Πώς τα αντιγριπικά φάρμακα επηρεάζουν την υγεία του κόλπου

Και πώς μπορούμε να προλάβουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες…

Όσο προχωράει η χειμερινή περίοδος, περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος. Και βέβαια στρέφονται σε αντίστοιχα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, τον πονόλαιμο και συναφείς ασθένειες. Παρά το γεγονός, όμως, πως αυτά τα φάρμακα εξομαλύνουν τις εποχιακές ιώσεις, ταυτόχρονα μπορούν να βλάψουν την υγεία του γυναικείου κόλπου.

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, κάποιες γυναίκες δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα της γρίπης και του κρυολογήματος. Άλλες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές που δυσχεραίνουν τη σεξουαλική τους ζωή και που αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων στον κόλπο. Ας δούμε για τι επιπλοκές ευθύνονται τα πιο διαδεδομένα σκευάσματα της εποχής αλλά και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παρενέργειες.

  01 Αντιισταμινικά. Είναι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον ενάντια σε αλλεργίες. Αντιισταμινικές ουσίες, όμως, περιέχονται και σε φάρμακα κατά του κρυολογήματος, καθώς διαλύουν τις βλέννες στα ρινικά περάσματα, εξουδετερώνοντας έτσι την καταρροή, το δάκρυσμα των ματιών και το φτέρνισμα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν και τη φυσική υγρασία του κόλπου. Τα αντιισταμινικά προκαλούν τη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος κι άρα τις σωματικές εκκρίσεις. Η ξηρασία του κόλπου είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων και προκαλεί σίγουρα δυσφορία καθώς μειώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση, ενώ μετά από αυτήν μπορούν να παρατηρηθούν μικρές εκδορές. Το καλό είναι πως η ξηρασία του κόλπου αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται. Μια επιλογή που έχουν οι γυναίκες είναι να προτιμούν ρινικά αντί από στόματος σκευάσματα, είτε αυτά περιέχουν στεροειδή είτε αλατούχα διαλύματα, μια που το ρινικό σπρέι δρα τοπικά. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται λιπαντικό στην περιοχή του κόλπου ενόσω γίνεται θεραπεία με αντιισταμινικά.

02 Αντιβιοτικά. Όσο κι αν βασιζόμαστε στα αντιβιοτικά που μας χορηγεί ο γιατρός μας, αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κολπική μυκητίαση. Τα αντιβιοτικά επηρεάζουν τη λεπτή ισορροπία των “καλών” βακτηρίων που βρίσκονται στον κόλπο. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, το pH του κόλπου αλλάζει κάνοντας την περιοχή πεδίο ανάπτυξης μυκήτων. Αν και δεν είναι ακριβής ο λόγος που δεν επηρεάζονται όλες οι γυναίκες από τα αντιβιοτικά, η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβαρύνει τη φυσική χλωρίδα του κόλπου, με συμπτώματα όπως ο κνησμός κι η αίσθηση καψίματος. Φυσικά κι η κολπική μυκητίαση είναι θεραπεύσιμη, επομένως σε περίπτωση που μία γυναίκα είναι ευάλωτη σε κολπικές μυκητιάσεις, συνίσταται η λήψη προβιοτικών και αντιμυκητιακή αγωγή συνδυαστικά με την αντιβιοτική αγωγή.

03 Αποσυμφορητικά. Όπως συμβαίνει και με τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά “στεγνώνουν” τη μύτη που υποφέρει από καταρροή προκαλώντας σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων. Και μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα σκευάσματα ενάντια στη γρίπη και το κρυολόγημα, αλλά τα αποσυμφορητικά προκαλούν κι αυτά ξηρασία του κόλπου, κάνοντας πιο επώδυνη τη σεξουαλική επαφή. Μία λύση είναι η χρήση ειδικού λιπαντικού ενόσω χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικό. Υπάρχει, όμως, κι η εναλλακτική των ζεστών ροφημάτων και τα καυτά ντους.

Τα παραπάνω φάρμακα αναμφίβολα διευκολύνουν τη θεραπεία της γρίπης και του κρυολογήματος, αλλά ακόμη κι αυτά απαιτούν σοφή χρήση. Άλλωστε, δεν έχει νόημα να απαλλαγούμε από ένα πρόβλημα υγείας για να δημιουργήσουμε ένα άλλο!

You may also like