Ποδόσφαιρο: ποιος σου είπε πως είμαι άσχετη, γλυκέ μου;, από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

 ethnikimoudial1_762298309Την Πέμπτη ξεκίνησε κι επίσημα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία και τα αγόρια ήδη οργανώνονται, ειδικά σε αυτή τη φάση όπου συμμετέχει η Εθνική μας. Α, μισό λεπτό, μια που το είπα…. ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑΑΑΑΑ!!!!!

            ΟΚ, τώρα μπορώ να μιλήσω σαν άνθρωπος!

            Έστω ότι βρίσκεσαι είτε εν μέσω παρέας είτε με το σύντροφό σου να παρακολουθείς κάποιον αγώνα. Έλα, πες την αλήθεια, άλλες φορές που έτυχε κάτι ανάλογο σκέφτηκες « θέλω να ρωτήσω πότε παίρνει κόρνερ η ομάδα, αλλά θα φάω κατσάδα/δούλεμα».

Κι εγώ τι κάνω, αγαπητή φίλη αναγνώστρια; Για σένα δουλεύω! Γι’ αυτό και σου παρουσιάζω επεξηγήσεις ορισμένων από τους πιο συχνούς αλλά και συνήθως πιο δυσνόητους όρους που μπορεί να ακούσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θεωρώ αυτονόητο το ότι δε χρειάζεται να σου εξηγήσω τι θα πει «γκολ» ή «αυτογκόλ». Σε αντίθετη περίπτωση… φρόντισε να κάνεις κάτι άλλο εκείνα τα ενενήντα λεπτά του αγώνα, αλλιώς το δούλεμα θα πάει σίγουρα σύννεφο!

Ας ξεκινήσουμε με τη σέντρα: Σημαίνει πολύ απλά «κέντρο». Πραγματοποιείται – επίσης πολύ απλά – στο κέντρο του γηπέδου στην αρχή του κάθε ημιχρόνου ή όταν έχει μπει γκολ.

Πλάγιο άουτ: Όταν παίκτης της μίας ομάδας βγάζει τη μπάλα από την πλάγια γραμμή – όχι από τη γραμμή κατά μήκος της οποίας βρίσκεται το τέρμα! – , παίκτης της αντίπαλης ομάδας την επαναφέρει στον αγωνιστικό χώρο. Είναι η μόνη στιγμή όπου οι παίκτες μπορούν να αγγίξουν τη μπάλα με τα χέρια – για να μην το έχεις απορία, δηλαδή, όταν το δεις!

Κόρνερ: Όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος χωρίς γκολ κι αν αυτό γίνει από παίκτη της αμυνόμενης ομάδας, τότε η αντίπαλη ομάδα εκτελεί το κόρνερ. Το λέει και το όνομά του: «γωνία».

Πέναλτυ: Σε περίπτωση όπου παίκτης της ομάδας που «επιτίθεται» ανατραπεί από παίκτη της αμυνόμενης ομάδας στη μεγάλη περιοχή του τέρματος – εάν δηλαδή δεχθεί ο πρώτος παίκτης αντιαθλητική παράβαση – τότε ο διαιτητής δίνει στην ομάδα πέναλτυ. Η μπάλα στήνεται στα 11 μέτρα από το τέρμα σε μία λευκή βούλα στη μεγάλη περιοχή και μπορεί να την αγγίξει μόνο ο παίκτης που έχει οριστεί στο διαιτητή. Σε περίπτωση που με το πέναλτυ δε σημειωθεί γκολ, μόνο τότε μπορούν να τη διεκδικήσουν οι άλλοι παίκτες.

2842-greece-soccer-fans-cheers-as-wait-for-start-of-euro-2012-soccer-m2Χατ-τρικ: Αποδίδεται σε παίκτη που έχει σκοράρει τρεις φορές στον αγώνα για την ομάδα του.

Οφ σάιντ: Ίσως ο πιο πολύπλοκος όρος που έχουμε ακούσει εμείς τα κορίτσια όσες φορές παρακολουθήσαμε ποδόσφαιρο. Θα διαπιστώσεις όμως πως είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο νόμιζες.

Λέμε πως ένας παίκτης – της ομάδας που επιτίθεται –  βρίσκεται σε θέση οφ σάιντ όταν βρίσκεται ανάμεσα στο τέρμα και τον τελευταίο – ας πούμε – αμυντικό της άλλης ομάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση ο συμπαίκτης του που ελέγχει τη μπάλα δε μπορεί να του δώσει πάσα εκμεταλλευόμενος τη θέση του. Αν μάλιστα μπει γκολ κατ’ αυτόν τον τρόπο… είναι σα να μη μπήκε, μια που ο διαιτητής δε θα το μετρήσει.

Άντε να σου το εξηγήσω κι αλλιώς!

Είσαι σ’ ένα κατάστημα ρούχων, έχεις διαλέξει ένα πουκάμισο και περιμένεις σε μία μεγάάάλη ουρά για το ταμείο. Όσο κι αν φυσάς και ξεφυσάς, η γραμμή δεν προχωράει και πολύ. Ξαφνικά, εκεί που είσαι έτοιμη να αρχίζεις να βγάζεις καπνό από τα ρουθούνια θυμίζοντας σκηνή από το «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας», βλέπεις πολύ πιο μπροστά σου στη σειρά μία φίλη σου. Αν της πετάξεις το πουκάμισο για να φτάσει αυτό γρήγορα στο ταμείο, ε, η φίλη σου είναι οφ σάιντ!

Είδες πόσο απλό ήταν; :P

Τάκλιν: Είδος μαρκαρίσματος προκειμένου ο παίκτης να διεκδικήσει τη μπάλα από αντίπαλο.

Τακουνάκι: Ο παίκτης χτυπά τη μπάλα με τη φτέρνα.

Στημένη φάση: Συνήθως πρόκειται για φάουλ – ειδικά κοντά στη μεγάλη περιοχή – ή κόρνερ. Διενεργείται οργανωμένα κι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί γκολ. Θυμήσου απλά πώς έβαλε ο Δέλλας το γκολ στους Τσέχους το 2004!

Κίτρινη κάρτα: Θεωρείται προειδοποίηση προς παίκτη που προέβη σε αντικανονική συμπεριφορά είτε απέναντι σε παίκτη αντίπαλης ομάδας, είτε προς το διαιτητή ή ακόμη και τους θεατές. Αν στον ίδιο αγώνα ο παίκτης πάρει δεύτερη κίτρινη κάρτα τότε αποβάλλεται από το παιχνίδι.

8F7AFB069CCEF94E214AF46EBD275F24Κόκκινη κάρτα: Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος κάποιου παίκτη, ο διαιτητής δείχνει απευθείας την κόκκινη κάρτα κι ο παίκτης αποβάλλεται.

Τι έχεις να κάνεις εσύ τώρα, φίλη αναγνώστρια; Δεν έχεις παρά να μελετήσεις προσεκτικά όλα αυτά που μόλις τώρα σου αράδιασα κι είσαι έτοιμη! Για να μη σου πω πως μετά από έναν δύο αγώνες η ποδοσφαιρόφιλη παρέα σου θα τρίβει τα μάτια της!

Καλή διασκέδαση και…

ΤΡΕΛΑΝΕ ΜΑΣ, ΟΜΑΔΑΡΑΑΑΑΑ!!!!!

You may also like