“Τα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια. Τι να κάνω;” , από τη Νέτη Φίλια

067e4acd504bc0c827d6b889bc759674[faq]
[faq_question]«Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν τα παιδιά του τσακώνονται μεταξύ τους; Ποιος είναι ο ρόλος του; Πρέπει να επεμβαίνει να τα χωρίσει, να αποδίδει δικαιοσύνη ή να τα αφήνει να επιλύσουν μόνα τους το πρόβλημα;»[/faq_question]
[faq_answer]Οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι μέρος μιας φυσιολογικής οικογενειακής πραγματικότητας. Μέσα από τη μεταξύ τους σύγκρουση τα αδέλφια εκπαιδεύονται στο να διεκδικούν και να παλεύουν για το δίκιο τους. Ένας καυγάς μαθαίνει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αναπόφευκτα προκύπτουν στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν μια πρώτη γεύση από τον κόσμο που πρόκειται μελλοντικά να αντιμετωπίσουν. Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να γίνεται μακελειό μέσα στο σπίτι και ο γονιός να το υπομένει στωικά. Αναλογιστείτε αν γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα στα αδέλφια, γεγονός που αποτελεί και έναν από τους συχνότερους λόγους των εντάσεων μεταξύ τους. Καμιά φορά απαιτούμε περισσότερα από το ένα παιδί, ή είμαστε ελαστικοί με κάποιο λόγω ηλικίας ή χαρακτήρα, ή ακόμα ασχολούμαστε περισσότερο με τα ενδιαφέροντα του ενός απ’ ό,τι του άλλου.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε θέση στον τσακωμό. Αυτό μπορεί να δυναμώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και να δώσει τροφή στη διχόνοια. Επίσης μην τα συγκρίνετε μεταξύ τους και μην τους κολλάτε ταμπέλες «εσύ είσαι μεγάλος ή εσύ που είσαι μικρότερος, σταμάτα πρώτος». Με αυτόν τον τρόπο τα αδικείτε άθελά σας.

Φύγετε από το δωμάτιο όπου τσακώνονται.Ένας στόχος του καβγά τους, είναι να εμπλακείτε και εσείς σε αυτή τη διένεξη και να πάρετε το μέρος του ενός ή του άλλου. Ωστόσο έχετε κατά νου ότι αν τα πράγματα αγριέψουν και αρχίσουν να χτυπούν το ένα το άλλο, τότε επεμβαίνετε αποφασιστικά.

Αν δεν εκτονώνεται η ένταση, δώστε τους την επιλογή να χωριστούν ο καθ ένας σε ξεχωριστό δωμάτιο, ώστε να πέσουν οι τόνοι.
Όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, συζητήστε μαζί τους το πρόβλημα. Μην αναλωθείτε στον καβγά, (π.χ. «δεν με άφηνε να δω την αγαπημένη μου εκπομπή γιατί ήθελε να δει κάτι άλλο») αλλά στις αιτίες που τον προκάλεσε.
Πάντως, μια βασική αιτία τσακωμού ανάμεσα στα αδέλφια, η διεκδίκηση του ενήλικα. Διαπληκτίζονται για να τραβήξουν την προσοχή, την αγάπη και την παραδοχή των γονιών τους, το ένα σε βάρος του άλλου. Εφ’ όσον ο γονιός παίρνει το ρόλο του διαιτητή, εμπλέκεται στον καυγά, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του ενός ή του άλλου παιδιού και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν τελειώνει ποτέ.
[/faq_answer]
[/faq]

IMG_0350Από τη Νέτη Φίλια,
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας
HND in Counseling and Psychology,
Εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

[email protected]

 

 

You may also like