Μαρία Γρυπάρη: “Pilates και εγκυμοσύνη”

Το pilates  αποτελεί σήμερα μια από τις πιο γνωστές μεθόδους εκγύμνασης  προσφέροντας ευλυγισία σε όλο το σώμα.

Ακόμα και για μια γυναίκα που δεν έχει γυμναστεί ποτέ το pilates θεωρείται ασφαλής  και ήπια μέθοδος  καθώς δεν προκαλεί τραυματισμούς, για αυτό τον λόγο συνιστάται από ειδικούς  κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα ενδείκνυται κατά την διάρκεια μιας κύησης  γιατί εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη βοηθάει στη διαδικασία του τοκετού. Στο Pilates νους και σώμα συνεργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι η ηρεμία είναι βασικό συστατικό για να μπορούμε να δουλέψουμε με το σώμα μας και το Pilates έχει ως αρχή την αποβολή του άγχους προφέροντας μας ευφορία με την σωστή ροή του οξυγόνου. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ερχόμαστε αντιμέτωπες με τα παραπανίσια κιλά. Έτσι το πρώτο πράγμα που αλλάζει στο σώμα μας είναι η στάση του, η ισορροπία μας, και σαφώς αυξάνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι.

Αρχικός στόχος μας είναι να δυναμώσουμε την σπονδυλική μας στήλη για την σωστή στήριξη του σώματος. Έτσι δίνουμε έμφαση στους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες ώστε να μειωθούν οι πόνοι της μέσης κατά την διάρκεια του τοκετού.  Μέσα από τις ασκήσεις Pilates μαθαίνουμε να ελέγχουμε τους μύες της λεκάνης με αποτέλεσμα το περίνεο να γίνει πιο ευλύγιστο και δυνατό ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ακράτειας. 

Επιπλέον δουλεύουμε  πάνω στο αναπνευστικό σύστημα βελτιώνοντας την καρδιοαναπευστική λειτουργία μας απαραίτητο στοιχείο για την σωματική μας χαλάρωση αντίστοιχα οι σωστές αναπνοές βοηθούν στην αυτοσυγκέτρωση.  Κατά την διάρκεια της κυοφορίας οι γυναίκες έχουν τεράστιες σωματικές και ορμονικές αλλαγές. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε την εγκυμοσύνη μας αλλά και τον τοκετό όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Κείμενο: Μαρία Γρυπάρη / φυσικοθεραπεύτρια & Pilates Instructor / ιδιοκτήτρια του Maria Gripari Studio Pilates/ τηλ: 210-9690011

You may also like