Πώς η γλυκιά μπανάνα μειώνει την “κοιλίτσα”;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λατρεμένο φρούτο στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σας.

Θεωρείται super food των φρούτων, όμως η αλήθεια είναι πως διστάζουμε να την καταναλώσουμε συχνά επειδή… είναι γλυκιά! Σε μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα θα βρούμε 103 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 14 γραμμάρια σακχάρων και μόλις 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Πώς, λοιπόν, η μπανάνα δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας με αυτά τα νούμερα;

Τα νούμερα μπορεί να ακούγονται κάπως αποθαρρυντικά, όμως η μπανάνα είναι πιο σημαντική από όσο νομίζουμε…Ειδικά όταν θέλουμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος και να αποχαιρετίσουμε την εκνευριστική κοιλίτσα! Θες να μάθεις πώς;

               01

Όλοι ξέρουμε πως το επιθυμητό αποτέλεσμα προκύπτει από το σωστό συνδυασμό διατροφής κι άσκησης. Αυτό σημαίνει πως γυμναζόμαστε τακτικά και σωστά και πως τρεφόμαστε… έξυπνα! Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της μπανάνας που είναι ιδανική για σνακ πριν αλλά και μετά την προπόνησή μας. Αν κι η μπανάνα περιέχει γλυκόζη, αυτή απορροφάται πιο εύκολα ώστε ο οργανισμός να λάβει την απαραίτητη ενέργεια για τη γυμναστική μας αλλά…Και για να γίνει ανεφοδιασμός μετά από αυτήν. Παράλληλα, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που βοηθά στην πρόληψη κραμπών και ζαλάδας.

Tip: συνδυάστε τη με πρωτεΐνη, όπως ένα βραστό αυγό ή λίγο βούτυρο αμυγδάλου ώστε το σώμα να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που “έκαψε” με την άσκηση.

               02

Ειδικά οι άγουρες μπανάνες με τη χαρακτηριστική πράσινη απόχρωση στη φλούδα τους περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης ενώ ταυτόχρονα θρέφει τα “καλά” βακτήρια του πεπτικού μας συστήματος. Έτσι το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερη ώρα οδηγώντας σε ταχύτερη καύση λίπους κι άρα σε μείωση του κοιλιακού λίπους.

               03

Σε έρευνα του 2004 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition& Metabolism διαπιστώθηκε πως η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων -έως έστω 5%- και η αντικατάστασή του με ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αυξήσει την καύση του λίπους έως 23%. Δηλαδή αυξημένη λειτουργία του μεταβολισμού που συνδέεται με ταχύτερη καύση του λίπους. Αυτό μπορεί να ισχύσει ιδανικά για τις άγουρες μπανάνες. Όμως επειδή η γεύση τους είναι κάπως πιο πικρή μπορούμε να τις προσθέτουμε σε smoothiesφρούτων και λαχανικών ή σε σνακ με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και μέλι.

               04

Σύμφωνα με μελέτες, η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή προβιοτικών ινών. Συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθυσμού των βακτηρίων του πεπτικών συστήματος και στη βελτίωση της πέψης. Το δε κάλιο μειώνει την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό οδηγώντας έτσι στη μείωση του φουσκώματος.

Μάλιστα, η κατανάλωση μίας μικρής μπανάνας πριν το γεύμα για δύο φορές την ημέρα μπορεί μέσα σε δύο μήνες να μειώσει το κοιλιακό λίπος έως και 50%! Αρκεί, φυσικά, να είμαστε εγκρατείς σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σακχάρων και υδατανθράκων.

               05

Η παχιά φλούδα της μπανάνας συγκρατεί ένα μεγάλο ποσοστό φυτοφαρμάκων από τη σάρκα του φρούτου, καθώς οι ουσίες έχουν συνδεθεί σε έρευνες με αύξηση του σωματικού βάρους. Κι επειδή όσο και να προσέχουμε τις αγορές μας, πάντα μία ποσότητα φυτοφαρμάκων παραμένει στα φρούτα μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μήλο ή το αχλάδι ης ημέρας μας με μία μπανάνα.

               Βέβαια, οι διατροφολόγοι τονίζουν πως το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε μία μεσαία μπανάνα την ημέρα και να εξισορροπούμε σωστά τα υπόλοιπα γεύματά μας. Και δεν ξεχνάμε να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας προτού προβούμε σε διατροφικά πειράματα.

               Εφόσον όλα τα… κουτάκια είναι τσεκαρισμένα, ας ελέγξουμε άλλη μία φορά τη λίστα του σούπερ μάρκετ!

               Πηγή: Eat This, Not That!

Featured image : @dorner/ unsplash

You may also like