Πρόταση για dvd: The Phantom Of The Opera

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαρτίου ολοκληρώνεται απόψε! Άλλαξε κι η ώρα κι η διάθεση “αυτόματα” σχεδόν γίνεται πιο ανοιξιάτικη – όπως και να έχει, η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας φέρνει μία ευχαρίστηση! Μη με παρεξηγήσετε, αλλά μία με το “La La Land”, μία με το “Beauty And The Beast”, αυτό το διάστημα είμαι σε musical mode! Κι επειδή μου αρέσει αυτά τα modes να τα μοιράζομαι μαζί σας, μία καλή ιδέα είναι κι αποψινή μου πρόταση, μια που το “Φάντασμα της Όπερας” είναι ένα all times classic! Απόψε γνωρίζουμε την εκδοχή του 2004!

Για όσους δεν είστε εξοικειωμένοι…!

Η Christine (Emmy Rossum) είναι μία νεαρή χορεύτρια που, χάρη στο ταλέντο και τη φωνή της, κερδίζει τον πρώτο ρόλο μίας μεγάλης παραγωγής της όπερας “Hannibal”, αντικαθιστώντας τη σοπράνο που θα είχε αρχικά τον ρόλο. Πώς μία χορεύτρια καλλιεργεί την όμορφη φωνή της; Χάρη στο μυστηριώδη δάσκαλό της, το… Φάντασμα της Όπερας (Gerard Butler), μία φιγούρα που είναι κάτι σαν αστικός μύθος για το θέατρο της Όπερας, αλλά και για όλο το Παρίσι, καθώς πρόκειται για έναν συνθέτη με παραμορφωμένο πρόσωπο που φημολογείται πως ζει κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου της Όπερας. Η Christine θα ερωτευθεί το νεαρό αριστοκράτη Raoul de Chagny (Patrick Wilson), πράγμα που (άθελά της) θα εξοργίσει το Φάντασμα της Όπερας, όντας ερωτευμένος στα όρια της εμμονής με τη νεαρή σοπράνο. Μέχρι πού είναι ικανό να φτάσει το Φάντασμα της Όπερας για να κερδίσει την αγάπη της Christine;

Το “Φάντασμα της Όπερας” είναι το διάσημο musical που συνέθεσε για πρώτη φορά το 1986 ο Andrew Lloyd Webber (“Cats”, 1981) και που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Gaston Leroux. Η διασκευή του σεναρίου και η σκηνοθεσία είναι του Joel Schumacher (“Flatliners”, 1990 και “Phone Booth”, 2002).

Η αλήθεια είναι πως η σκοπιά του Schumacher δε βρήκε πολύ δεκτικούς τους κριτικούς, με εξαίρεση τον εκλιπόντα Roger Ebert – για μένα, τον πιο σοβαρό κι αντικειμενικό κριτικό κινηματογράφου. Ο Webber από την άλλη ενθουσιάστηκε με τη θεατρικότητα που ο Schumacher έδωσε στο έργο του.

Μια ακόμη αλήθεια είναι πως – αναπόφευκτα – ένα έργο που “γεννήθηκε” για τη θεατρική σκηνή, όταν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη χάνει ένα μέρος της σαγήνης που αυτό προκαλεί. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα musical όπου τα πάντα παίζουν ρόλο, από τα τραγούδια και τους ηθοποιούς-ερμηνευτές μέχρι τις χορoγραφίες και τα κοστούμια.

Η δική μου αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ναι, η μεταφορά του Schumacher σίγουρα δε θα έχει την ίδια βαρύτητα με μία παραγωγή του Broadway. Ο κινηματογράφος, όμως, είναι ένα εξαιρετικό μέσο να γνωρίσει ένα αξιόλογο έργο το ευρύ κοινό, όπως το “Φάντασμα της Όπερας”. Ας το σκεφτούμε κι αλλιώς… αν δε βλέπαμε το “Romeo + Juliet” από το Baz Luhrmann, ανάθεμα κι αν κάποιοι θα καθόμασταν να μάθουμε τι θα πει Σαίξπηρ. Επίσης, μεγάλο ρόλο στη θεατρικότητα είναι η απόδοση του συναισθηματικού υπόβαθρου κάθε έργου. Εκεί έγκειται κι η πραγματική επιτυχία του Schumacher. Όπως και στους θεατές του Broadway, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να χαρίσει στο κοινό μία ιστορία που κατακλύζεται από το πάθος, την αγάπη, την απόρριψη και φέρνει (ακόμη πιο) κοντά τους χαρακτήρες στους θεατές της σκοτεινής αίθουσας. Πρόκειται για μία ατμοσφαιρική ταινία που σε ταξιδεύει στο χρόνο αλλά και καταφέρνει να μετατρέψει τραγούδια του musical σε λατρεμένα earworms!

Ιδανική θα χαρακτήριζα την επιλογή του Schumacher σε ό,τι αφορά το cast, ειδικά για τους ρόλους της Christine και του Φαντάσματος. Η μόλις 18 χρονών (τότε) Emmy Rossum, μετά από ένα ρόλο στο “Mystic River, ενθουσιάζει ως Christine! Όχι μόνο επειδή έχει μία υπέροχη φωνή που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου (σας προτρέπω να αναζητήσετε και τραγούδια της, όπως το “Slow Me Down”), αλλά και γιατί ξεδιπλώνει εξαιρετικά την προσωπικότητα της Christine. Όσο για τον Gerard Butler αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο “ένας ακόμη σκληρός του Hollywood”, αλλά μπορεί να υποστηρίξει και απαιτητικούς ρόλους, όπως (τι άλλο;) εκείνον ενός musical. Η φωνή του είναι ταυτόχρονα απειλητική και μαγευτική… ακριβώς όπως είναι και ο χαρακτήρας του Φαντάσματος!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση, την οποία σας την εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Miranda Richardson, Minnie Driver, Simon Callow, Ciarán Hinds κ.α.

You may also like