Πρόταση για dvd : “American Gangster”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!  Άλλο ένα σαββατοκύριακο του Οκτώβρη πλησιάζει στο τέλος του, εύχομαι από καρδιάς να το απολαύσατε! Οι θερμοκρασίες όταν πέφτει ο ήλιος ενδείκνυνται για… χουχούλιασμα έστω με μια ελαφριά κουβερτούλα πλέον τα βραδάκια της Κυριακής. Τι, καλύτερο, λοιπόν, από το να το συνδυάσουμε με μία καλή ταινία στο σπίτι; Γι’ απόψε σας έχω μία εξαιρετική ταινία δια χειρός Ridley Scott που εμπνέεται από αληθινή ιστορία.

Harlem, 1968. Ο Franc Lucas (Denzel Washington) είναι το δεξί χέρι του Αφροαμερικανού μαφιόζου Ellsworth “Bumpy” Johnson (Clarence Williams III). Όταν ο “Bumpy” πεθάνει από καρδιακή προσβολή, ο Franc δεν αργεί να πάρει τα ηνία, αυτή τη φορά με τη δική του στρατηγική. Έτσι εισάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες ηρωίνη από την Ταϊλάνδη καταργώντας τους μεσάζοντες.

Ο Richie Roberts (Russell Crowe) είναι ένας ντετέκτιβ της Εισαγγελίας του Essex County. Αν κι αντιμετωπίζεται ως παρίας αφότου παρέδωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια που βρήκε στο αμάξι ενός μαφιόζου. Μετά το θάνατο του τοξικομανούς συνεργάτη του, όμως, ο Richie συγκαλεί μία task force προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση διακίνησης ηρωίνης που στους δρόμους της πόλης είναι γνωστή ως “Blue Magic” και δεν είναι άλλη από την ηρωίνη που εμπορεύεται ο Franc Lucas.

Έτσι ο Richie ακολουθεί τα ίχνη που σταδιακά τον οδηγούν στην οργάνωση του Lucas, ο οποίος με τη σειρά του ανεβαίνει στην πυραμίδα του εγκλήματος της Νέας Υόρκης. Πράγμα που, φυσικά, δημιουργεί και αντιπάλους, αλλά κι ανθρώπους που θέλουν ένα μερίδιο από την επικερδή πίτα της επιχείρησης του Lucas.

Η ταινία “American Gangster” βασίζεται στην πραγματική ιστορία του έμπορου ναρκωτικών Franc Lucas, η οποία προγράφεται στο άρθρο του δημοσιογράφου του περιοδικού New York Marc Jacobson που δημοσιεύθηκε το 2000 με τον τίτλο “The Return Of Superfly”. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Oscar για τη “Λίστα του Σίντλερ” (1993) Steve Zaillian, ενώ τη σκηνοθετική του σκοπιά μας προσφέρει ο Ridley Scott (“Blade Runner”, 1982 και “The Martian 2015).

Αν και μεγάλο μέρος της ταινίας ενέχει μυθοπλασία (όπως για παράδειγμα την εκδίκαση για την κηδεμονία του γιου του Roberts, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει παιδιά), το “American Gangster” τα έχει όλα. Ανερχόμενους μαφιόζους, μεγαλοεγκληματίες που θέλουν να εξασφαλίσουν τις “επιχειρήσεις” τους, διεφθαρμένους αστυνομικούς… εν ολίγοις όλα όσα πρέπει να περιέχει μία αστυνομική ταινία που σέβεται τον εαυτό της! Κι αυτό γιατί ο Scott εξερευνά εξίσου το υπόβαθρο του “κακού” (βλ. Franc Lucas) με εκείνο του “καλού” (βλ. Richie Roberts), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον ανθρώπινο παράγοντα. Και παρά το γεγονός πως η διάρκεια της ταινίας μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι (εκατόν πενήντα οκτώ λεπτά, ladies and gents!), αυτή μόνο κουραστική δε γίνεται. Ίσως, μάλιστα, να είναι κι αναγκαία προκειμένου ο θεατής να γνωρίσει τους χαρακτήρες και να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους. Άλλωστε αν είναι για κάτι δημοφιλής ο Ridley Scott είναι η ικανότητά του να “χτίζει” την κλιμάκωση κάθε ιστορίας που αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει. Βέβαια, υπάρχουν και σκηνές που (πολύ πιθανόν) φέρνουν το θεατή σε αμήχανη θέση, όπως η ακριβής απεικόνιση των τοξικομανών όταν κάνουν χρήση – αν, όμως, έχει ήδη δει κανείς την αντίστοιχη σκηνή στο “Pulp Fiction” τότε έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός! Όπως και να έχει, το τελικό αποτέλεσμα που μας χαρίζει ο Scott είναι μία άκρως αξιόλογη ταινία στην κατηγορία του αστυνομικού δράματος, με τον Scott να αποδεικνύει πως είναι ταλαντούχος σκηνοθέτης χωρίς να έχει ανάγκη επιβλητικά εφέ και… διαστημόπλοια!

Στην εξερεύνηση του ανθρώπινου παράγοντα που προαναφέραμε, το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι ηθοποιοί, κι ειδικά ο Russell Crowe κι ο Denzel Washington. Δε θα μιλήσω ξεχωριστά για τον κάθε ηθοποιό, γιατί σε αυτήν την περίπτωση ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Δεν επισκιάζει ο ένας τον άλλον κι ούτε προσπαθεί κανείς τους να το κάνει. Απλά αλληλοεπιδρούν με μία άνεση, καθώς ο χαρακτήρας του ενός καθίσταται απαραίτητος για τον άλλον, όπως άλλωστε έγινε και με την πραγματική σχέση ανάμεσα στον Lucas και τον Roberts.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Cuba Gooding Jr., Ted Levine, Armand Assante, Carla Gugino, Ruby Dee, John Ortiz κ.α.

You may also like