Πατάτες γεμιστές στον φούρνο (Foodurismo)

Jacket potatoes, πατατες ψητες, γεμισμένες με τυριά, αλλαντικά, πιπεριές, μανιτάρια, σολωμό, γαρνιρισμένες με στραγγιστό γιαούρτι ή sour cream. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα φαγητά που μπορεί κανείς εύκολα να φτιάξει. 

Θα χρειαστείτε:

  • 4 μετρίου μεγέθους πατάτες
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμά τους
  • λίγο αλάτι
  • 120 γρ. τυριά τριμμένα (κασέρι, έμενταλ, μοτσαρέλα, κεφαλογραβιέρα) κάποια από αυτά, οποία έχετε στο ψυγείο ή όποια σας αρέσουν
  • 80 γρ. αλλαντικά σε κομμάτια (οποία προτιμάτε) χρησιμοποίησα μορταδέλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Προετοιμασία:

Πλύντε καλά τις πατάτες, χρησιμοποιήστε βουρτσάκι ή σφουγγαράκι και νερό για να φύγουν τα χώματα που έχουν πάνω τους οι πατάτες. Σκουπίστε τις πατάτες με χαρτί κουζίνας. Με ένα πινέλο κουζίνας ή με τα χέρια σας αλείφετε τις πατάτες με το ελαιόλαδο. Τις τρυπάτε με ένα πιρούνι και τις βάζετε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και τις αλατίζετε ελαφρά.

Ψήνετε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφού βγάλετε τις πατάτες από τον φούρνο, τις αφήνετε 10 περίπου λεπτά να κρυώσουν κάπως.

Με μια πετσέτα ή με γάντια σιλικόνης πιάνετε τις πατάτες, και με ένα μαχαίρι κάνετε μια βαθιά σχισμή χωρίς όμως να κόψετε την πατάτα στα δύο. Θέλετε απλώς να ανοίξει τόσο ώστε να φτιάξετε μια “φωλιά”. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε από κάθε πατάτα λίγο από το εσωτερικό της, περίπου μία κουταλιά, και την βάζετε σε ένα μπολ.

Ξαναβάζετε τις πατάτες στη λαμαρίνα, τις πιέζετε ελαφρά με τα χέρια ν ανοίξουν λίγο, να σχηματιστεί δηλαδή μια “τσέπη” και τους ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Τις αφήνετε στην άκρη.

Στο μπολ με την ψημένη πατάτα ανακατεύετε τα τυριά, τα αλλαντικά και τη μουστάρδα. Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τις πατάτες. Σε κάθε πατάτα χρειάζεται περίπου 1-2 κουταλιές από το μείγμα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ρίχνετε από πάνω έξτρα τριμμένο τυρί και τις βάζετε ξανά στο φούρνο για 6-8 λεπτά, ίσα να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν ελαφρά.

Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές μόνες τους ή με μια πράσινη σαλάτα.

Εμείς με τον Παύλο, τις φτιάξαμε χωρίς αλλαντικά… και βγήκαν εξαιρετικές!

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο foodurismo.com

You may also like