Σαν σήμερα γεννήθηκε… ο Αμερικανός συγγραφέας James Ellroy

James Ellroy 1Σε κάθε πρόταση για DVD φροντίζω, όπως έχετε πιθανώς παρατηρήσει, να σας δίνω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εκάστοτε ταινία, όπως το από πού εμπνεύστηκε. Σήμερα σας παρουσιάζω το δημιουργό μίας από τις πιο γνωστές noir ταινίες του 20ου αιώνα, τον άνθρωπο στου οποίου το έργο βασίστηκε το «L.A. Confidential».

Ο Lee Earle “James” Ellroy γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1948 στην Καλιφόρνια κι είναι γιος της νοσοκόμας Geneva Odelia Ellroy και του λογιστή και – για ένα διάστημα – συμβούλου της Rita Hayworth – ναι, ναι, της «Gilda»!

Μέχρι να καταλήξει πως το μέλλον του ήταν η συγγραφή βιβλίων μυστηρίου, ο Ellroy έζησε μία πολυτάραχη ζωή από αρκετά νεαρή ηλικία. Η αρχή έγινε όταν η μητέρα του δολοφονήθηκε όταν εκείνος ήταν μόλις δέκα ετών, ενώ η υπόθεση παρέμεινε άλυτη, καθώς η αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να βρει το δράστη. Η τραυματική αυτή εμπειρία έκανε τον Ellroy να στραφεί στην πραγματική υπόθεση δολοφονίας της Elizabeth Short, η οποία έμεινε γνωστή ως «Μαύρη Ντάλια».

James Ellroy - L.A. Quartet 1st Black Dahlia Η εξίσου ανεξιχνίαστη υπόθεση της «Μαύρης Ντάλιας», όμως, κάθε άλλο παρά βοήθησε τον Ellroy να αποδεχθεί το γεγονός της προσωπικής του τραγωδίας, πράγμα που τον οδήγησε στην κατάθλιψη. Παράτησε το σχολείο, κατατάχθηκε για ένα μικρό διάστημα στο στρατό, ενώ άρχισε και καταχρήσεις αλκοόλ και φαρμάκων. Πολλές φορές κατέληξε να μένει στους δρόμους ενώ έκανε και φυλακή για μικροκλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Μετά τη «θητεία» του στη φυλακή κι έπειτα από μία πνευμονία που πέρασε, κάπου εκεί ήρθε η «φώτιση» κι ο Ellroy έκοψε το ποτό και ξεκίνησε να δουλεύει ως caddy σε γήπεδα του γκολφ ενώ παράλληλα ξεκίνησε να γράφει.

Την εμπειρία του ως caddy ο Ellroy την αποτύπωσε στο πρώτο του μυστηρίου που εκδόθηκε το 1981 με τίτλο «Brown’s Requiem», το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 1998. Το 1982 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Clandestine», ενώ το 1984 ξεκινά την τριλογία Lloyd Hopkins, η οποία αποτελείται από τα βιβλία «Blood on The Moon», «Because the Night» και «Suicide Hill».

Το 1987 ξεκινά η τετραλογία «L.A. Quartet», η οποία τοποθετείται χρονικά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 και ξεκινάει με την υπόθεση που τον «στοίχειωσε» περισσότερο, μετά τη δολοφονία της μητέρας του. Η «Μαύρη Ντάλια» γίνεται το κεντρικό θέμα του πρώτου βιβλίου της σειράς, με τον Ellroy να χρησιμοποιεί την πραγματική ιστορία της δολοφονίας της Short εντάσσοντας στην πλοκή δύο φανταστικούς χαρακτήρες, τους ντετέκτιβ Dwight “Bucky” Bleichert και Lee Blanchard. Η «Μαύρη Ντάλια» μεταφέρθηκε επίσης στον κινηματογράφο το 2006 από τον Brian De Palma με πρωταγωνιστές τους Aaron Eckhart, Josh Hartnett και Scarlett Johansson. Δεύτερο στη σειρά έρχεται το «The Big Nowhere», όπου δύο ξεχωριστές υποθέσεις καταλήγουν τελικά να συνδέονται.

James Ellroy - L.A. Quartet 3rd L.A. ConfidentialΤρίτο είναι το «L.A. Confidential» το οποίο μεταφέρθηκε το 1997 στη μεγάλη οθόνη, κερδίζοντας ένα Oscar διασκευασμένου σεναρίου και ένα βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Basinger. Τη σειρά ολοκληρώνει το «White Jazz», όπου ένας βετεράνος αστυνομικός βρίσκεται στο επίκεντρο μίας εγκληματικής συνωμοσίας. Η σειρά των βιβλίων γίνεται αποδέκτης καλών κριτικών, καθιερώνοντας τον Ellroy ως «master» της noir-crime λογοτεχνίας.

Τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του «L.A. Quartet» ο Ellroy ξεκινά μία καινούρια σειρά με τίτλο «Underworld USA Trilogy». Αυτή τη φορά η τριλογία καλύπτει ένα χρονικό πλαίσιο δεκαπέντε ετών, ξεκινώντας από το 1958 και φτάνοντας στο 1973 και χρησιμοποιεί μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, το πρώτο βιβλίο με τίτλο «American Tabloid» χρησιμοποιεί ως «κορύφωση» τη δολοφονία του John F. Kennedy το 1963, το δεύτερο βιβλίο «The Cold Six Thousand» περιλαμβάνει τις δολοφονίες των Martin Luther King και Robert F. Kennedy και τέλος το τρίτο μέρος με τίτλο «Blood’s Α Rover» αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ, το θάνατο του J. Edgar Hoover, το κίνημα «Black Power», τις δραστηριότητες της Μαφίας στη Δομινικανή Δημοκρατία αλλά και την άνοδο του Nixon στην Προεδρεία των ΗΠΑ. Η τριλογία εντυπωσιάζει, με αποτέλεσμα, το «Tabloid» να χαρακτηρίζεται από το TIME ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1995, το δεύτερο βιβλίο γίνεται bestseller, ενώ και το τελευταίο μέρος της σειράς γίνεται αποδέκτης κατά βάση θετικών κριτικών.

James Ellroy 3Η δολοφονία της μητέρας του Ellroy, φυσικά δεν έπαψε ποτέ να τον απασχολεί. Πράγμα που μετά το «American Tabloid» – το 1996 – έγραψε το «My Dark Places». Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του Ellroy αναφορικά με την υπόθεση και αναλύει πόσο επισκιάστηκε αυτή από τη δολοφονία του Johnny Stompanato, ενός πρώην πεζοναύτη και σωματοφύλακα του gangster Mickey Cohen. Ο Stompanato έπεσε νεκρός το 1958 από τα χέρια της Cheryl Crane, κόρη της ηθοποιού Lana Turner, η οποία τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Ο Ellroy, έχοντας τα αρχεία της υπόθεσης, προσπάθησε να διαλευκάνει τη δολοφονία της μητέρας του με τον ερευνητή Bill Stoner, αλλά μετά από δεκαπέντε μήνες ερευνών σταμάτησαν, καθώς θεώρησαν πως οι οποιοιδήποτε ύποπτοι θα ήταν πλέον νεκροί.

Παρ’ όλα αυτά ο Ellroy μόνο ανενεργός δεν έμεινε, καθώς μόλις την περασμένη χρονιά εκδόθηκε το βιβλίο «Perfidia» το οποίο θα είναι και το πρώτο της σειράς «Second L.A. Quartet». Στο βιβλίο ο Ellroy επαναφέρει χαρακτήρες από το πρώτο «L.A. Quartet», όπως την Kay Lake, τον Hideo Ashida και τον Dudley Smith. Εμείς δεν έχουμε παρά να δούμε αν ακόμη ακολουθεί πιστά τα «είδωλά του» που δεν είναι άλλοι από τους συγγραφείς Dashiell Hammett και Raymond Chandler.

You may also like