Νατάσα Αθανασιάδου: Η “ψυχή” του Generation Generous είναι Ελληνίδα….

natassa-maria athanasiadou generation generous k-mag jan2014

Έξυπνη, δημιουργική, εργατική, με έντονο το αίσθημα της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης είναι η Νατάσα-Μαρία Αθανασιάδου, που έχει ως στόχο να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με την αγορά τσαντών από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια…μέσω της Generation Generous…

The K-magazine: Είσαι νέα Ελληνίδα  που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο… Πόσο εύκολο είναι να σταθείς και να επιβιώσεις στη “ζούγκλα” της αγοράς;  
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι εάν κάνεις κάτι με αγάπη, όρεξη και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν.

Θέματα όπως τα περιβαλλοντικά απορρίμματα, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η αδυναμία πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε βασικά αγαθά, θεωρούνται από τα πιο μεγάλα προβλήματα στον κόσμο. Όμως οι λύσεις των μεγάλων προβλημάτων ξεκινάνε με μικρά βήματα ακόμα και στη “ζούγκλα”.

The K-magazine: Generation Generous : Μίλησε μας για εγχείρημα σου..    
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Αποφασίσαμε να φτιάξουμε την τσάντα για την γενναιόδωρη γενιά μας (Generation Generous).

Είναι μια τσάντα που συμβολίζει την ανάγκη της γενιάς που θέλει να κάνει κάτι καλό για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό μας. Δηλαδή όλων μας!

Με συμβολικό σχήμα χαρτοσακούλας, το ύφασμα της είναι κατασκευασμένο 100% από πλαστικά πεταμένα μπουκάλια που τα πήραμε από τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσαμε. Γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο ενέργεια, καύσιμα, βλαβερά απόβλητα και κυρίως πολλά πλαστικά μπουκάλια από το περιβάλλον μας. Την πρώτη μας και περιορισμένου αριθμού παραγωγή (limited edition) την έχουν ράψει 5 γυναίκες τεχνίτριες που δούλεψαν κάτω από συνθήκες δίκαιου εμπορίου (fair trade). Επιπλέον, με κάθε τσάντα που κάποιος αγοράζει (ανάλογα τον χρώμα της ραφής της) βοηθάμε έναν συνάνθρωπό να μας ζήσει ευκολότερα παρέχοντας του πρόσβαση σε κάποιες από τις βασικότερες ανάγκες της ζωής, όπως  καθαρό πόσιμο νερό (Clean Water), θρεπτική τροφή (Food), ασφαλή στέγη (Shelter), καλύτερη υγεία (Health) και χειραφέτηση (Empowerment) για μια καλύτερη ζωή, μέσω και της συνεργασίας της εταιρείας με ένα διεθνές δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

The K-magazine: “Δούλευες” καιρό την ιδέα;  
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Η επιθυμία του να κάνω κάτι που να έχει αληθινή σημασία αλλά και να αλλάξει έστω και λίγο τον κόσμο ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, όταν μέσα από τα ταξίδια μου αλλά και από προσωπικές εμπειρίες ευαισθητοποιήθηκα έντονα από καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την έλλειψη του σε βασικά αγαθά της ζωής, τις άσχημες συνθήκες εργασίας στο χώρο του fast fashion, αλλά και το περιβάλλον, όπου έβλεπα και μέσα από την δουλειά μου, να  επιβαρύνεται έντονα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά η Ιδέα της “τσάντας” για την γενναιόδωρη γενιά (Generation Generous) ήρθε πριν 2 χρόνια περίπου έπειτα από την απότομη «προσγείωση» μου σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου σε μια εποχή ξεφαντώματος αγορών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ερχόμενη από ένα ταξίδι στην Ινδία, όπου όλοι κρατούσαν στα χέρια τους αμέτρητες χαρτοσακούλες καταστημάτων! Αυτό το γεγονός με έκανε να αισθανθώ τη «δύναμη» που έχουμε ως καταναλωτές και τόλμησα να φανταστώ πώς θα ήταν ο κόσμος εάν τη χρησιμοποιούσαμε γενναιόδωρα, μόνο για να κάνουμε καλό. Τότε αποφάσισα να φτιάξω την «τσάντα» για την γενναιόδωρη γενιά μας (Generation Generous) που θα έχει το σχήμα μιας απλής χαρτοσακούλας.

The K-magazine: Δυσκολεύτηκες να βρεις ανθρώπους κι οργανώσεις να σε στηρίξουν; 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Δυσκολεύτηκα λίγο στην αρχή να πείσω τον εαυτό μου ότι αυτό που σκέφτομαι μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Στο επόμενο στάδιο βρήκα όλες τις πληροφορίες και τους ανθρώπους που χρειάστηκα για να με στηρίξουν στην προσπάθεια αυτή. Είμαι ευγνώμων σε πολλούς ανθρώπους για ό,τι έχω κάνει και εύχομαι να είμαι σε περισσότερους όσο μεγαλώνουμε ως εταιρεία.

1424440_394758723992248_1472604071_nThe K-magazine:  Πέρα από τη τσάντα που φτιάχνουν οι γυναίκες στην  Ταϊβάν, σε ποιους τομείς βοηθάτε τον κόσμο; 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Αυτή την στιγμή έχουμε κάνει μια μικρή σχετικά παραγωγή (limited edition),  απευθείας σε συνεργασία με πιστοποιημένη μονάδα ανακύκλωσης πεταμένων πλαστικών μπουκαλιών και παραγωγής του υφάσματος μας στην Ταϊβάν. Η μονάδα αυτή είναι εγκεκριμένη τόσο για την ενέργεια και το νερό που καταναλώνει όσο και για τις συνθήκες εργασίας. Τις πρώτες μας limited edition τσάντες τις έχουν φτιάξει 5 τεχνίτριες στο διπλανό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Taichung. Οι τεχνίτριες αυτές δεν έχουν δουλέψει πάνω από 8 ώρες ημερησίως και οι συνθήκες που εργάζονται και αμείβονται είναι αξιοπρεπείς. Αυτό για εμάς είναι σημαντικό γιατί στηρίζουμε την ηθική και δίκαιη εργασία (fair trade and labour) σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής μας.

Στη συνέχεια, οι 5 μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που στηρίζουμε κάνουν πραγματικά αξιοθαύμαστο έργο. Πουλώντας τις τσάντες μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουμε αναγνωρίσει μαζί σαν άμεσες προτεραιότητές  τους. Το γεγονός ότι είναι μικροί σχετικά οργανισμοί μας δίνει την ευκαιρία να μεγαλώσουμε και εμείς μαζί τους και να δούμε έμμεσα τις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν μέσω της ενσυνείδητης κατανάλωσης.

The K-magazine: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου στην Ελλάδα; Έχεις βρει “συμπαραστάτες”; 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Παρόλο που η εταιρεία είναι στο Λονδίνο, είμαστε ήδη σε συζητήσεις, ώστε να βρούμε τρόπους να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα , να οργανώσουμε δράσεις για την επίτευξη των σκοπών μας και να διαδώσουμε το πνεύμα της ενσυνείδητης κατανάλωσης. Ιδανικά  θα ήθελα πάρα πολύ να μπορέσουμε να φέρουμε κάποιο κομμάτι της διαδικασίας κατασκευής στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, τηρώντας πάντα τη δέσμευση για διαφανείς  διαδικασίες και δίκαιη εργασία (fair trade). Πιστεύω πολύ σε αυτό το εγχείρημα που θα μπορέσει πιο άμεσα να υλοποιηθεί με την βοήθεια των καταναλωτών και των πωλήσεων. Όσο για συμπαραστάτες, ναι έχω βρει πολλούς και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Νέους αξιόλογους ανθρώπους με γνώσεις, διεθνή iεμπειρία και πάνω από όλα όρεξη για αλλαγή στην Ελλάδα και σκληρή δουλειά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThe K-magazine: Πιστεύεις στη δύναμη της γυναίκας στην κοινωνία; 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Πιστεύω απλά ότι η γυναίκα εκ φύσεως είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη ως προς γενικότερο καλό. Τα τελευταία χρόνια που στον δυτικό κόσμο υπάρχουν περισσότερες γυναίκες ηγέτες μεγάλων οργανισμών, εταιριών και κρατών, έχουν εισαχθεί περισσότερες “ανθρωπιστικές” πρακτικές στον τρόπο διοίκησης, διακυβέρνησης και οραματισμού. Πάντα πίστευα στην ισότητα με όλη την σημασία της λέξης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα 2 φύλα πρέπει να αναγνωρίζουν τους μοναδικούς ρόλους τους με σεβασμό και ειλικρίνεια. Ελπίζω ο κόσμος μας να γίνει πιο δίκαιος και οι  γυναίκες σε χώρες του κόσμου που είναι ακόμα υποτιμημένες να μπορέσουν να αναγνωριστούν και να συμβάλλουν θετικά κι αυτές στον κόσμο προσφέροντας περισσότερη αγάπη και ευαισθησία σε όλα τα επίπεδα.

The K-magazine: Πως νομίζεις  ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει απο την κρίση;
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Όσο σκληρό κι αν είναι ή ακούγεται πρέπει να ωριμάσουμε πρώτα έμεις οι ίδιοι και να αποφασίσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πραγμάτα.

Η ελληνική κοινωνία σαν μητέρα δυστυχώς δεν έδωσε στα παιδιά της αρκετή αγάπη, ασφάλεια, προοπτική και όραμα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είμαστε είτε υποτακτικοί, είτε αναρχικοί με συνέπεια να μην μπορούμε να δούμε ή να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας, ούτε να δούμε το μέλλον αισιόδοξα. Τώρα όμως μεγαλώσαμε εκ των πραγμάτων απότομα και οφείλουμε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα αποβάλλοντας απωθημένα και εγωισμούς. Με περισσότερη σκληρή δουλειά, θετική και αισιόδοξη σκέψη, αγάπη, επιμονή, υπομονή, ειλικρίνεια, θέληση και δικαιοσύνη, όχι μόνο θα επιβιώσουμε αλλά θα βγούμε και κερδισμένοι από την κρίση.

Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους γιατί έχουν όρεξη και όραμα. Στις συναναστροφές μου τα τελευταία χρόνια βλέπω όλο και  περισσότερους νέους να θέλουν να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο κρατώντας τα καλά παραδείγματα από το εξωτερικό και αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα. Όπως έλεγε και η μητέρα μου “Όλα είναι μια απόφαση, τα υπόλοιπα είναι απλά σκληρή δουλειά”.

The K-magazine: Έχεις ταξιδέψει πολύ … Ποιο είναι το μέρος που σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο; 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Έχω κάνει αρκετά ταξίδια και αισθάνομαι απίστευτα τυχερή γι’ αυτό. Είμαι σίγουρη ότι όσο μπορώ θα κάνω όλο και περισσότερα. Παρόλα αυτά, αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο δεν είναι κάποιο μέρος συγκεκριμένα αλλά η συνολική εικόνα που έχω αποκτήσει μέσα από αυτά επιστρέφοντας πίσω στο σπίτι μου. Εντυπωσιάζομαι όταν σκέφτομαι πως έχουμε καταφέρει να έχουμε τόσο ελεύθερη πληροφόρηση και εικόνα για το τι γίνεται στον κόσμο και να αδυνατούμε να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ανθρωπότητας. Θεωρώ αδιανόητο στην εποχή μας με τόσες δυνατότητες από την τεχνολογία, την επιστήμη, τα μέσα επικοινωνίας, να υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν  από την πείνα ή την έλλειψη καθαρού νερού. Θέλω όσο μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξει αυτό.

1525106_412843025517151_983935652_nThe K-magazine: Προλαβαίνεις να χαλαρώσεις; 
Νατάσσα Μαρία Αθανασιάδου : Ναι φυσικά. Αλλιώς δεν θα είχα αντοχές! Χαλαρώνω πολύ όταν βρίσκομαι παρέα με καλούς φίλους.

The K-magazine: Δεν σε ρωτάω για επόμενα σχέδια μιας και ακόμα ετοιμάζεσαι… 
Νατάσα Μαρία Αθανασιάδου : Ακόμα είναι πολύ νωρίς αλλά εύχομαι να μπορέσω να κάνω πολλά γύρω από την ενσυνείδητη κατανάλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την αγάπη και  προσφορά  σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

[vsw id=”81298290″ source=”vimeo” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο www.generationgenerous.com   ή να κάνετε like στη σελίδα στο facebook ,  ή να επικοινωνήσετε μέσω Blog |  Twitter | Pinterest | LinkedIn

You may also like