Πρόταση για dvd : Strangers On A Train

Βράδυ Κυριακής και με το κρύο που επικρατεί είναι ό,τι πρέπει για να κουρνιάσουμε στη γωνίτσα του καναπέ μας με κουβερτούλα, κρασάκι και… ταινία! Σας έκανα ατμόσφαιρα, ε; Για κερασάκι, μάλιστα, λέω να προσθέσω και λίγο… δολοφονικό μυστήριο!

               Ο Guy Haines (Farley Granger) ταξιδεύει με το τρένο για τη Washington, αφότου κάνει πρώτα μία στάση για να προχωρήσει τη διαδικασία του διαζυγίου του. Το (σχετικά) αμέριμνο ταξίδι του θα πάρει απροσδόκητη πορεία όταν τον πλησιάσει ο Bruno Anthony (Robert Walker), ένας κοσμικός νεαρός που δηλώνει τόσο απηυδησμένος με τον πατέρα του στα όρια… του φόνου. Ο Bruno, μάλιστα, του εκθυέτει τη θεωρία του για το τέλειο έγκλημα: να “ανταλλάξει” το φόνο του πατέρα του με εκείνον κάποιου άλλου, εν προκειμένω με εκείνου της μοιχαλίδας συζύγου του Guy, ώστε ο δεύτερος πια να είναι ελεύθερος να παντρευτεί την αγαπημένη του Anne Morton (Ruth Roman). Ο Guy νομίζει πως απλά πρόκειται για εκκεντρικότητες του συνταξιδιώτη του, όμως ο Bruno κάθε άλλο παρά στη θεωρία μένει – αντίθετα, προχωράει στην πράξη. Σύντομα ο Guy θα καταλάβει πως μπλέχτηκε στο δίχτυ ενός ψυχοπαθούς και πως δε θα είναι εύκολη η απόδρασή του από αυτό, τουλάχιστον όχι μέχρι να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας που έχει χαραχτεί στο μυαλό του Bruno.

               Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith – ναι, ναι, του λογοτεχνικού δαιμονίου που μας χάρισε τον “Ταλαντούχο Κύριο Ripley”. Το σενάριο υπογράφουν οι Raymond Chandler (“πατήρ” του λογοτεχνικού ντετέκτιβ Philip Marlowe), Whitfield Cook και Czenzi Ormonde, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται για τις απαραίτηετς οδηγίες – ποιος άλλος; Ο Alfred Hitchcock!

               Αν κι όσοι έχετε διαβάσει το μυθιστόρημα θα διαπιστώσετε σημαντικές διαφορές με την ταινία (δυστυχώς δεν έχει τύχει να το διαβάσω για να το διαπιστώσω η ίδια), ο Hitchcock διατηρεί το μυστήριο και την αγωνία στα ίδια ακριβώς επίπεδα που θα ένιωθε ένας αναγνώστης και φίλος του αστυνομικού είδους. Ο άξονας της υπόθεσης αποκαλύπτεται άμεσα, ενώ παράλληλα οι εξελίξεις προχωρούν ταχύτατα, καθώς όσο κυλάει ο χρόνος της ταινίας ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Guy – άλλωστε η γοητεία του δεν είναι η απορία “βρείτε το δολοφόνο”, αλλά κυρίως το “σταματήστε το δολοφόνο”. Ακόμη ο Hitchcock καταφέρνει να ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο το θεατή με (ίσως) ανεπαίσθητες σκηνές, όπως τον Bruno που παρακολουθεί αδιάκοπα τον Guy σε έναν αγώνα τένις ενώ οι υπόλοιποι θεατές γυρνούν τακεφάλια τους ακολουθώντας την πορεία της μπάλας. Στο σύνολό του, το “Strangers On A Train” είναι ένα λεπτοδουλεμένο δράμα αντάξιο για του fans του crime genre, πολλώ δε για τους φίλους του μετρ του τρόμου!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Farley Granger, Robert Walker, Susan Roman, Laura Elliott (ψευδώνυμο της Kasey Rogers), Leo G. Carroll, Patricia Hitchcock, Marion Lome κ.α.

You may also like