Ξεχάστε το ΑΕΠ, στηρίξτε την Ακαθάριστη Εγχώρια… Ευτυχία!

Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε με τις ειδήσεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία να προσφέρουν, είναι απαραίτητο να αναζητούμε την ελπίδα. Ανακάλυψα, λοιπόν, πως μικρές αχτίδες από δαύτη υπάρχουν παντού στον κόσμο. Aσχέτως αν δε φτάνουν μέχρι τα τηλεοπτικά μας δελτία.

               Έτσι αποφάσισα να σας προσφέρω όσο πιο συχνά μπορώ μερικές νότες χαράς κι αισιοδοξίας… Mε τη “βοήθεια” του The Happy Broadcast, ενός  blog που θέλει να μεταδίδει μόνο καλές ειδήσεις!

               Τι λέτε, ξεκινάμε;

Όταν “εκπαιδευόμαστε” πως η ευζωία ενός πληθυσμού εξαρτάται από τους προϋπολογισμούς και το ΑΕΠ θεωρείται μάλλον παράταιρο να ακουστεί κάτι διαφορετικό. Εκτός αν έχετε ακούσει τι γίνεται στο μακρινό μας Μπουτάν;

               Αν νιώθετε πως “χάσατε” επεισόδια, συνεχίστε την ανάγνωση…

               Πρόκειται για μία ιδέα που γεννήθηκε το 1972 ξεκίνησε να υλοποιείται στην ασιατική χώρα. Καθώς εκτός από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογίζεται η Ακαθάριστη Εγχώρια… Ευτυχία, ένας δείκτης που απεικονίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για ένα concept που έρχεται σε σύμπνοια με τις διδαχές του Βουδισμού, ο οποίος είναι κι η επικρατέστερη θρησκεία της χώρας. Η “ΑΕΕ” υπολογίζεται με τη βοήθεια παραγόντων, όπως η αξιοποίηση του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η ψυχολογία των ανθρώπων.

               Στην ουσία στόχος για το Μπουτάν είναι το ΑΕΠ της χώρας να είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την ΑΕΕ. Με λίγα λόγια, για το Μπουτάν είναι πιο σημαντική η ευτυχία των κατοίκων συγκριτικά με τη παραγωγή πλούτου.

               Νομίζω πως μπορεί κι ο υπόλοιπος κόσμος να παραδειγματιστεί από το Μπουτάν, τι λέτε κι εσείς;                Πηγή: The Happy Broadcast

Featured image: unsplash.com/@prateekkatyal

You may also like