Πρόταση για dvd: The Beach

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Ελπίζω να χαλαρώνετε μετά από ένα όμορφο σαββατοκύριακο στο οποίο απολαύσατε με καλή παρέα και (γιατί όχι;) με μία μικρή έστω απόδραση σε κοντινή παραλία! Και μια που μιλάμε για παραλίες… μήπως σιγά σιγά να μπαίναμε σε καλοκαιρινή διάθεση; Και ποιος είναι πιο ταιριαστός τρόπος από το να βάλουμε την “Παραλία” του Danny Boyle να παίζει στο DVD;

Ο Richard (Leonardo DiCaprio) είναι ένας νέος άντρας ο οποίος ταξιδεύει στην Μπανγκόκ αναζητώντας την περιπέτεια αντί για αυτό με το οποίο πολλοί έχουμε συνυφασμένες τις διακοπές: οι ανέσεις της καθημερινότητάς μας με ένα εξωτικό τοπίο. Έπειτα από μία σύντομη γνωριμία με έναν εκκεντρικό τουρίστα, τον Daffy (Robert Carlyle) θα βρεθεί με έναν χάρτη στα χέρια του που δείχνει το δρόμο για μία απομονωμένη παραλία, η οποία θεωρείται παράδεισος. Έτσι αποφασίζει να την αναζητήσει παρέα μ’ ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών, τη Françoise (Virginie Ledoyen) και τον Étienne (Guillaume Canet). Οι τρεις τους θα φτάσουν στο μυστηριώδες νησί και εκεί θα ανακαλύψουν μία κοινωνία τουριστών που αποφάσισε να ζήσει εκεί. Μόνος κανόνας: να διατηρηθεί το μυστικό. Ο Richard απολαμβάνει την ανεμελιά της ζωής της Παραλίας, αλλά δε θα αργήσει να διαπιστώσει πως η περιπέτεια έχει το τίμημά της…

Η “Παραλία” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Alex Garland, με το σεναριογράφο John Hodge (“Trainspotting”, 1996 και “Trance”, 2013), ο οποίος συνεργάζεται και πάλι, όπως προανέφερα, με το σκηνοθέτη  Danny Boyle (“Slumdog Millionaire”, 2008).

Γεγονός: παρά την εισπρακτική επιτυχία της, η “Παραλία” έφαγε γερές γροθιές από τους κριτικούς, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή και ανούσια. Γεγονός: οι κριτικοί κινηματογράφου στην Αμερική δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Το έχω πει άπειρες φορές, αλλά όσα διάβασα αφότου είδα (επιτέλους!) την ταινία με δικαίωσαν γι’άλλη μία φορά. Ο Danny Boyle, ένας από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της pop κινηματογραφικής κουλτούρας, δημιουργεί έναν μικρόκοσμο της κοινωνίας μας με φόντο ένα ειδυλλιακό φωτογραφικά τοπίο με τα θετικά του και (φυσικά) τα αρνητικά του. Παρά το γεγονός πως η μικρή αυτή κοινότητα που πρωταγωνιστεί ζει σ’ ένα μέρος που πολλοί υπό την πίεση της καθημερινότητας φανταζόμαστε πως θα θέλαμε να ζήσουμε, οι ομοιότητες με την πραγματική ζωή επιμένουν. Η ανάγκη να ταιριάξουμε με τους γύρω μας κι η απομόνωση που ακολουθεί όταν δεν καταφέρνουμε να συμβαδίσουμε με τα “πρέπει” της, τα μυστικά, ακόμη κι η έννοια της ιεραρχίας είναι κοινά στοιχεία της ζωής μας, τα οποία θα παραμείνουν ακόμη κι αν καταφέρναμε να βρεθούμε σ’ένα αγνό από την ανάπτυξη του πολιτισμού περιβάλλον. Ήταν, άραγε, ο ρεαλισμός της οπτικής του Boyle που ενόχλησε τους κριτικούς και προδιάθεσαν αρνητικά το κοινό να τη δει…; Δε μπορώ να το απαντήσω με βεβαιότητα, αλλά δεν το αποκλείω!

Σε ό,τι αφορά το cast, έχουμε στο ρόλο της Françoise και του Étienne δύο νέους (τότε ηθοποιούς) που απέδειξαν πως είναι πολλά υποσχόμενοι, ιδιαίτερα ο Guillaume Canet, ο οποίος αργότερα εδραιώθηκε με το “Αγάπα Με Αν Τολμάς” στο πλευρό της Marion Cotillard. Η Tilda Swinton εντυπωσιάζει στον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της Sal, ηγέτιδας της μικρής κοινότητας της Παραλίας. Όσο για το Leonardo DiCaprio; Τρία χρόνια μετά τον “Τιτανικό” του James Cameron, αποδεικνύει πως δεν είναι απλά μία όμορφη παρουσία στην οθόνη – πού είναι, ας μην κοροϊδευόμαστε σφυρίζοντας ανέμελα! Στην “Παραλία” αποδεικνύει πως είναι ένας ηθοποιός που μπορεί να ισορροπήσει εύκολα την αλαζονεία του Richard με τις αγωνίες του και τους φόβους του όταν αποκαλύπτει πως ο παράδεισος δεν είναι όπως τον φαντάστηκε.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ, πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet, Robert Carlyle, Tilda Swinton, Paterson Joseph, Lars Arentz – Hansen κ.α.

You may also like