Πρόταση για dvd: Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και είναι λογικό οι προτάσεις μας αυτήν την περίοδο να έχουν έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είμαι, όμως και λίγο αντιδραστικός χαρακτήρας, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα επιλέξω να δω έστω κι ένα “Home Alone” (καθένας με τις παραξενιές του!)! Εθιμοτυπικές, λοιπόν, αυτήν την περίοδο είναι κι αυτές οι ταινίες:

               Πολύ σωστά καταλάβατε! Και μια που σύντομα καταφθάνει στις σκοτεινές αίθουσες το “Star Wars Episode IX: Rise Of Skywalker”, σκέφτηκα να θυμηθούμε παρέα πώς ξεκίνησε η νέα τριλογία!

               Τριάντα χρόνια μετά τον εμφύλιο γαλαξιακό πόλεμο (μετά δηλαδή τα γεγονότα του “Star Wars Episode VI: Return Of The Jedi” του 1983) και με τους Jedi να θεωρούνται πια ένας μύθος, μία νέα τυραννική δύναμη δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας: το Πρώτο Τάγμα, το οποίο έχει σαν σκοπό να συνθλίψει τη Δημοκρατία. Μόνη άμυνα η Αντίσταση, με ηγέτη την (τώρα πια) Στρατηγό Leia Organa (Carrie Fisher) η οποία κι αναθέτει σε έναν πιλότο, τον Poe Dameron (Oscar Isaac) να βρει τα στοιχεία που θα την οδηγήσουν στο Luke Skywalker (Mark Hamill) ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Τον Luke όμως τον αναζητά και το Πρώτο Τάγμα κι ιδιαίτερα ο υψηλόβαθμός αξιωματικός και μαθητευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη Snoke (Andy Serkis), Kylo Ren (Adam Driver). Την ίδια στιγμή μπλεγμένοιθα βρεθούν η νεαρή ρακοσυλλέκτρια Rey (Daisy Ridley) αλλά κι ένας stormtrooper με… κρίση συνείδησης, ο Finn (Jon Boyega). Οι δυο τους, μαζί με την Αντίσταση κι ειδικά βετεράνους της Επανάστασης, καλούνται να αντιμετωπίσουν το Πρώτο Τάγμα που επιφυλάσσει μία νέα, θανάσιμη απειλή στο γαλαξία. Η Rey, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με το πεπρωμένο της…

               Η ταινία “Η Δύναμη Ξυπνά” είναι το πρώτο κομμάτι της νέας τριλογίας του “Star Wars” σε σενάριο των Lawrence Kasdan (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back”, 1980), Michael Arndt (“Inside Out”, 2015) και J. J. Abrams, με τον τελευταίο να κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας (“Star Trek”, 2009).

               Μετά την αμφιλεγόμενη σε επίπεδο κριτικών prequel τριλογία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντιμετώπισαν τον ερχομό του “Επεισοδίου VII” με δισταγμό – μη σας πω πως πολλοί fans του franchise ένιωθαν κομματάκι προδομένοι από το George Lucas. Πιθανώς, όμως, το franchise να χρειαζόταν μία ανανέωση, κι αυτήν την έφερε το 2015 ο J. J. Abrams. Μπορεί στην πορεία της ταινίας να συναντούμε κλασσικούς (κι αγαπημένους) χαρακτήρες, όμως τόσο οι νέες αντικρουόμενες πλευρές όσο και τα νέα πρόσωπα που θέλουν να φέρουν την ισορροπία στο γαλαξία (και τη Δύναμη, μην ξεχνιόμαστε!) αποζημίωσαν τους fans που αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στο νέο project. Οπωσδήποτε ο Abrams έχει στη διάθεσή του πολλά περισσότερα τεχνολογικά μέσα για να επιτύχει την έξαψη που προσφέρουν οι (πάντα) εντυπωσιακές διαστημικές μάχες, όμως ταυτόχρονα παραμένει πιστός σε πολλές “συνταγές”, όπως για παράδειγμα μαριονετίστες για το χειρισμό του BB-8. Κυρίως, όμως, ο Abrams έχει αφομοιώσει την ουσία του “Star Wars”, δηλαδή όλα όσα το κάνουν μοναδικό ως franchise: αντιλαμβάνεται πως είναι μία space opera, μία περιπέτεια επιστημονικης φαντασίας πέρα από το “good vs. evil”. Μιλά για την αυτογνωσία, για το θάρρος, για τις αξίες για τις οποίες αξίζει κανείς να αγωνίζεται. Ποιος θα δει την αγωνία του Han Solo και της Leia και δε θα συμπάσχει μαζί τους; Ποιος δε χαίρεται με τη μεταστροφή του Finn; Ό,τι κι αν “διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές” κανείς, συνειδητοποιεί πως επιτέλους το ”Star Wars” έχει τη διαχείριση που του αξίζει!

                Ωστόσο, αυτή η ανάταση του franchise οφείλεται στην ικανότητα του Abrams να συγκεντρώσει το cast των προηγούμενων ταινιών και να το “παντρέψει” με τις νέες φυσιογνωμίες. Πάντα θα απολαμβάνουμε το Harrison Ford στο ρόλο του “cowboy” Han Solo και πλέον θα μας λείπει η Leia της Carrie Fisher. Όμως υποδεχόμαστε με χαρά τον Oscar Isaac ως Poe Dameron και τον Jon Boyega ως Finn. Η πραγματική αποκάλυψη όμως είναι η Daisy Ridley που σηκώνει με ιδιαίτερο σεβασμό και χάρη το βάρος που έχει ο ρόλος της – κι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που πλέον ο κεντρικός χαρακτήρας του franchise είναι γένους θηλυκού! Αξιόλογη φυσικά είναι κι η αλληλεπίδραση που έχει με τον Kylo Ren του Adam Driver, ο οποίος παρουσιάζει μία μακράν πιο πολυδιάστατη περσόνα από εκείνη ενός χαρακτηριστικού villain.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! May the Force be with you!

               Πρωταγωνιστούν: Daisy Ridley, Jon Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Domhall Gleeson, Carrie Fisher, Harrison Ford, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Peter Mayhew, Mark Hamill, Anthony Daniels, Max Von Sydow, Gwendoline Christie κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like