Οι άντρες φταίνε για την εμμηνόπαυση

older woman attitude cigaretteΣύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα ακούσιο αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Συγκεκριμένα, η τάση των ανδρών να επιλέγουν για σύζυγο νεότερες γυναίκες είχε ως αποτέλεσμα η γονιμότητα για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να είναι κάτι «άχρηστο». Έτσι λοιπόν, με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκε η εμμηνόπαυση.

Αν και η λογική λέει ότι η δυνατότητα αναπαραγωγής για μία γυναίκα σταματά μετά την εμμηνόπαυση, εντούτοις η νέα θεωρία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Computational Biology, δείχνει πως η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε εξαιτίας της έλλειψης αναπαραγωγής.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McMaster προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί η εμμηνόπαυση εμφανίζεται μόνο στο ανθρώπινο είδος και το θηλυκό δεν έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με την επικρατούσα «θεωρία της γιαγιάς», οι γυναίκες εξελίχθηκαν ώστε να χάνουν τη γονιμότητά τους μετά από κάποια ηλικία και να μπορούν να βοηθούν στην ανατροφή των εγγονιών τους, βελτιώνοντας έτσι την επιβίωση του σογιού. Ο Singh όμως υποστηρίζει πως η θεωρία αυτή δεν έχει εξελικτική προοπτική, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική επιλογή. Η φυσική επιλογή ευνοεί τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, δεν τη σταματά.

Η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνδρες όλων των ηλικιών επιλέγουν νεότερες γυναίκες για συντρόφους, αφήνοντας τις μεγαλύτερες γυναίκες με λιγότερες πιθανότητες για αναπαραγωγή. Η φυσική επιλογή λοιπόν προστατεύει τη γονιμότητα στις γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες για αναπαραγωγή. Όταν η γυναίκα φτάσει σε μία ηλικία που έχει ελάχιστες πιθανότητες για αναπαραγωγή, η φυσική επιλογή σταματά να καταστέλλει τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν την εμμηνόπαυση, ενώ αφήνει τη γυναίκα ευάλωτη σε διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς με την εμμηνόπαυση συντελούνται και σημαντικές ορμονικές αλλαγές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν οι άντρες δεν επέλεγαν νεότερες γυναίκες και οι μεγαλύτερες σε ηλικία είχαν πιθανότητες για αναπαραγωγή, τότε οι γυναίκες θα διατηρούσαν τη γονιμότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

You may also like