Πρόταση για dvd: Kiss The Girls

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω αυτός ο καιρός να μη σας απέτρεψε από το να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το διήμερο! Τώρα, λοιπόν, που ήρθε η ώρα να “γεμίσουμε μπαταρίες” για τη νέα εβδομάδα που ξεκινάει, νομίζω πως μία καλή ταινία για το σπίτι είναι ό,τι πρέπει για το φινάλε σ’ ένα όμορφο σαββατοκύριακο! Τι θα λέγατε για ένα ψυχολογικό crime thriller με έναν διάσημο χαρακτήρα της αστυνομικής λογοτεχνίας;

O ντετέκτιβ κι ψυχολόγος εγκληματολογίας Alex Cross (Morgan Freeman) αναγκάζεται να φύγει εσπευσμένα στη Florida από την Washington, καθώς η ανιψιά του Naomi (Gina Ravera) αγνοείται. Στο Durham φτάνει εν μέσω των ερευνών της τοπικής αστυνομίας για το πτώμα μίας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο δάσος. Λίγο μετά η ειδικευόμενη γιατρός Kate McTiernan (Ashley Judd) πέφτει θύμα απαγωγής ενώ είναι στο σπίτι της και βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Καταφέρνοντας λίγο αργότερα να διαφύγει, η Kate γίνεται όχι απλά σημαντικό κομμάτι της έρευνας, αλλά βοηθά και στη διεξαγωγή της, καθώς ενημερώνει τον Cross πως ο απαγωγέας της που αυτοαποκαλείται Casanova, στην πραγματικότητα κάνει μία ανατριχιαστική συλλογή από όμορφες κι επιτυχημένες γυναίκες (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Naomi) φτιάχνοντας το δικό του χαρέμι. Έτσι ο Alex Cross κι η Kate θα συνεργαστούν προκειμένου να βρουν το δράστη και να σώσουν τις γυναίκες αυτές πριν να είναι αργά.

Η ταινία “Φιλιά Που Σκοτώνουν” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του James Patterson, του οποίου λογοτεχνικό “τέκνο” είναι ο Alex Cross – όπως είναι για τον Michael Connelly o Mickey Haller και για τον Dennis Lehane το δίδυμο Gennaro – Kenzie. Το σενάριο για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη υπογράφει ο David Klass (παραγωγός της σειράς “Law & Order: Criminal Intent” για το 2010) κι η σκηνοθεσία είναι του Gary Fleder (“Runaway Jury”, 2003).

Είναι πολύ ενοχλητικό να επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά δε μου το επιτρέπουν κι οι περιστάσεις: στις ΗΠΑ, στο Hollywood, την υποτιθέμενη Μέκκα του σινεμά… δεν ξέρουν να κρίνουν και να εκτιμούν σωστά τις ταινίες. Το “Kiss The Girls”, αν κι εισπρακτικά έκανε απόσβεση του budget των 27 εκατομμυρίων δολαρίων με έσοδα κάτι λιγότερο από 61 εκατομμύρια, έλαβε μέτριες κριτικές, καθώς άλλοι το χαρακτήρισαν ευχάριστο να το βλέπει κανείς κι άλλοι ανεπαρκές.

Στην πραγματικότητα, το “Kiss The Girls” είναι μεν ένα αστυνομικό thriller που ικανοποιεί το θεατή, αλλά αυτό είναι το συναίσθημα που προκύπτει όταν “πέφτουν” οι τίτλοι τέλους. Στο ενδιάμεσο, ο θεατής επικεντρώνεται στην αινιγματική (και εφιαλτική) φιγούρα του Casanova και την “ήρεμη δύναμη” του Alex Cross. Γιατί στα αστυνομικά thrillers τίποτα δεν είναι πιο συναρπαστικό από την ικανότητα του διώκτη του εγκλήματος να προσπαθεί να “μπει” στο μυαλό του δράστη, κάνοντας το θεατή να αντιληφθεί πως αστυνομική έρευνα δε σημαίνει μόνο η εύρεση κι η ανάλυση των φυσικών στοιχείων και το ανθρωποκυνηγητό. Εκεί βάσισε ο Patterson τον ήρωα των βιβλίων του κι εκεί ακριβώς επικεντρώθηκαν και ο σεναριογράφος David Klass. Κι ο Gary Fleder από την καρέκλα του σκηνοθέτη. Επιπλέον, στο βιβλίο δε μεταφέρθηκαν “αχρείαστα” σημεία της πλοκής, όπως η πιθανή έλξη ανάμεσα στον Cross και την Kate (η οποία είναι μεν εμφανής και στην ταινία, αλλά δεν είναι απαραίτητη η περαιτέρω οπτικοποίησή της, για μένα τουλάχιστον!). Αντίθετα, η παραγωγή ασχολήθηκε με το αμιγώς αστυνομικό/ερευνητικό χαρακτήρα του

βιβλίου του Patterson, με αποτέλεσμα μία παραγωγή προσεγμένη και με το απαραίτητο σασπένς και τις ανατροπές που χρειάζεται μία καλή αστυνομική ταινία.

Φυσικά συγχαρητήρια αξίζουν και στο πρωταγωνιστικό ντούετο των Freeman και Judd. Ειλικρινά, δε μπορώ να φανταστώ κάποιον καλύτερο από τον Freeman να ενσαρκώσει τον παρατηρητικό ντετέκτιβ! Η δε Ashley Judd κάθε άλλο παρά ζορισμένη να αφομοιώσει το δυναμικό χαρακτήρα της Kate. Η ηθοποιός δε βασίζεται στην αδιαμφισβήτητα φυσιογνωμική της γοητεία και καταφέρνει να υποδυθεί αποτελεσματικά μία περσόνα που μόνο damsel in distress δεν είναι!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Morgan Freeman, Ashley Judd, Cary Elwes, Alex McArthur, Bill Nunn, Brian Cox, Tony Goldwyn, Jay O. Sanders, Jeremy Piven, Gina Ravera κ.α.

You may also like