“Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας”, το moto του Γιάννη Ηλιόπουλου και της We4All

Η L’Oréal Hellas βρίσκεται και πάλι στο πλευρό των περιοχών, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 στην Αττική. Αυτή τη φορά, εγκαινιάζει στρατηγική συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4all, με στόχο την αποκατάσταση και περιβαλλοντική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Συγκεκριμένα, “έρχονται” με ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης με στόχο την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την περιβαλλοντική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών Ραφήνας-Πικερμίου και Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.

«Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας». Πόσο όμορφη και ουσιαστική φράση, για να ξεκινήσει τη συνέντευξή της η Βαλεντίνα Παπαλάμπρου, με το Γιάννη Ηλιόπουλο, Γενικό Διευθυντή & Συνιδρυτή τoυ Μη Κερδοσκοπικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού We4All, με αφορμή τη στρατηγική συνεργασία του με τη  L’Oréal Hellas.

Η προστασία του πλανήτη είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Πώς συμβάλλει η We4All σε αυτό; Πότε ξεκινήσατε τη δράση σας;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, το 2018, αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε ο ξάδερφός μου (Αντώνης Μπογδάνος) και εγώ να ιδρύσουμε τη We4All. Η σκέψη προϋπήρχε, αλλά οι πυρκαγιές ενέτειναν το αίσθημα ευθύνης και τη θέληση να συμβάλλουμε στην προστασίατου πλανήτη και την αποκατάσταση των πληγών. Άλλωστε, είναι, εδώ και χρόνια, κοινά αποδεκτό ότι η Γη έχει περιέλθει σε κατάσταση συναγερμού. Η κλιματική αλλαγή και άλλες μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης έχουν τεράστιες επιπτώσεις, που είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για όλους μας, οπότε πρέπει να δράσουμε, προτού να είναι αργά. Όραμά μας είναι μέσα από τις δράσεις μας, όπως τη δενδροφύτευση, την αναδάσωση, την προστασία των δασικών εκτάσεων, τον καθαρισμό ακτών και θαλάσσιου περιβάλλοντος,την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, να δούμε την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σαν μία μεγάλη οικογένεια, σε αρμονία με τη φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής.

Μέχρι σήμερα, έχουμε φυτέψει πάνω από 45.000 δένδρα, ενώ, μέχρι το 2030, θέλουμε να φτάσουμε το 1 δισεκατομμύριο.

Ένα δισεκατομμύριο δένδρα; Πολύ δυνατός στόχος και μπράβο σας! Γιατί, όμως, το 2030;

Το 2030 αποτελεί χρονολογία – ορόσημο για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ, το 2015. Στοχεύουν σε έναν κόσμο «δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη». Στους στόχους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η δράση για το κλίμα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οπότε θέλουμε να έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτό, προσφέροντας έργο. Ήδη, οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στη χώρα μας,. Έχουμε πραγματοποιήσει δενδροφυτεύσεις στον Αμαζόνιο, την Αυστραλία και την Κένυα… Ενώ έχουμε ομάδες της We4All στην Αμερική, το Λονδίνο, την Ιταλία και άλλα μέρη. Θέλουμε το έργο της We4All να γίνει, παγκοσμίως, γνωστό και να μεγαλώσει ακόμη η οικογένειά μας.

Τώρα που μίλησες για την οικογένεια της We4All θα αναφέρεσαι και στους εθελοντές και τη σημαντική βοήθειά τους, όπως επίσης, και σε εταιρείες, που είναι μέλη της περιβαλλοντικής σας συμμαχίας. Τι είναι αυτή η συμμαχία;

Όλο και περισσότερες εταιρείες και δήμοι, μάς προσεγγίζουν, για να συμβάλλουν στο έργο μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δημιουργήσαμε μία συμμαχία από εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να έχουν ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και να βοηθήσουν τον πλανήτη με τις πρωτοβουλίες του τμήματος κοινωνικής ευθύνης. Φυτεύουμε δέντρα για την κάθε εταιρεία – μέλος σε όλο τον κόσμο ή διοργανώνουμε δράσεις με τους εργαζόμενους.

Πρόσφατα, διάβασα και μία καινούρια συνεργασία σας με τη L’Oréal Hellas.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίσαμε στη συμμαχία μας τη L’Oréal Hellas, έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και η περιβαλλοντική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών Ραφήνας – Πικερμίου και Νέας Μάκρης – Μαραθώνα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, το 2018. Πιο συγκεκριμένα,σκοπεύουμε να δενδροφυτεύσουμε περίπου 100 στρέμματα καμένων δασών, με την φύτευση 6.000 νέων δένδρων. Επίσης, θα καθαρίσουμε 10 στρέμματα δασικών και αστικών εκτάσεων των ευρύτερων περιοχών από απορρίμματα. Θα τοποθετήσουμε 30 κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικών. Τέλος, τουλάχιστον 1000 μαθητές από 5 σχολεία θα παρακολουθήσουν, το 2021, σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η L’Oréal Hellas μάς εμπιστεύονται και συνδράμουν στο έργο μας. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτό.

Θεωρείς ότι, πλέον, ο κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά ζητήματα;

Θεωρώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί από τα πιο επίκαιρα θέματα και ο κόσμος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος. Βέβαια, η αλλαγή  στον τρόπο σκέψης και η υιοθέτηση καλών συνηθειών – στην περίπτωσή μας «πράσινων συνηθειών» – έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα στα παιδιά, οπότε πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά, μέσω διαλέξεων και δράσεων σε σχολεία, καθώς αυτά είναι το μέλλον. Επίσης, η Πολιτεία έχει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών για τόσα σημαντικά θέματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε σε μία συλλογική συνεργασία, γιατί όλοι μαζί κάνουμε τη διαφορά. Απλοί ιδιώτες, εταιρείες, εκπαιδευτικό σύστημα, Πολιτεία.

«Το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας για να του δώσουμε εμείς τη μορφή που επιθυμούμε. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι αύριο. Το αύριο είναι τώρα».

Eleanor Roosevelt

Περισσότερες πληροφορίες για τη We4All μπορείτε να βρείτε στα social media:

Instagram: we4all_official (@we4all_official)

Facebook: we4all (@we4allofficial)

You may also like