Οι αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα, πάντα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πριν λίγο καιρό η είδηση πως ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας υγείας κατατάχθηκε και το αντιεμβολιαστικό κίνημα οπωσδήποτε ταρακούνησε αρκετούς ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εκείνοι που δεν πείθονται πως είναι ασφαλείς μόνο επειδή ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι εμβολιασμένος και πως αυτή η εξασφάλιση έχει ημερομηνία λήξης αν ο αριθμός του ανεμβολίαστου πληθυσμού αυξηθεί. Είναι η ώρα, λοιπόν, να μάθουμε τις αλήθειες αναφορικά με τον εμβολιασμό, ακριβώς όπως μας τις μεταφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

               01 Η ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού μπορεί να μας προστατεύσει από την ασθένεια. Ανεξάρτητα του τι διαδίδεται σε επίπεδο φημών, ο εμβολιασμός δημιουργεί μία ανοσοαντίδραση παρόμοια με εκείνη που θα προκαλούσε μία φυσική λοίμωξη, όμως χωρίς τους κινδύνους που ενέχει η λοίμωξη.

               02 Είναι σώφρων κίνηση ο εμβολιασμός ακόμη κι αν το ρίσκο μόλυνσης είναι μικρό. Όταν τα επίπεδα ανοσίας μειώνονται στον πληθυσμό τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο επανεμφάνισης θανατηφόρων νοσημάτων που θεωρούνται εξαφανισμένα, όπως εν προκειμένω τα κρούσματα ιλαράς που σημειώνουν ανησυχητική άνοδο στην Ευρώπη. Εφόσον εμβολιάζεται ο πληθυσμός κατά πώς ορίζεται, είναι μικρότερος ο κίνδυνος να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάρσεων από ασθένειες που στην ουσία είναι διαχωρίσιμες μέσω του εμβολιασμού.

               03 Τα συνδυαστικά εμβόλια δεν είναι μόνο ασφαλή αλλά κι ωφέλιμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αν αυτό εμβολιαστεί για διαφορετικούς λόγους την ίδια χρονική περίοδο. Όχι μόνο μειώνεται η δυσφορία του παιδιού, αλλά παράλληλα εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα. Άλλωστε τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε αντιγόνα μέσω του κοινού κρυολογήματος παρά μέσω των εμβολίων.

               04 Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό. Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε από μία μελέτη του 1960 που διαψεύστηκε σύντομα και αφαιρέθηκε από το επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, ωστόσο βρήκε με κάποιον τρόπο το δρόμο της να σπείρει τον πανικό ακόμη και σήμερα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία σχέση του “τριπλού” εμβολίου MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) με τον αυτισμό ή συναφείς διαταραχές.

               05 Δεν αρκεί η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Όσο καλά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, όσο καθαρό κι αν είναι το νερό που καταναλώνουμε ή όσο ισχυρά αντιμικροβιακά σκευάσματα κι αν χρησιμοποιούμε, ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών παραμένει. Κυρίως, όμως, είναι πιο ισχυρός όταν ο πληθυσμός δεν εμβολιάζεται. Όπως προαναφέραμε, ήδη ασθένειες που θεωρούνται ξεχασμένες ή απόλυτα αντιμετωπίσιμες, όπως η ιλαρά, σημειώνουν έξαρση και κρύβει ρίσκα για περισσότερες επιπλοκές.

                Φυσικά υπάρχουν κι οι περιπτώσεις των κοινωνικών ομάδων ανά τον κόσμο που απλά δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση στα εμβόλια που θα διαφυλάξουν την ανοσοποίηση των παιδιών αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού. Όμως ο κίνδυνος από αυτές τις περιπτώσεις απλά αυξάνεται όταν λόγω ελλιπούς ή (ακόμη χειρότερα) λανθασμένης ενημέρωσης, ο πληθυσμός που έχει πρόσβαση στα εργαλεία που θα τον προφυλάξει πολύ απλά αρνείται να τα εξασφαλίσει.

You may also like