Θανάσης Τσαλταμπάσης: “Σκηνοθετώ μια ταινία που θα βγει μέσα στο 2013”

Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα πηγαία ταλέντα, με αυθεντική κωμική φλέβα, τόσο ντροπαλός, σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει την επιτυχία του.

Τον συνάντησα στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ και από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση το βαθύ, εκφραστικό βλέμμα του. Με υποδέχθηκε θερμά και άκουσε με ενδιαφέρον τη γνώμη μου για την υπέροχη αυτή παράσταση.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης απαντά στις ερωτήσεις μας και μιλά για πρώτη φορά για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Απολαύστε τον!

Ιωάννα Βλάσση: Θέατρο ΔΙΑΝΑ «Η ΓΙΑΓΙΑ», μια παράσταση με  επιτυχημένη πορεία στη Θεσσαλονίκη ήρθε επιτέλους και στην Αθήνα. Πείτε μας λίγα λόγια για την ανατρεπτική «γιαγιά», το ρόλο που ενσαρκώνετε στην ομώνυμη παράσταση.

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Η “γιαγιά” είναι η γενιά που φεύγει και ταυτόχρονα αυτή που έρχεται, με προβληματισμούς που δεν υπήρχαν και ταυτόχρονα με προβληματισμούς που γεννήθηκαν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ένας άνδρας, χωρίς να είναι ηθοποιός, παίζει τη γιαγιά με ρίσκο να πάει ως και φυλακή, προκειμένου να πείσει το κράτος ότι η γιαγιά του ζει για να παίρνει τη σύνταξή της.

Ιωάννα Βλάσση: Εσείς έχετε νιώσει ότι γι’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό φταίμε όλοι και ο καθένας μας ξεχωριστά ή το κράτος και οι αδυναμίες του μας έφεραν ως εδώ;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Πιστεύω ότι κυρίως φταίει το κράτος και οι αδυναμίες του, μιας και αυτά “επιτρέψαν” στο καθένα μας να κάνει λάθη. Ένα καλύτερα δομημένο κράτος θα άφηνε λιγότερα περιθώρια ανθρωπίνων λαθών και κατά συνέπεια θα απέτρεπε την κρίση στο βαθμό τουλάχιστον που τη ζούμε.

[quote_right] “Παίζω και σκηνοθετώ μια ταινία που έγραψα και που ευελπιστούμε να βγει τέλος του ‘13 στους κινηματογράφους.”
[/quote_right]
Ιωάννα Βλάσση: Στην τηλεόραση τα κανάλια επενδύουν πλέον σε πιο φθηνές λύσεις, όπως τα τουρκικά σίριαλ. Θεωρείτε ότι είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Νομίζω πως είναι λογική η στροφή στο “ενοίκιο” και όχι στην “αγορά”. Σήμερα είναι τα τούρκικα, άλλοτε ήταν τα μεξικάνικα, αύριο θα είναι τα κινέζικα. Αυτό ακολουθεί την εκάστοτε τηλεοπτική μόδα, που πάντα υπήρχε. Όταν κάτι πηγαίνει καλά, την άλλη χρονιά βλέπουμε 10-20 κλώνους του. Δε με ξενίζει λοιπόν και δεν έχω τίποτα με το λαό των Τούρκων.

Ιωάννα Βλάσση: Ισχύει ότι πλέον για να κάνεις καριέρα χρειάζονται περισσότερο οι δημόσιες σχέσεις, και λιγότερο το ταλέντο;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ποιές δημόσιες σχέσεις; Αφού όλοι είναι άνεργοι! Πέρα απ’ την πλάκα νομίζω ότι πάντα το ταλέντο βρίσκει το δρόμο του όταν αυτός που το έχει κοπιάζει, και αντίστοιχα πάντα η έλλειψη αξιών στέκεται εμπόδιο στις αξίες που όμως ποτέ δεν χάνονται όσο κι αν κλονίζονται.

Ιωάννα Βλάσση:  Θεωρείτε πως είναι προς όφελος του ηθοποιού να δημοσιοποιεί την ιδιωτική του ζωή για να προωθεί τη δουλειά του; Και πόσο εύκολο είναι να κρατήσετε την προσωπική σας ζωή “ιδιωτική”;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Αυτό έχει να κάνει καθαρά με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Περί ορέξεως λοιπόν, ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει για την καριέρα του, αρκεί φυσικά να μη βλάπτει έμμεσα ή άμεσα κάποιον άλλον άνθρωπο. Εγώ έγινα γνωστός για τη δουλειά μου και για αυτήν θέλω να είμαι μόνο. Καμία άλλη “διασημότητα” δε με αφορά. Αλλά και πάλι λέω ότι αυτό είναι προσωπική αντίληψη.

Ιωάννα Βλάσση: Ποιος είναι ο ρόλος που σας έχει ταιριάξει περισσότερο στην καριέρα σας;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Φροντίζω οι ρόλοι που παίζω να μη μου ταιριάζουν καθόλου, για να έχω μεγαλύτερη δημιουργική απασχόληση! Και προσπαθώ το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να νομίζεις πως μου ταίριαζαν! Όλοι οι ρόλοι που έχω κάνει είναι αγαπημένοι γιατί έχουν από πίσω μια σημαντική προεργασία. Κάποιοι απέκτησαν μεγάλη δημοφιλία, όπως ο Φώτης του “Ευτυχισμένοι Μαζί”, ή ο Θανάσης απ’ τη “Λούφα και Απαλλαγή” ή ο Κωστής του “Πίσω στο σπίτι”.

Ιωάννα Βλάσση: Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θαυμάζετε σε αυτό το χώρο. Ποιοι είναι αυτοί;

Θανάσης Τσαλταμπάσης:  Πολλοί! Βουτσάς, Μπέζος, Κιμούλης, Φιλιππίδης, Λαζόπουλος, Ράντου, Καβογιάννη, Χαραλαμπόπουλος, Μαρίνα Ψάλτη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και απ ‘το εξωτερικό, Ντε Νίρο, Πατσίνο, Μπραντ Πιττ, Σον Πεν.

Ιωάννα Βλάσση: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Ίσως κάτι στην τηλεόραση; Η παράσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά;

[quote_left]«Οι άνθρωποι που αγαπώ είναι το όνειρο και η πραγματικότητά μου»[/quote_left]
Θανάσης Τσαλταμπάσης: Συνεχίζεται μέχρι Απρίλιο η “Γιαγιά”, θα επαναληφθεί για λίγες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής ο “Βαφτιστικός” που έκανε 9 παραστάσεις sold out πριν λίγο καιρό. Επίσης θα κάνω μια καινούργια μεγάλη δουλειά για καλοκαίρι, συμπαραγωγή του Μεγάρου, ένα υπέροχο έργο που θα ανακοινώσουμε σε λίγο καιρό. Και τέλος θα παίζω και θα σκηνοθετώ μια ταινία που έγραψα και που ευελπιστούμε να βγει τέλος του ‘13 στους κινηματογράφους. Αυτό είστε οι πρώτοι που το ανακοινώνω και είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή και την καριέρα μου.

Ιωάννα Βλάσση: Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο, για το οποίο θα κάνατε θυσίες για να το πραγματοποιήσετε;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Θυσίες μόνο για τους ανθρώπους που αγαπώ θα έκανα. Αυτοί είναι το όνειρο και η πραγματικότητά μου, χωρίς αυτούς και να γίνονταν τρελά όνειρα πραγματικότητα, δε θα τα ευχαριστιόμουν..

 

 

You may also like