ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΪΚΟ ΠΟΝΟ

Οι διατάσεις είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας πριν, αλλά και μετά τη σωματική μας άσκηση – αυτό είναι αναμφισβήτητο πια γεγονός. Επιπλέον, πολλοί fitness trainers μας συστήνουν να κάνουμε ήπιες ασκήσεις διατάσεων όταν αντιμετωπίζουμε μυϊκούς πόνους. Όμως πόσο ωφέλιμες είναι τελικά οι διατάσεις και πώς ακριβώς μας ανακουφίζουν;

               Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως στη διάρκεια της άσκησης, προκαλούνται μικρές φθορές στο μυϊκό ιστό. Έτσι η αίσθηση πιασίματος ή οι πόνος όταν ζορίζουμε κάπως παραπάνω τους μύες προέρχονται από αυτές τις φθορές που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση. Ένας ήπιος πόνος ακόμη και λίγες ώρες μετά τη γυμναστική μας δεν είναι αιτία ανησυχίας. Αν ο πόνος επέλθει μέρες μετά από αυτήν, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με μειωμένο εύρος κίνησης… Ενώ θα μας περιορίζει ακόμη και σε ασκήσεις που δεν απαιτούν έντονο ρυθμό.

               Οι διατάσεις είναι η πρώτη άμυνα στην οποία θα στραφεί κάποιος προκειμένου να ανακουφίσει την περιοχή του πόνου και τη μυϊκή ομάδα που ζορίστηκε. Πώς ακριβώς, όμως, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη βοήθεια και πότε;

               Με τις διατάσεις στην ουσία επιτρέπουμε τη διαστολή (υπό μίαν έννοια) των μυϊκών ιστών… Ώστε να αυξήσουμε την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου. Με την αυξημένη ροή του αίματος στο σημείο μειώνουν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα. Κι έτσι επιταχύνεται η αποκατάσταση των μυών. Εντούτοις, οι διατάσεις δεν θα εξαφανίσουν μονομιάς την οποιαδήποτε ενόχληση… Καθώς για την πλήρη αποθεραπεία των μυών μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα μπορούν να την επιταχύνουν.

               Υπάρχει κάποια εναλλακτική μέθοδος αποκατάστασης των μυών;

               Αν κι υπάρχει πληθώρα διατάσεων που μπορεί κάποιος να εκτελέσει για την ανακούφιση από τον πόνο, δεν εννοείται πάντα πως ο πόνος θα εξαφανιστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ήπια αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο μπορούν να βοηθήσουν τους μύες να επανέλθουν. Ακόμη, μία σειρά ήπιων ασκήσεων yoga θα βοηθήσει σημαντικά με την αύξηση της ευλυγισίας και, κατ’ επέκταση, το εύρος κίνησης που πιθανώς να επηρεάστηκε από τη μυϊκή καταπόνηση.

               Το “κλειδί” στην αποκατάσταση των μυών είναι η επαρκής κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει πως οι διατάσεις από μόνες τους δε μπορούν να κάνουν θαύματα . Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελούν ένα κομμάτι της συνολικής προσπάθειας αποθεραπείας. Έτσι μπορούμε να κάνουμε απαλό μασάζ στην περιοχή του πόνου με ένα foam roller… Και να χρησιμοποιήσουμε πάγο ή θερμαντικές κρέμες ώστε να μειωθεί και η φλεγμονή. Και φυσικά η σωστή κι επαρκής ενυδάτωση δεν πρέπει να αμελείται.

               Πηγή: Bustle

Featured image: unsplash.com/@chrisjoelcampbell

You may also like