Σανίδα Vs. “Crunches”: τελικά τι είναι καλύτερο;

Όλοι θα θέλαμε να αποκτήσουμε κοιλιακούς που δε χρειάζονται… photoshop! Εντελώς αντικειμενικά, όμως, ακόμη κι η απομάκρυνση του κοιλιακού λίπους από την περιοχή είναι κέρδος όταν γυμναζόμαστε…Είτε μόνοι μας είτε υπό την καθοδήγηση. Στην προσπάθειά μας δοκιμάζουμε κι εντάσσουμε κάθε φορά διαφορετικές ασκήσεις…Ώστε να υπάρχει ποικιλία και το σώμα να ανταποκρίνεται περισσότερο στην εκάστοτε πρόκληση. Όταν, όμως, πρόκειται για τον κορμό και τους πέριξ μύες, συνήθως εστιάζουμε στη σανίδα και τα λεγόμενα “ροκανίσματα” (crunches). Ποια από τις δύο είναι τελικά η πιο πολλά υποσχόμενη άσκηση;

               Η πιο γνωστή άσκηση και (για πολλούς) η εύκολη απάντηση είναι τα ροκανίσματα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά, καθώς εστιάζουν μόλις σε ένα μικρό τμήμα του κορμού μας . Και συγκεκριμένα την περιοχή για το πολυπόθητο six-pack. Και μπορεί τα αποτελέσματα να μοιάζουν ορατά, όμως τελικά τα ροκανίσματα δεν κινητοποιούν τους ιστούς σε βάθος ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση κι η συνολική λειτουργία του κορμού. Γι’ αυτό και συνήθως τα ροκανίσματα είναι εξαντλητικά για τους κοιλιακούς μύες.

               Αυτό δεν ακούγεται κακό – αφού ζορίζονται οι μύες σημαίνει πως ενεργοποιούνται, σωστά; Όχι ακριβώς. Όταν με τα ροκανίσματα εστιάζουμε μόνο στους κοιλιακούς…Το σώμα θα αρχίσει να επαφίεται στη λειτουργία άλλων μυών προκειμένου να εκτελεστεί η άσκηση, όπως τους μύες των γοφών. Επιπλέον, η κίνηση που κάνει η σπονδυλική στήλη ενώ κυρτώνει κι επιστρέφει στο έδαφος στη διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση. Επίσης αυξάνεται η πίεση ανάμεσα στους σπονδύλους. Κι ας μην ξεχνάμε τον αυχένα.. Καθώς, όταν ξεκινάμε να αισθανόμαστε την κόπωση που επιφέρει η άσκηση του ροκανίσματος, τείνουμε να κάνουμε την κίνηση “σπρώχνοντας” προς τα εμπρός το κεφάλι και τον αυχένα. Έτσι, εκτός του ότι η κίνηση δεν εξαρτάται από τους κοιλιακούς, κάνουμε τελικά εντελώς λάθος την άσκηση κι επιδεινώνουμε την κατάσταση του αυχένα μας.

               Άρα “κερδίζει” η σανίδα το στοίχημα;

               Υπό μίαν έννοια, έτσι φαίνεται, επειδή η σανίδα εστιάζει σε όλους τους μύες του κορμού και παράλληλα διατηρεί τη σωστή θέση της σπονδυλικής μας στήλης. Ακόμη, με τη σανίδα ενεργοποιούνται οι ώμοι μας και το σύνολο του άνω τμήματος της πλάτης. Οι τετρακέφαλοι αλλά και οι γλουτιαίοι καθώς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ευθεία που το σώμα μας δημιουργεί.

               Βεβαίως για να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει και το σώμα να παίρνει τη σωστή θέση στην άσκηση της σανίδας. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φοβόμαστε να “σφίγγουμε” όλους τους μύες . Αυτό είναι και το μυστικό της άσκησης, άλλωστε!

               Για να επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να γίνεται, όμως, μία εναλλαγή ανάμεσα στις δύο ασκήσεις – αντί να κάνουμε ρεκόρ ροκανισμάτων , είναι καλύτερο να “κόψουμε” μερικά και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στη σανίδα. Τέλος, οι παραλλαγές είναι πάντα μία καλή λύση για ποικιλία στην άσκησή μας. Μπορούμε, δηλαδή να δοκιμάσουμε τη σανίδα στο πλάι, σανίδα με ένα πόδι στον αέρα ή ακόμη και τη “βελόνα” –την οποία θα εξερευνήσουμε σε άλλο άρθρο.

               Μην ξεχνάτε πως στόχος της γυμναστικής είναι να απολαμβάνουμε τα οφέλη της χωρίς να ζορίζουμε το σώμα μας. Έτσι μη διστάζετε να δημιουργείτε το δικό σας σετ ασκήσεων που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.               

Πηγή: Live Strong

Featured image: unsplash.com/@armedshutter

You may also like