Our Sunday Netflix pick: Lupin

Ως λάτρης των βιβλίων πάντα ενθουσιάζομαι παραπάνω όταν μαθαίνω πως ο αγαπημένος μου τίτλος θα μεταφερθεί στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Ένα θα σας πω. Eδώ και καιρό στο μυαλό μου δημιουργώ σκηνικά μεταπολεμικής Βαρκελώνης και κάνω casting για τη λατρεμένη σειρά “Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων” του Carlos Ruiz Zafón (R.I.P.). Και βέβαια μου αρέσει όταν κλασσικά έργα γίνονται έμπνευση για μία σύγχρονη πινελιά, έστω κι αν στην αρχή προχωράω επιφυλακτικά. Αυτό το κυριακάτικο βράδυ, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με το “Lupin” . Tη νέα σειρά του Netflix γαλλικής παραγωγής που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς.

               So, what’s the plot?

               Αν νομίζατε πως ο gentleman κλέφτης Arsène Lupin ζει μόνο στις σελίδες των ιστοριών του Maurice Le Blanc, γράψτε λάθος! Ζει στο σύγχρονο Παρίσι, μόνο που λέγεται Assane Diop (Omar Sy), έναν επαγγελματία κλέφτη που εμπνέεται από τη διάσημη λογοτεχνική περσόνα. Αυτή του η έμπνευση είναι που τον διευκολύνει να εκτελέσει μία ληστεία φαινομενικά αδύνατη: Ένα κολιέ ανεκτίμητης αξίας (κι όχι μόνο ιστορικής) από μία δημοπρασία στο Λούβρο. Στην πραγματικότητα, όμως, το κολιέ είναι μόνο το μέσο για τον απώτερο σκοπό του Assane. Θέλει να εκδικηθεί για την άδικη καταδίκη του πατέρα του και να εκθέσει την οικογένεια Pellegrini κι ειδικά τον πατριάρχη της, Hubert (Hervé Pierre). Η αποστολή του μοιάζει δύσκολη, καθώς ο Pellegrini φαίνεται να έχει παντού το πάνω χέρι, όμως… πότε κατάφερε κάποιος να σταματήσει τον Arsène Lupin;

               Γιατί να δώσετε μία ευκαιρία στο “Lupin”;

               Όσο σαγηνευτικά είναι τα μυστήρια “who dun it?” (όπως “Gosford Park” και “Knives Out”) άλλη τόση μαγεία κρύβουν  αυτά της κατηγορίας “μα πώς στο καλό το έκανε;;;”. Κι ο “Lupin” τιμά το είδος μέσα σε μόλις πέντε επεισόδια. Σε μία παραγωγή με ευρωπαϊκό “διαβατήριο” που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα ξαδερφάκια της στο Hollywood.

               Κάθε αποστολή του Assane είναι να ανακαλύψει (και να αποκαλύψει) την αλήθεια για την τραγική μοίρα του πατέρα. Με μεθοδευμένα σχέδια διείσδυσης σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας και, όπως και το είδωλό του ο Arsène Lupin, είναι ένας πολυμήχανος χαμαιλέων που ενώ είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια των στόχων του… Εκείνοι αδυνατούν να τον εντοπίσουν! Ο δημιουργός της σειράς George Kay αξιοποιεί το υλικό των ιστοριών του Maurice Le Blanc που ακόμη και σήμερα μας παρασύρει στις περιπέτειες του Lupin τοποθετώντας τη δράση στον 21ο αιώνα. Τι κάνει, όμως, τη σειρά ακόμη πιο συναρπαστική; Ο χαρακτήρας του Assane μένει πιστός και στο λογοτεχνικό του πρότυπο. Είναι ένας Κύριος (με Κ κεφαλαίο, ναι!) με κινητήρια δύναμη την απονομή δικαιοσύνης, παρά το ότι (αντικειμενικά) υλοποιεί τα σχέδιά του με παράνομα μέσα.

Η ιστορία του Assane είναι ένα εξαιρετικό κράμα περιπέτειας αντάξιας των crime stories… Με μία έντονη έμφαση στην προσωπικότητα του κεντρικού χαρακτήρα και τη συγκίνηση που η μοναχική του αποστολή προκαλεί. Ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρουν και τα flash backs στη ζωή του Assane. Έτσι ο θεατής αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα του στόχου του και να συμπάσχει μαζί του, δικαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δράση του.

The cast

Φυσικά αυτά να μην ήταν απόλυτα εφικτά αν δεν είχε αναλάβει ο Omar Sy το ρόλο του Assane. Η επιλογή του δημοφιλούς ηθοποιού που αγαπήσαμε στο καθηλωτικό “Intouchables” αποδεικνύεται “spot on”… Kαθώς ο Γάλλος ηθοποιός μεταδίδει τη γοητεία, την ευγένεια, την εφευρετικότητα και την καλοσύνη που είναι συνυφασμένες με το λογοτεχνικό λωποδύτη –gentleman.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε το “Lupin” όσο κι εγώ… σας το εγγυώμαι καις ας το προτείνω για ποιοτικό bingewatching!

Πρωταγωνιστούν:Omar Sy, Ludivine Sagnier, Hervé Pierre, Vincent Londez, Nicole Garcia, Fargass Assandé, Antoine Gouy, Vincent Garangerκ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like