Σεξουαλικός διαλογισμός: αξίζει να τον γνωρίσουμε! (Pt. II)

Την περασμένη βδομάδα μάθαμε για την ευεργετική επίδραση του διαλογισμού στο σεξ και κατ’ επέκταση στη συναισθηματική μας ζωή. Τώρα που μάθαμε πώς οι σωστές τεχνικές μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα (διπλής!), ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε αυτές τις τεχνικές. Φυσικά κάποιες μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και μόνοι μας, όμως τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα αν βάλουμε και τον/τη σύντροφό μας στο… παιχνίδι!

               01 Αρχικά πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το διαλογισμό ή να εκμεταλλευόμαστε τις στιγμές ενσυνειδητότητας σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να καθόμαστε για λίγα λεπτά εστιάζοντας μόνο στην αναπνοή μας. Σταδιακά μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε κάθε λεπτομέρεια της στιγμής, ιδίως τις αισθήσεις μας στην παρούσα στιγμή κι αυτό θα εφαρμοστεί σχεδόν αυτόματα και στην κρεβατοκάμαρα!

               02 Ο διαλογισμός αυτός θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν θα μοιραζόμαστε την εμπειρία με τον/τη σύντροφό μας. Στεκόμαστε όρθιοι οι καθόμαστε ακουμπώντας πλάτη με πλάτη και ξεκινάμε να “σαρώνουμε” το σώμα μας, ώστε να αντιληφθούμε κάθε αίσθηση αλλά και σημεία που μπορεί να είναι χαλαρά ή σε ένταση. Στη συνέχεια συγκεντρωνόμαστε στα σημεία όπου ακουμπάμε τον/τη σύντροφό μας και εστιάζουμε στη θερμοκρασία, την υφή, ο,τιδήποτε θα μπορούσαμε να νιώσουμε και στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

               03 Συχνά κλείνουμε τα μάτια κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ώστε να αποφύγουμε τυχόν αντιπερισπασμούς. Στο σεξ, όμως, η έλλειψης επαφής με το βλέμμα μπορεί να εμποδίσει αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση ανάμεσα σ’ εμάς και τον/τη σύντροφό μας. Υπάρχουν στιγμές που όντως διαλογιζόμαστε με τα μάτια ανοιχτά, όπως όταν αφοσιωνόμαστε σε μία όμορφη θέα. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε και στη διάρκεια του σεξ, κοιτώντας απλά τον/τη σύντροφό μας στα μάτια. Αυτή η απλή κίνηση θα μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε σε αυτό που βιώνουμε μαζί του/της.

               04 Το λεγόμενο eye contact μπορεί να εφαρμοστεί και σαν άσκηση διαλογισμού μαζί με τον/τη σύντροφό μας. Αρκεί να περάσουμε τρία λεπτά κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια χωρίς να μιλάμε. Δεν πειράζει αν ξεφύγει ένα γελάκι λόγω πιθανής αμηχανίας, όμως έχει σημασία η σιωπή. Μπορούμε επίσης να ανταλλάξουμε ένα φιλί με τα μάτια ανοιχτά, όντας και πάλι συγκεντρωμένοι στην αίσθηση του φιλιού. Εφόσον νιώθουμε άνετα με αυτήν την επαφή εκτός κρεβατοκάμαρας, όταν βρεθούμε με τον/τη σύντροφό μας σ’ αυτήν οι στιγμές που θ’ ακολουθήσουν εκεί θα είναι ακόμη πιο έντονες.

               05 Ακόμη κι αν στη διάρκεια του σεξ περνά από το μυαλό μας μία σκέψη που μπορεί να μας αποσπάσει, μπορούμε να την… αντικαταστήσουμε με μία πιο ερωτική. Αν και κατά βάση ο κανόνας είναι “μην το σκέφτεσαι, απλά κάν’ το”, σε μία τέτοια περίπτωση αυτή η αντικατάσταση μας επιτρέπει να επανέλθουμε στη στιγμή. Με λίγη εξάσκηση αυτή η αλλαγή θα είναι περιττή, καθώς από μόνοι μας πια θα συγκεντρωνόμαστε σε όσα αισθανόμαστε!

               06 Ο πρωταρχικός στόχος του διαλογισμού σε κάθε περίπτωση είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να πατάει πού και πού φρένο, ειδικά στην εποχή που ζούμε όπου όλα πρέπει να γίνονται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αν περιστασιακά “ρίχνουμε τους ρυθμούς” στο σεξ, κατ’ αρχήν θα μπορούμε να αισθανθούμε όλη την εμπειρία της σαγήνης και του ερωτισμού. Μαθαίνοντας νου και σώμα να λειτουργούν πιο “αργά”, θα αυξηθεί κι η περιέργειά μας, καθώς θα είναι ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψουμε αγγίγματα κι αισθήσεις που (πιθανώς) αγνοούσαμε πως μας διεγείρουν.

               Σίγουρα το σεξ είναι ένας (σχεδόν) σίγουρος τρόπος να καλλιεργηθεί η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, ωστόσο αν μάθουμε να το βιώνουμε απόλυτα, τότε η ένωση (σαρκική και μη) θα είναι σαφώς πιο ισχυρή! Σημείωση: δε χρειάζεται να μουρμουρίζετε το χαρακτηριστικό “om”!

You may also like