Σε… εκνευρίζει η δίαιτά σου; Κάτι κάνεις λάθος!

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή βρίσκει πλέον όλο και περισσότερους ακόλουθους – φυσικά ελπίζουμε να μην είναι ένα απλό trend. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως κάποιες “αμαρτωλές” επιλογές πλέον γίνονται πολύ πιο αραιά. Ενίοτε, όμως, μπορεί να συλλάβουμε κάποια στιγμή τον εαυτό μας όχι μόνο να ζηλεύει τον/τη σύντροφό μας που απολαμβάνει μία πλούσια σε υλικά πίτσα ή ένα λαχταριστό γλυκό, αλλά ακόμη και να θυμώνουμε μαζί του/της!

               Ναι, αλλά… υποτίθεται πως η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό (ιδανικά) με τη σωματική άσκηση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Γινόμαστε πιο ήρεμοι και νηφάλιοι στις όποιες αποφάσεις, νιώθουμε πιο δραστήριοικαι χαρούμενοι. Τότε γιατί κάποιος να νιώθει εκνευρισμό και να γίνεται πιο κυκλοθυμικός;

               Η απάντηση είναι πως όντως, οι σωστές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε μία καλύτερη ζωή σε κάθε επίπεδο. Όχι όμως, όταν η διατροφή εφαρμόζεται με ακραίες στερήσεις ή περιορίζοντας σημαντικά συγκεκριμένες ομάδες θρεπτικών στοιχείων.

@brookelark (unsplash)

               Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

               Κατ’ αρχήν το “τρώω ελάχισταγια να χάσω βάρος” είναι ένας μύθος που καιρός είναι πια να καταργηθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός του ότι η δυσαναλογία θερμίδων που προσλαμβάνουμε με εκείνες που καίμε επιφέρει μόνο προσωρινά τα επιθυμητά αποτελέσματα για την απώλεια βάρους, επηρεάζει και τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου. Όταν εφαρμόζουμε στερητικές δίαιτες, τα επίπεδα της σεροτονίνης (της ορμόνης που ελέγχει τη διάθεσή μας) απορρυθμίζονται, ενώ εκείνα της κορτιζόλης αυξάνονται. Έτσι αισθανόμαστε περισσότερο άγχος και φυσικά εκνευρισμό. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε πρέπει να υπολογίζονται ανάλογα εκείνες που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας – κι εδώ μπορούμε να υπολογίσουμε το Βασικό Μεταβολικό μας Ρυθμό ώστε να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως.

               Δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι να διακηρρύτουμε στα λιπαρά “απεταξάμην”. Στην ουσία πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τα transλιπαρά και να προτιμούμε τα ακόρεστα, ιδίως τα Ω-3 λιπαρά που δεν τα παράγει ο οργανισμός και τα βρίσκουμε συνήθως σε ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος. Μπορούμε μεν να προσλάβουμε Ω-3 λιπαρά κι από τροφές όπως λιναρόσπορο και καρύδια, όχι όμως σε επαρκείς ποσότητες. Η ανεπάρκεια Ω-3 λιπαρών οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ακόμη κι επιθετικότητας. Αντίθετα, φροντίζοντας να καταναλώνουμε σολομό, τόνο, γαρίδες και μύδια τακτικά (εναλλακτικά αυγά και κρέας βιολογικής προέλευσης), προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αυτών των πολύτιμων λιπαρών.

               Τέλος, προσπαθώντας να τηρήσουμε τους κανόνες της σωστής διατροφής, λανθασμένα κόβουμε ΟΛΟΥΣ τους υδατάνθρακες. Όμως εκτός από πολύτιμες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό (λειτουργούν κυριολεκτικά σαν καύσιμο), οι υδατάνθρακες  συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο. Όσο λιγότερες ποσότητες καταναλώνουμε από αυτά, τόσο μικρότερα τα επίπεδα της σεροτονίνης κι άρα είμαστε πιο επιρρεπείς σε συμπεριφορές αγχώδεις και επιθετικές. Τα δε σάκχαρα (υδατάνθρακες κι αυτά) συνδέονται με το αίσθημα ικανοποίησης αλλά κι εν μέρει του εθισμού. Η πλήρης αποχή από αυτά μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης αντίστοιχα με εκείνα που βιώνουν τοξικομανείς. Κι εδώ παίζει ρόλο η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε και φυσικά αν αυτοί είναι επεξεργασμένοι ή προέρχονται από τροφές όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

@valeriycrimea (unsplash)

               Στην ουσία αντιλαμβανόμαστε πως οι στερητικές κι αυστηρές δίαιτες κάθε άλλο παρά ωφέλιμες είναι. Επομένως, στόχος είναι να μπορούμε να τηρήσουμε ένα μέτρο στις διατροφικές μας επιλογές. Δεν είναι κακό να απολαμβάνουμε λίγο παγωτό, αρκεί να μην παίρνουμε αγκαλιά την οικογενειακή συσκευασία! Επιπλέον, μία ισορροπημένη διατροφή χαρακτηρίζεται από τους σωστούς συνδυασμούς. Στο πιάτο μας πρέπει να υπάρχουν οι πρωτεΐνες κι οι φυτικές ίνες, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες, αρκεί να είναι όλα τα στοιχεία μεθοδικά επιλεγμένα.

               Καλύτερα, λοιπόν, να πούμε “απεταξάμην” στα κάθετα “don’ts” για να τρεφόμαστε σωστά και να είμαστε όντως χαρούμενοι – όχι τίποτα, δε μας φταίει ο/η σύντροφός μας επειδή σκέφτηκε πως μία πίτσα την Κυριακή δεν είναι μεγάλη αμαρτία!

               Πηγή: Shape

Photo credits: @maxdelsid / @brookelark / @valeriycrimea (unsplash)

You may also like