Μαμά μετά τα 40…

Η νέα μόδα στη showbiz προστάζει οι γυναίκες να γίνονται μαμάδες γύρω στα 40. Είναι άραγε αυτή η κατάλληλη ηλικία για είσοδο στον κόσμο της μητρότητας;

Η γυναίκα στα 40 έχει προλάβει να ζήσει πολλές όμορφες στιγμές, να κάνει καριέρα και φυσικά, να βρει τον ιδανικό σύντροφο και πατέρα του παιδιού της. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα παιδιά των γυναικών που γίνονται μαμάδες μετά τα 40 γίνονται εξυπνότερα, πιο υγιή, πιο ήρεμα και πιο ευτυχισμένα.
Στην ώριμη ηλικία των 40 οι μαμάδες είναι πιο πρόθυμες να θηλάσουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων, ενώ εφαρμόζουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους. Και το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής της Αγγλίας όμως, συνηγορεί σε αυτή την άποψη, καθώς σύμφωνα με έρευνά του, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μαμάδες γύρω στα 40 έχουν λιγότερε πιθανότητες να πάθουν ατυχήματα και να νοσηλευτούν.
Επιπλέον, αναπτύσσουν πιο ευρύ λεξιλόγιο, έχουν αυξημένο IQ και οι μαμάδες τους, λόγω της σοφίας και της γνώσης τους, μπορούν να τα προστατέψουν καλύτερα από ενδεχόμενους κινδύνους.

Η επιλογή της μητρότητας μετά τα 40 ελλοχεύει και κάποιους σοβαρούς κινδύνους.
Κατ’ αρχάς, η πιο γόνιμη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας είναι από τα 23 έως τα 31. Μετά οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται κατά 3% κάθε χρόνο μέχρι τα 35. Μετά επιταχύνεται. Στα 39 έχουμε τη μισή γονιμότητα απ’ αυτήν που έχει μια γυναίκα στα 31. Η ικανότητα μια γυναίκα να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο τελειώνει περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

Jane Krakowski

Επιπλέον, σκόπελο στη μητρότητα μετά τα 40 αποτελεί και το ενδεχόμενο χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Down είναι εκατό φορές πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες άνω των 45, απ’ ό,τι σε γυναίκες κάτω των 19. Ο προγεννητικός έλεγχος βεβαίως, είναι πλέον αρκετά ακριβής και ασφαλής και μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός δυσκολεύουν περισσότερο μία 40χρονη γυναίκα. Είναι προφανές ότι ένα 20χρονο σώμα έχει περισσότερη δύναμη και αντοχές από ένα 40χρονο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον τοκετό η γυναίκα που βρίσκεται στα δεκαετία των 20 μπορεί να ανακάμψει πλήρως μέσα σε 6 μήνες, ενώ μετά τα 40 ίσως χρειαστεί μέχρι και 2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι προβλήματα όπως η επιλόχεια κατάθλιψη ή η τριχόπτωση απαντώνται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή: Περιοδικό Marie Claire

You may also like