Τα πιο περίεργα μουσεία …ανά τον κόσμο, από την Ασπασία Σπυράτου

Αν η λέξη μουσείο σας φέρνει στο μυαλό εικόνες από δαιδαλώδεις διαδρόμους πηγμένους στην βαριά κουλτούρα, είναι ώρα να πληροφορηθείτε ότι υπάρχουν και μουσεία στον κόσμο που αποτελούν πραγματικά πρωτότυπους χώρους αφιερωμένους σε απίστευτα εξειδικευμένα θέματα και περίεργα έργα τέχνης.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά τα μουσεία που τελικά μόνο βαρετά δεν μπορεί να χαρακτηριστούν:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThe Museum of Bad Art (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Γνωστό κι ως MOBA για συντομία, αυτό το μουσείο αναγνωρίζεται ως το μοναδικό στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στη συλλογή, συντήρηση, έκθεση και διάδοση της κακής τέχνης σε όλες της τις μορφές. Γιατί να σπαταλήσει κανείς το χρόνο του σε μουσεία που εκθέτουν έργα υψηλής ποιότητας τα οποία σε κάνουν εντέλει να αισθάνεσαι εντελώς ατάλαντος; Καθώς περιηγείσαι στους διαδρόμους του MOBA η αυτοπεποίθηση σου αυξάνεται και νιώθεις πιο σίγουρος για τις καλλιτεχνικές σου ικανότητες. Όλα τα κομμάτια της συλλογής κινούνται μεταξύ έργων ταλαντούχων καλλιτεχνών που όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ με επιτυχία, μέχρι έργα καλλιτεχνών που με το ζόρι μπορούν να χειριστούν το πινέλο.

 

toilet 2Sulabl International Museum of Toilets (Νέο Δελχί, Ινδία)

Αν είχατε ποτέ την περιέργεια να μάθετε για την εξελικτική πορεία της τουαλέτας στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, τότε κάντε μια επίσκεψη στο μουσείο αυτό στην Ινδία που μελετά την ιστορία της τουαλέτας πριν από 4.500 χρόνια μέχρι σήμερα. Από απλές γούρνες μέχρι περίτεχνα διακοσμημένες βικτοριανές τουαλέτες, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια μεγάλη ποικιλία λεκανών. Υπάρχει μάλιστα μεταξύ άλλων και λεκάνη τουαλέτας που μοιάζει με βιβλιοθήκη.

 

hair 1Avanos Hair Museum (Άβανος, Τουρκία)

Αν αναζητάτε μια ακόμα πιο περίεργη επιλογή από την bad art και τις λεκάνες τουαλέτας, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο μουσείο τριχών που δημιούργησε ένας κεραμοποιός ονόματι Chez Galip σε μία επαρχιακή πόλη της Τουρκίας, τον Άβανο. Η συλλογή περιλαμβάνει μαλλιά κομμένα από τα κεφάλια περισσοτέρων από 16.000 γυναικών. Κι αν ούτε κι αυτή η πληροφορία ήταν αρκετή για να σας κάνει να ανατριχιάσετε, μάθετε επιπλέον ότι το εν λόγω μουσείο είναι στημένο σε μια μικρή και σκοτεινή σπηλιά.

 

broken 1Τhe Museum of Broken Relatioships (Ζάγκρεμπ, Κροατία)

Η ιδέα για το μουσείο αυτό προέκυψε από μία ταξιδιωτική έκθεση που αφορούσε στις κατεστραμμένες σχέσεις και τα ”συντρίμμια” που οι τελευταίες αφήνουν πίσω τους. Οι επισκέπτες του μουσείου μάλιστα, καλούνται να συνεισφέρουν στη συλλογή κομμάτια από τις δικές τους διαλυμένες σχέσεις ως μια ευκαιρία να ξεπεράσουν ενδεχομένως τη δική τους συναισθηματική κατάρρευση. Ανάμεσα στα εκθέματα μπορεί κανείς να δει τα λίγο πολύ αναμενόμενα αντικείμενα-κατάλοιπα τελειωμένων σχέσεων όπως δαχτυλίδια, ρούχα, δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και κάποια λιγότερο συνηθισμένα όπως χνουδωτές ροζ χειροπέδες, ή ακόμα κι ένα ξύλινο καρπούζι.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeguro Parasitological Museum (Τόκιο, Ιαπωνία)

Μάθετε τα πάντα γύρω από τις ψείρες, τους κεστοειδείς σκώληκες και πολλά ακόμη παράσιτα που προσβάλλουν το ανθρώπινο σώμα, τα ονόματα των οποίων μάλλον δεν έχετε ξανακούσει ποτέ στη ζωή σας. Η συλλογή του συγκεκριμένου μουσείου στην Ιαπωνία μετρά πάνω από 300 διαφορετικά είδη παράσιτων, μεταξύ των οποίων κι έναν κεστοειδή σκώληκα μήκους περίπου 9 μέτρων! Παρακαλούνται όσοι δεν έχουν γερό στομάχι να μην το επισκεφθούν.

 

medievalΜuseum of Medievial Torture Instruments (Άμστερνταμ, Ολλανδία)

Το μουσείο διαθέτει στη συλλογή του πάνω από 100 εργαλεία βασανισμού της μεσαιωνικής περιόδου, άλλα πιο γνωστά, κι άλλα που θα σας κάνουν πραγματικά να αναρωτηθείτε για το πώς τα χρησιμοποιούσαν και για το πόσο άγρια και βασανιστική ήταν τελικά η χρήση τους. Διασκέδαση δηλαδή για όλη την οικογένεια!

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ασπασία Σπυράτου, πατήστε εδώ

 

You may also like