Ώρα για Oscar-ικό DVD: Fences (Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου)

Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν και μετράμε λιγότερο από μήνα για τη μεγάλη βραδιά της Απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας. Έτσι αποφασίσαμε να σηκώσουμε απόψε κιόλας την αυλαία για το καθιερωμένο αφιέρωμά μας κι απόψε σας πάω θέατρο – περίπου!

               Pittsburgh, δεκαετία του ’50: ο Troy Maxson (Denzel Washington), πρώην παίκτης baseball, εργάζεται ως σκουπιδιάρης για να ζήσει την οικογένειά του, τη γυναίκα του Rose (Viola Davis) και το γιο του, τον Cory (Jovan Adepo). Εκτός από αυτούς, όμως, έχει έννοια και τον ά(ν)εργο γιο του Lyons (Russell Hornsby), αλλά και τον αδερφό του το Gabe (Mykelti Williamson), ο οποίος έπειτα από έναν τραυματισμό στο κεφάλι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζει με νοητική αναπηρία. Καθώς η καριέρα του Troy στο baseball δε μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει λόγω του φυλετικού διαχωρισμού, ζει με την πεποίθηση πως οποιεσδήποτε άλλες φιλοδοξίες πέρα από μία σταθερή χειρωνακτική εργασία για να βιοποριστεί ένας έγχρωμος είναι φρούδες ελπίδες. Σύντομα, όμως, ο κόσμος του Troy αλλά και της οικογένειάς του θα αλλάξει τροχιά κι όλα αυτά ενόσω χτίζει ένα φράχτη. Γιατί, όμως, να νιώσει κάποιος την ανάγκη ενός φράχτη;

               Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του August Wilson, το οποίο κι αποτελεί μέρος μίας δεκάτομης συλλογής με τίτλο “Pittsburgh Cycle”. Το “Fences” εμφανίστηκε στο Broadway το 1987 κι επανήλθε στη θεατρική σκηνή το 2010 με τους Washington και Davis να ενσαρκώνουν τους ίδιους ρόλους. Το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς φέρει την υτπογραφή του ίδιου το συγγραφέα, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Denzel Washington, για τον οποίο το “Fences” είναι η τέταρτη σκηνοθετική του δουλειά. Μάλιστα, ο Washington έθεσε ως απαράβατο όρο το σενάριο να παραμείνει πιστό στο πρωτότυπο έργο – όπερ κι εγένετο!

               Υπάρχουν δύο κατηγορίες ταινιών (εδώ θα εξαιρέσω τις ταινίες δράσεις που, αν κι απολαυστικές, εξαρτώνται από το οπτικό αποτέλεσμα). Υπάρχουν εκείνες που στο σύνολό τους (σκηνοθεσία, φωτογραφία, σενάριο, ερμηνεία, κοστούμια κοκ) μπορούν να σε συγκλονίσουν κι είναι κι εκείνες οι ταινίες που, χωρίς να έχουν γίνει υπερβολικές προσπάθειες για πολλές τοποθεσίες γυρισμάτων ή απαιτητικές σκηνές, αλλά αρκούνται στη βαρύτητα της σκηνοθεσίας και της ερμηνείας. Το “Fences” ανήκει ακριβώς σε αυτήν.

               Εφόσον υπάρχουμε κι εμείς που δε μπορούμε να πάμε ανά πάσα στιγμή στο Broadway  ή να έρθουν οι παραστάσεις σ’ εμάς (τι ζητησα τώρα, ε; Ξέρω!), ο Denzel Washington αποφασίζει να μοιράσει την… απόσταση, φέρνοντας την παράσταση στη μεγάλη οθόνη. Το θεατρικό έργο δε χρειάζεται ούτε φαντασμαγορικές τοποθεσίες ούτε τίποτε άλλο πέρα από τη μαεστρία του σκηνοθέτη να απαθανατίσει την κάθε σκηνή με μία οπτική που θα κάνει το θεατή να την αναλογιστεί κι όχι να την προσπεράσει.  Κι ο Washington καταφέρνει να “χτίσει” μία ιδιαίτερη σκηνή μέσα στο κινηματογραφικό πλατό, τονίζοντας σε κάθε σκηνή το σεβασμό που τρέφει για το έργο και το συγγραφέα του.

Στη συνέχεια, μαζί με τους άλλους ηθοποιούς που τον συνοδεύουν, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που, όσο κι αν χαμογελάει λέγοντας ιστορίες, είναι θυμωμένος με τον κόσμο. Θυμωμένος επειδή του στέρησε όνειρα εξαιτίας της προκατάληψης που υπερίσχυε την εποχή, με αποτέλεσμα ο θυμός του αυτός να πληγώνει τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόταν περισσότερο. Έτσι το “royal flush” της ταινίας είναι οι ηθοποιοί του – ο Washington στο ρόλο αυτού του οργισμένου ανθρώπου και η Viola Davis στον κυματοθραύστη του Troy, τη Rose. Η ερμηνεία της Davis, συγκεκριμένα, οδηγείται σταδιακά σε μία τέτοια κορύφωση που αποδεικνύει πως η ηθοποιός γνώρισε και την παραμικρή πτυχή της ηρωίδας της, μίας γυναίκας που δεν γνώρισε λιγότερες στερήσεις από το σύζυγό της, αλλά έμαθε να βλέπει τη θετική τους πλευρά. Αυτή η επαφή του πρωταγωνιστικού διδύμου ήταν που τους χάρισε το 2010 τα θεατρικά βραβεία Tony για τις ερμηνείες του κι ήταν αυτή που έφερε το θείο Oscar στην αγκαλιά της Viola Davis το 2016 στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Εσείς θα το διαπιστώσετε όταν έρθει η ώρα των μονολόγων της Rose στην ταινία!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα πυο σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Viola Davis, Jovan Adepo, Stephen McKinley Henderson, Russell Hornsby, Mykelti Williamson, Saniyya Sidney

Φέτος υποψήφιες για το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι οι:

Amy Adams, “Vice

Marina de Tavira, “Roma”

Regina King, “If Beale Street Could Talk”

Emma Stone και Rachel Weisz, “The Favourite”

You may also like