Ξένια Γαργάλη: «Ένας αισιόδοξος ήχος», από τη Βαλιάνα Κοσμά

1239918_579294045467634_1897175806_nΑυτό είναι που καταλαβαίνει κανείς όταν γνωρίσει την Ξένια. Αυτό είναι που εκπέμπει. Μια αισιοδοξία. Ο δίσκος δε θα μπορούσε να μην είναι εξίσου αρμονικός. Με επιρροές από πολλά είδη μουσικής, η Ξένια Γαργάλη μας συστήνει τη νέα «Πλαστελίνη» με αγγλικό στίχο την επόμενη Δευτέρα 19 Μαϊου στο Faust.

Βαλιάνα Κοσμά: Πώς ξεκίνησε το παιχνίδι με την «Πλαστελίνη»;
Ξένια Γαργάλη : Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τον Περικλή Μπισκίνη κι εγώ είχα πολύ έντονη τη διάθεση να φτιάξουμε το δικό μας υλικό που να μας χαρακτηρίζει. Μας βοήθησαν πολύ στην αρχή ο Κώστας Λαμπρίδης, ο Μιχάλης Μπακάλης, ο Θοδωρής Παπαστάθης και άλλοι πολλοί μουσικοί. Μας πήρε πολύ χρόνο για να τα βάλουμε σε μια σειρά. Τώρα πια ξέρουμε πώς να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Επειδή είχαμε πολλές μουσικές επηρροές, βγήκε ένας αυθόρμητος ήχος που περιέχει πολλά είδη μουσικής. Κι επειδή είναι πολύχρωμο και αλλάζει σχήματα… το ονομάσαμε «πλαστελίνη»!

Βαλιάνα Κοσμά:Ήταν εύκολο να φτιάξετε το δίσκο σας;
Ξένια Γαργάλη : Αρχίσαμε στο τέλος του 2011 και τελείωσε το Σεπτέμβριο του 2013. Το κάναμε μόνοι μας όμως. Από τις ηχογραφήσεις μέχρι το εξώφυλλο… και είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά κάναμε μια ολοκληρωμένη δουλειά! Όταν ήμαστε έτοιμοι μιλήσαμε με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες, αλλά τελικά αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας για να γίνει όπως θέλουμε εμείς.

Βαλιάνα Κοσμά: Πώς αποφασίσατε να βάλετε ξένο στίχο στα ήδη υπάρχοντα κομμάτια;
Ξένια Γαργάλη :  Αρχικά να σου πω ότι δεν είναι μετάφραση. Πήγαμε στο Μικρό Πολυτεχνείο μέσω του Απόστολου Καλτσά και της Φωτεινής Λαμπρίδου, στο τμήμα της στιχουργικής και δώσαμε τη μουσική για να δούμε τι τους βγάζει. Μετά από λίγες μέρες η Αριάδνη Λαδά μας έστειλε mail με όλο το δίσκο στα αγγλικά! Καινούρια τραγούδια! Αποφασίσαμε όμως να βγάλουμε πρώτα τα ελληνικά. Επίσης γνωρίσαμε τη Χριστίνα Μασούρα και τη Μεταξία Δρογώση με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί για τον επόμενο δίσκο.

Βαλιάνα Κοσμά: Δηλαδή ο επόμενος θα έχει και ελληνικά και αγγλικά;
Ξένια Γαργάλη :  Όχι. Θα βγει ο δεύτερος με τη μουσική του πρώτου και αγγλικό στίχο και ο τρίτος με ολοκαίνουρια τραγούδια!

Βαλιάνα Κοσμά: Πότε θα βγουν;
Ξένια Γαργάλη :  Θέλω να πιστεύω ότι αυτός με τα αγγλικά τραγούδια θα έχει βγει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ο άλλος δίσκος να έχει βγει μέχρι το τέλος του 2014.

plasteliniΒαλιάνα Κοσμά: Μίλησέ μας για το live της Δευτέρας…
Ξένια Γαργάλη : Ναι, τη Δευτέρα αυτή, στις 19 Μαϊου θα κάνουμε live στο Faust. Είναι από τους πιο όμορφους χώρους στην Αθήνα αυτή τη στιγμή. Έχει έναν πιο θεατρικό χαρακτήρα. Θα παίξουμε τα κομμάτια του δίσκου στην αγγλική τους μορφή, τα καινούρια μας τραγούδια όπως «στης αγάπης τις ζαριές» και κάποιες διασκευές, όπως την «αχάριστη» και το «μαράζι».

Βαλιάνα Κοσμά: Μιας και ανέφερες τις διασκευές… επειδή έχουν γίνει πολύ «της μόδας» τελευταία, ποια είναι η γνώμη σου;
Ξένια Γαργάλη :  Κοίτα, υπάρχει όντως μια έξαρση από διασκευές αυτή την περίοδο. Να σου πω την αλήθεια, προτιμώ την πρωτότυπη δημιουργία. Μου αρέσουν οι διασκευές και το «πάντρεμα», αλλά καλό θα ήταν να έχεις και τα δικά σου τραγούδια. Με ενδιαφέρει να ακούω από τα γκρουπ και τη δική τους κατάθεση και να μην αποτελείται η δισκογραφία τους μόνο από διασκευές.

Βαλιάνα Κοσμά: Ποιο τραγούδι έχεις «ζηλέψει»;
Ξένια Γαργάλη :  Πάει ανάλογα τη διάθεση. Από τραγούδια της Sade και της Adele μέχρι το «ξενιτιά μου» της Αρβανιτάκη. Και από Μάλαμα μέχρι Δεληβοριά και Αλκίνοο Ιωαννίδη! Είναι πολλά… Δε μπορώ να ξεχωρίσω!

Έχει πολλά ακούσματα η Ξένια… γι’αυτό είναι και τόσο αρμονικό το αποτέλεσμα του δίσκου της… Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε τη Δευτέρα 19 Μαϊου στο Faust να απολαύσετε αυτό το «εύπλαστο» συγκρότημα… κι αυτόν τον αισιόδοξο ήχο! Και για να πάρετε μια γεύση… ακούστε το αγαπημένο μου… γιατί για να βρούμε τον πρίγκιπα πρέπει να φιλήσουμε πολλά βατράχια…

Περισσότερες πληροφορίες για την Βαλιάνα Κοσμά , εδώ

You may also like