Σαν σήμερα… γεννήθηκε η Helena Bonham Carter

Helena Bonham Carter 4Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς και θηλυκό… Johnny Depp! Κι αυτό γιατί την έχουμε δει με απίστευτες μεταμφιέσεις σε πολλές ταινίες, ειδικά σε εκείνες του Tim Burton! Ο λόγος για τη Βρετανίδα ηθοποιό Helena Bonham Carter.

Η Helena Bonham Carter γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1966 στο Golders Green του Λονδίνου κι είναι το νεότερο παιδί της Elena Propper de Callejón, ψυχοθεραπεύτριας, και του Raymond Bonham Carter, εμπορικού τραπεζίτη κι εκπροσώπου της Τράπεζας της Αγγλίας για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Ακόμη, η γιαγιά της από τη μεριά του πατέρα της ήταν η Βαρώνη Asquith του Yarnbury, Helena Violet Bonham Carter.

Όταν η Helena Bonham Carter ήταν πέντε ετών, η μητέρα της υπέστη έναν νευρικό κλονισμό από τον οποίο κατάφερε να επανέλθει έπειτα από τρία χρόνια. Ήταν και το γεγονός που την έκανε να αποφασίσει να ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία, ενώ η κόρη της της στέλνει κάθε καινούριο σενάριο κι έναντι αμοιβής της ζητά αξιολόγηση του εκάστοτε χαρακτήρα που πρόκειται να υποδυθεί. Ο δε πατέρας της, πέντε χρόνια αφότου πέρασε η φουρτούνα του νευρικού κλονισμού, υπέστη εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια επέμβασης για αφαίρεση όγκου που τον άφησε παραπληγικό και μερικώς τυφλό. Η κατάσταση αυτή κι η απουσία των δύο αδερφών της, Edward και Thomas, για σπουδές, ανάγκασαν την Helena να μείνει πίσω προκειμένου να βοηθήσει τη μητέρα της να διαχειριστεί τα γεγονότα. Παρ’όλα αυτά, συμβουλεύτηκε και τον πατέρα της, καθώς τον μελετούσε για να ερμηνεύσει το ρόλο της Jane Hatchard στην ταινία «The Theory of Flight» του 1998.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Αν και δεν παρακολούθησε ποτέ επίσημα μαθήματα υποκριτικής, η πρώτη επαφή της Helena Bonham Carter με το αντικείμενο ήταν το 1979, όταν κέρδισε σε ένα συγγραφικό διαγωνισμό και με το χρηματικό έπαθλο πλήρωσε για να μπει το όνομά της στον κατάλογο ηθοποιών Spotlight. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών κι έχοντας ήδη εμφανιστεί σε ένα τηλεοπτικό σποτ, η Helena Bonham Carter παίρνει ένα μικρό ρόλο στην τηλεταινία «A Pattern of Roses». Στον κινηματογράφο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1985 στην ταινία «Δωμάτιο με Θέα» μαζί με τους Maggie Smith και Daniel Day Lewis, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στη «Lady Jane». Αν και το «Δωμάτιο με Θέα» γυρίστηκε μετά τη «Lady Jane», ο ρόλος της ως Lucy Honeychurch απέσπασε πολύ πιο θετικές κριτικές απ’ό,τι ως Lady Jane Grey. Αργότερα εμφανίζεται σε δύο επεισόδια της δημοφιλούς σειράς «Miami Vice», καθώς και σε άλλες τηλεοπτικές παραγωγές. Παράλληλα το 1987 εμφανίζεται και στη θεατρική σκηνή, αλλά μέχρι το 1991 που ερμήνευσε τη Magdalena στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στο Nottingham Playhouse έπαιξε μικρούς ρόλους σε τρεις παραστάσεις, μεταξύ άλλων στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.

Το 1990 συμπρωταγωνιστεί με τους Mel Gibson και Glenn Close στον «Άμλετ» του Franco Zeffirelli υποδυόμενη την Οφηλία. Ακολουθεί την ίδια χρονιά άλλη μία μεταφορά βιβλίου του E.M. Forster (μετά το «Δωμάτιο με Θέα») και μιλάμε για το «Where Angels Fear to Tread». Παρ’ όλα αυτά το «Howard’s End» (επίσης του Forster και σε σκηνοθεσία του James Ivory) είναι μία ταινία όπου η Bonham Carter κερδίζει την προσοχή κοινού και κριτικών, καθώς και μία υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA Β’ Γυναικείου Ρόλου. Το 1992 εμφανίζεται και σε δύο θεατρικές παραστάσεις στην Αγγλία, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» και το «Trelawney of the Wells».

Helena Bonham Carter 4 Το 1994 κι έπειτα από συμμετοχές πάλι σε τηλεοπτικές παραγωγές, συμπρωταγωνιστεί στον «Frankenstein» με τους Robert De Niro και Kenneth Branagh, με τον οποίο μάλιστα συνδέεται και συναισθηματικά, ενόσω ήταν παντρεμένος με την Emma Thompson. Την ίδια χρονιά έρχεται κι η πρώτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο της ως Marina Oswald στην τηλεταινία «Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald». Το 1995 ο Woody Allen της δίνει ρόλο στην «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» του, ενώ αν δεχόταν τον πρώτο ρόλο για το «Δαμάζοντας τα Κύματα» του 1996, ίσως και να κατάφερνε να διεκδικήσει εκείνη το Oscar A’ Γυναικείου Ρόλου αντί για την Emily Watson.

Το 1997 κι έπειτα από τη «Δωδεκάτη Νύχτα» η Helena Bonham Carter πρωταγωνιστεί στα «Φτερά της Αγάπης» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Henry James. Η ερμηνεία της εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς, με αποτέλεσμα να διεκδικεί για πρώτη φορά το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου. Λίγο αργότερα έρχεται το «Fight Club» του David Fincher, όπου η Helena Bonham Carter υποδύεται την αινιγματική Maria Singer.

Helena Bonham Carter - Big Fish Το 2001 παίζει στον «Πλανήτη των Πιθήκων» του Tim Burton, με τον οποίο ξεκινά και η ερωτική της σχέση έως το 2014 (το 1999 χωρίζει τελικά με τον Branagh). Κι είναι κάπου τότε που ξεκινάμε να τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται για (σχεδόν) κάθε ρόλο. Μέχρι το 2004 και το «Big Fish» του Burton, πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως το «The Heart of Me» και το «Till Human Voices Wake Us» υποδυόμενη πιο «νορμάλ» χαρακτήρες, καθώς και στην τηλεταινία «Henry VIII» όπου ερμηνεύει το ρόλο της Anne Boleyn. Παράλληλα, μαζί με το «Big Fish» βγαίνει στους κινηματογράφους το «Lemony Snicket: Μία Σειρά από Ατυχή Γεγονότα» του Brad Silberling, «ξεφεύγοντας» για λίγο από τον Burton! Όχι, για πολύ, βέβαια, καθώς αμέσως μετά έρχεται ο «Τσάρλυ και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας» όπου υποδύεται τη μητέρα του Charlie. Το 2005 συμπρωταγωνιστεί με τον Aaron Eckhart στην κομεντί «Conversations with Other Women» ενώ την ίδια χρονιά δίνει τη φωνή της στη «Νεκρή Νύφη» του Tim Burton.

Το 2007 η Helena Bonham Carter αρχίζει να εμφανίζεται στις ταινίες «Harry Potter», με την πρώτη της ταινία να είναι το «Τάγμα του Φοίνικα». Η Bellatrix Lestrange της Bonham Carter ενθουσιάζει τους φίλους του νεαρού μάγου και γίνεται μία από τους πιο αγαπημένους «villains» του κινηματογραφικού franchise. Στο ενδιάμεσο, μέχρι το 2011 που ολοκληρώνεται η σειρά των ταινιών, η Helena Bonham Carter ερμηνεύει την ανήθικη συνεργό Mrs. Lovett του Sweeney Todd (Johnny Depp) στην ομότιτλη ταινία του Tim Burton, στο «Λόγο του Βασιλιά» μαζί με τον Colin Firth και φυσικά υποδύεται τη Ντάμα Κούπα στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Το 2012 παίζει την ψυχολόγο Julia Hoffman στο «Dark Shadows», τη Miss Havisham στις «Μεγάλες Προσδοκίες», στο «Lone Ranger» και στη musical εκδοχή των «Αθλίων» με πρωταγωνιστή το Hugh Jackman.

Helena Bonham Carter - Burton & TaylorΤο 2013 υποδύεται την Elizabeth Taylor στην τηλεταινία του BBC «Burton & Taylor» με συμπρωταγωνιστή τον Dominic West, ενώ μέχρι και φέτος που την είδαμε στο ρόλο της Καλής Νεράιδας στη «Σταχτοπούτα» της Disney εμφανίζεται περισσότερο σε τηλεοπτικές και πάλι παραγωγές.

Ανάμεσα στα επερχόμενα projects της Helena Bonham Carter είναι η «Suffragette» με τις Carey Mulligan και Meryl Streep, ενώ θα την ξαναδούμε ως Ντάμα Κούπα στην ταινία «Alice Through the Looking Glass». Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε με αγωνία να την ξαναδούμε επί τω έργω, καθώς είναι πραγματικά μία απολαυστική ηθοποιός – χαμαιλέοντας.

You may also like