Τα 10 του γάμου πιο παράξενα…

wed 3Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχετε δει ποτέ σε ένα γάμο; Ένας μεθυσμένος κουμπάρος; Ένα ασυνήθιστο θέμα διακόσμησης; Κάποιοι πολύ κακοί χορευτές; Αυτά τα γεγονότα μπορεί να εκπλήσσουν όταν συμβαίνουν όμως στην πραγματικότητα αποτελούν πάγιες και πολύ, μα πολύ, συνηθισμένες παραδόσεις. Κάποιες κουλτούρες έχουν να επιδείξουν τέτοιο πλούτο και τέτοια πρωτοτυπία στα γαμήλια έθιμα που κάνουν τους μεθυσμένους κουμπάρους να ωχριούν μπροστά σε όσα έχετε δει ως τώρα!

Σαφέστατα, η έννοια του περίεργου είναι υποκειμενική και οι περισσότερες από αυτές τις παραδόσεις έχουν αξιοσημείωτη ερμηνεία και ιστορική καταγωγή. Στην πραγματικότητα, η συνέχισή τους επιτρέπει στο ζευγάρι να κάνει πιο διασκεδαστική την τελετή γάμου, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους του.

Μάθετε τι σημαίνουν πολλά σημαντικά και γνωστά γαμήλια έθιμα…

breaking-glass110 Σπάσιμο του ποτηριού

Όποιος έχει παρευρεθεί σε εβραϊκό γάμο έχει σίγουρα δει το γαμπρό να στέκεται πάνω σε ένα ποτήρι που είναι τυλιγμένο σε πετσέτα ή ύφασμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ,ο γαμπρός σπάει το γυαλί ανεβαίνοντας πάνω του με το δεξί του πόδι και μετά το ζευγάρι ανταλλάσσει δαχτυλίδια. Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι φωνάζουν «μάζελ τοβ!» Η καταγωγή αυτής της παράδοσης δεν είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους ότι ο ναός της Ιερουσαλήμ είναι υπεράνω πάσης χαράς.

9 Ενοχλούν την πρώτη νύχτα του γάμου

Το Charivari είναι ίσως το πιο ενοχλητικό γαμήλιο έθιμο που έχουμε δει ποτέ! Η λέξη από μόνη της σημαίνει ότι πρόκειται για μία παρωδία καντάδας προς τους νεόνυμφους που γίνεται με κατσαρόλες, τηγάνια κ.ά. κατά τη νύχτα γάμου. Ευτυχώς το έθιμο αυτό έχει σιγά -σιγά ατονήσει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι την πρώτη νύχτα του γάμου οι φίλοι, οι συγγενείς και οι καλεσμένοι μαζεύονται έξω από το σπίτι των νεόνυμφων και προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν για να τους ενοχλήσουν. Χτυπούν κατσαρόλες, τηγάνια, τραγουδούν εκτός ρυθμού και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ενοχλήσουν όσο γίνεται περισσότερο το ζευγάρι. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και κάποιες υπερβολές στο έθιμο, όπως πριν αρκετές δεκαετίες όταν οι συνάδελφοι του γαμπρού απαίτησαν να φιλήσουν τη νύφη και ζήτησαν χρήματα για να πάψουν να τους ενοχλούν. Ή σε άλλη περίπτωση έσκασαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου του γαμπρού αναγκάζοντας του νεόνυμφους να αναβάλλουν το ταξίδι του μέλιτος. Όχι και τόσο διασκεδαστικό σε μερικές περιπτώσεις ε;

8 Δαχτυλίδια ποδιού

Κι ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις νύφες να φορούν δαχτυλίδια στα χέρια, οι Ινδές έχουν παράδοση να τα φορούν στα πόδια. Το δαχτυλίδι είναι συνήθως ασημένιο και τοποθετείται στο αριστερό πόδι, στο δάχτυλο δίπλα από το μεγάλο. Ο γαμπρός φορά το δαχτυλίδι στη νύφη κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής. Τα συγκεκριμένα δαχτυλίδια φοριούνται μόνο από τις παντρεμένες γυναίκες. Στην Ινδία τα δαχτυλίδια ποδιών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο γάμο, αν και οι άνδρες δε συνηθίζουν να τα φορούν. Αν οι ίδιοι το επιθυμούν μπορούν να φορέσουν, ωστόσο δεν υποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση.

 

wed 57 Παραδοσιακή ρίψη αντικειμένων

Σε πολλές χώρες οι συγγενείς πετούν διάφορα αντικείμενα στους νεόνυμφους την ώρα που αναχωρούν για το ταξίδι του μέλιτος, είτε για να φέρουν τύχη είτε γονιμότητα στο ζευγάρι. Στην Τσεχία, όμως, μάλλον το παράκαναν, καθώς πετούν αντικείμενα στο ζευγάρι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τελετή! Όπως και στη Δύση, κορίτσια πετούν ροδοπέταλα στο ζευγάρι, εν συνεχεία, ο κόσμος σπάει ένα πιάτο στα πόδια του γαμπρού και της νύφης και το ζευγάρι πρέπει να τα καθαρίσει μαζί για να δείξει ότι είναι ενωμένο. Στο τέλος, πετούν καρπούς, κέρματα και φιστίκια, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία στο γάμο.

6 Πηδούν πάνω σε σκούπες

Αυτό το έθιμο συνηθιζόταν στη Βόρεια Αμερική όταν υπήρχαν δούλοι. Επειδή δεν τους επέτρεπαν να παντρεύονται λόγω φτώχειας και φυσικά, δεν είχαν προίκα, οι σκλάβοι χρησιμοποιούσαν τη φυσική τους δύναμη σαν ένδειξη πλούτου και πηδούσαν πάνω σε σκούπες κατά τη διάρκεια της τελετής. Το έθιμο εγκαταλείφθηκε με το πέρας του θεσμού της δουλείας.

5 Γέμισμα της ποδιάς με χρήματα

Οι γάμοι στην Πολωνία έχουν ως βάση το άφθονο φαγητό και τον ατελείωτο χορό. Σχεδόν ατελείωτο δηλαδή. Διότι ο τελευταίος χορός είναι ο πιο σημαντικός. Είναι γνωστός σαν ο Νυφικός Χορός, όπου στην πολωνική παράδοση συμμετέχουν όλοι οι καλεσμένοι και η νύφη. Πριν βγει το ζευγάρι στην πίστα να χορέψει, οι φίλες της νύφης της φορούν μία ποδιά στη μέση. Εκείνη πρέπει να χορέψει με όλους τους καλεσμένους, οι οποίοι την «ευχαριστούν» που χόρεψε μαζί τους δίνοντάς της χρήματα, τα οποία τοποθετούν μέσα στην τσέπη της ποδιάς. Ο πατέρας της νύφης είναι συνήθως αυτός που ξεκινά το χορό μαζί της και βάζει πρώτος τα χρήματα στην ποδιά, ενώ ο γαμπρός είναι ο τελευταίος, ο οποίος αντί για χρήματα αφήνει ολόκληρο το πορτοφόλι του. Στη συνέχεια, ο γαμπρός παίρνει τη νύφη αγκαλιά και φεύγει. Με αυτό τον τρόπο η δεξίωση λαμβάνει επισήμως τέλος.

4 Σπάσιμο των πιάτων

Οι Γερμανοί αναβιώνουν ένα έθιμο που σε εμάς είναι ιδιαιτέρως οικείο. Συνηθίζουν να σπάνε πιάτα και να προκαλούν όση περισσότερη φασαρία μπορούν. Πιστεύεται πως η φασαρία που δημιουργείται είναι προπομπός των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει αργότερα το ζευγάρι μέσα στο γάμο ( τι γλυκομίλητοι!). Με το σπάσιμο των πιάτων προετοιμάζουν το ζευγάρι για ό, τι θα επακολουθήσει και του εύχονται να τα ξεπεράσει όλα γρήγορα.

3 Μαυρίζουν τη νύφη

Μην τρομάζετε! Δεν εννοούμε ότι την τουλουμιάζουν στο ξύλο… Όχι βεβαίως ότι αυτό που της κάνουν είναι κάτι τι ευχάριστο! Πραγματικά πρόκειται για το πιο βρωμερό και σιχαμερό έθιμο που υπάρχει. Στόχος του είναι να παρασκευαστεί το πιο σιχαμερό δημιούργημα, που συνήθως περιέχει λουκάνικα, λαχανικά, αβγά, ψάρι, πούπουλα. Το μείγμα περιχύνεται πάνω στη νύφη λίγες ώρες πριν το γάμο. Αφού την έχουν πασαλείψει παντού παρελαύνει σε όλη την πόλη. Φυσικά από τη διαδικασία δεν εξαιρείται ούτε ο γαμπρός, ο οποίος υφίσταται και ο ίδιος αυτόν τον… δημόσιο εξευτελισμό! Οι συγγενείς ακολουθούν τους κατακαημένους μελλόνυμφους προκαλώντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν, για να βγουν όλοι οι συγχωριανοί να θαυμάσουν το θέαμα!

2 Χτύπημα της πατούσας του γαμπρού

Στη Νότια Κορέα μετά τη γαμήλια τελετή λαμβάνει χώρα το «φαλάκα». Πρόκειται για ένα έθιμο, κατά το οποίο οι συγγενείς του γαμπρού του βγάζουν το παπούτσι και την κάλτσα και του χτυπούν το πόδι με ένα νεκρό ψάρι ή με ένα ζαχαροκάλαμο ή με ράβδους για να διαπιστώσουν πόσο δυνατός είναι. Ταυτόχρονα, όμως διασκεδάζουν και με τις αντιδράσεις του.

wed 11 Η  νύφη φορά λευκά

Για εμάς μπορεί να θεωρείται δεδομένο πλέον, όμως δεν ήταν ανέκαθεν έτσι. Για την ακρίβεια, μόνο στη Δύση οι νύφες συνηθίζουν να φορούν λευκό νυφικό και μάλιστα αυτό δε συνέβαινε πάντα! Η πρώτη νύφη που επέλεξε λευκό νυφικό και έκτοτε έγινε σύμβολο ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία το 1840 στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο φόρεσε λευκό νυφικό. Έκτοτε το λευκό λατρεύτηκε, άρχισε να συμβολίζει την αγνότητα και επιλέγεται σχεδόν πάντα τουλάχιστον στους πρώτους γάμους των γυναικών.

 

You may also like