Πώς να σκέφτεσαι “Out of the box”;

Νιώθεις ότι έχεις κολλήσει; Αισθάνεσαι ότι σκέφτεσαι τα ίδια πράγματα, επαναλαμβάνεσαι και αυτό επηρεάζει τη δουλειά και γενικά τη ζωή σου; Θέλεις να αποκτήσεις δημιουργική σκέψη χωρίς όρια και να πας ένα βήμα πιο μπροστά; Τότε οφείλεις να σκέφτεσαι “εκτός από το κουτί”, δηλαδή εκτός των δεδομένων που γνωρίζεις και έχεις μάθει έως σήμερα. Το μυαλό έχει απίστευτες δυνατότητες, αρκεί να το αφήσεις ελεύθερο να μεγαλουργήσει. Τους τρόπους θα τους μάθεις παρακάτω!

Τι θα έλεγες να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου;

1. Σκέψου με το μυαλό ενός μικρού παιδιού

Τα παιδιά είναι η κύρια πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και ατέλειωτης φαντασίας. Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις, όποιο projectκι αν έχεις αναλάβει και αυτομάτως αγχώνεσαι και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, απλά δοκίμασε να μπεις στα ‘’παπούτσια των παιδιών’’. Και τι εννοούμε; Άφησε ελεύθερη τη ζωηρή φαντασία – που διαθέτουν τα παιδιά –  διώξε τις περίπλοκες σκέψεις και απλοποίησε τις προτάσεις σου. Πολύ γρήγορα θα αντιληφθείς ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ότι φανταζόσουν!

2. Κάνε την ερώτηση “Τι θα έκανα, αν άρχιζα και πάλι από την αρχή;”

Τόσο η ρουτίνα όσο και η καθημερινότητα, αποτελούν τους νο1 ‘’εχθρούς’’ της καινοτόμου και δημιουργικής σκέψης. Εδώ ακριβώς πρέπει να σκεφτείς ‘’out of th ebox’’ ή ακόμα καλύτερα να σκεφτείς και να αντιμετωπίσεις καταστάσεις σαν να τις συναντάς για πρώτη φορά. Αξιοποίησε τις προοπτικές σου και για λίγο βγες εκτός δεδομένων. Το να απομακρυνθείς για λίγο από αυτά που ξέρεις, θα σε κάνουν να αποκτήσεις διαφορετικές σκέψεις και επιπλέον δημιουργικότητα.

@heartzeena / instagram

3. Ο “χάρτης του μυαλού”

Το μυαλό είναι σαν το σώμα, χρειάζεται να το φροντίζεις και να το ‘’γυμνάζεις’’, ώστε να μπορεί να αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο, δοκίμασε την εξής άσκηση:  Σε ένα λευκό χαρτί γράψε μια λέξη η μια φράση. Στη συνέχεια κύκλωσε το/τη και από πάνω γράψε μια σχετική λέξη ή φράση. Επανάλαβε αυτή την τεχνική μέχρι όσο εσύ μπορείς. Η συγκεκριμένη πρακτική ξεκλειδώνει ιδέες και βοηθάει το μυαλό και τη φαντασία να πηγαίνουν σε άλλα ‘’χωράφια’’. Δοκίμασε το!

4. Κάνε μια βόλτα, περπάτησε

Καλά διαβάζεις, ξεκίνα το περπάτημα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκάλυψε ότι το περπάτημα ελευθερώνει την δημιουργικότητα των ανθρώπων, τόσο κατά την διάρκεια της βόλτας όσο και για λίγο μετά. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και έχεις ‘’κολλήσει’’, βγες έξω, περπάτησε, πάρε αέρα και που ξέρεις η επόμενη ιδέα μπορεί να κρύβεται στην επόμενη γωνία!

Photos: @heartzeena / instagram

You may also like