Πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες;, από την Ολγα Παπατριανταφύλλου

6351320875a93b377febf0629b1f29d4από την Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C, Ψυχολόγος/ Coach*

Σχέσεις: Οι καλές σχέσεις με τους δικούς σας ανθρώπους, τους φίλους είναι σημαντικό. Όταν δέχεσθε βοήθεια και υποστήριξη από τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς, η ανθεκτικότητα αυξάνεται Επίσης η ενασχόληση με τα κοινά, δηλαδή το να είστε μέλος μιας εθελοντικής ομάδας και να παρέχετε εσείς οι ίδιοι υποστήριξη σε άλλους ανθρώπους, βοηθάει στην ανάκτηση της ελπίδας.

Αποφεύγετε να βλέπετε τις δυσκολίες ως ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα και ιδιαίτερα τα στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Όμως, μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τα ερμηνεύσουμε και θα τα διαχειριστούμε. Προσπαθήστε να δείτε πέρα από το παρόν. Το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο. Σκεφτείτε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεστε δύσκολα γεγονότα καθώς αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις.

Η  αλλαγή είναι κομμάτι της ζωής μας. Αποδεχθείτε τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν και επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να αλλάξετε

Επικεντρωθείτε στους στόχους σας. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και κάντε κάτι για αυτούς. Κάνετε μικρά βήματα. Εστιάστε στο τι μπορείτε να ολοκληρώσετε σήμερα (έστω και αν αυτό είναι κάτι μικρό) και όχι σε αυτό που είναι ακατόρθωτο. Αναρωτηθείτε: “Αυτό που κάνω τώρα είναι προς την κατεύθυνση που θέλω να πάω; Είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μου;”

Αναζητήστε νόημα μέσα από τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι συνήθως μαθαίνουμε μέσα από τον αγώνα μας με τις δυσκολίες και τις απώλειες. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις, μπορούμε να  μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας. Πολλοί που έχουν βιώσει τραγωδίες και μεγάλες κακουχίες έχουν αναφέρει ότι μέσα από τις δυσκολίες οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν, είχαν μεγαλύτερη αίσθηση της δικής τους προσωπικής δύναμης, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, και αυξήθηκε η εκτίμησή τους για την ίδια τη ζωή.

Αναπτύξτε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας. Όσο περισσότερο εμπιστεύεσθε τον εαυτό σας και τις εσωτερικές σας δυνάμεις, τόσο περισσότερο αναπτύσσετε τις αντοχές σας στις δυσκολίες.  Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, μας κινητοποιεί και μας δίνει την ικανότητα να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα μας.

Βάλτε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Οι δυσκολίες και το άγχος μπορούν να μεγαλοποιήσουν τα πράγματα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Διατηρήστε την αισιοδοξία σας. Η  αισιοδοξία μας δίνει ενέργεια να προχωρήσουμε και να περιμένουμε καλά πράγματα να μας συμβούν στη ζωή μας. Είναι από το κυριότερα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας. Θυμηθείτε ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι δυσκολίες είναι παροδικές. Τα πράγματα δεν θα είναι ΠΑΝΤΑ το ίδιο δύσκολα.

707c7ef71c03ce19402970be36cd914bΠροσέξτε τον εαυτό σας. «Ακούστε» τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας. Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το σώμα και το πνεύμα σας να χαλαρώνει. Η χαλάρωση αναζωογονεί και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.  Επίσης η άσκηση σε δύσκολες περιόδους είναι σημαντική. Βρείτε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας δίνουν ενέργεια. Μια άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάχνετε μέσα στην ημέρα τις «φωτεινές στιγμές», δηλαδή να σκέφτεστε και να βρίσκετε τις στιγμές εκείνες που σας έδωσαν χαρά. Δεν χρειάζεται οι στιγμές αυτές να είναι κάτι μεγάλο. Μπορεί να είναι ένας καφές με έναν καλό φίλο, το διάβασμα ενός βιβλίου, η αγκαλιά ενός σημαντικού προσώπου. Αυτές οι στιγμές μας δίνουν ενέργεια και είναι σημαντικό να τις θυμόμαστε. Όταν υπάρχουν δυσκολίες, τείνουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό γύρω μας. Να θυμάστε ότι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, υπάρχει και το καλό.

*Η κα Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C ασχολείται με την ανάπτυξη και το well being των ανθρώπων μέσα από το strengths coaching, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τη διαχείριση άγχους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ,εδώ

Πηγήhttp://human-touch.gr

You may also like