Τι εννοούμε όταν λέμε “Intermittent fasting” aka διακεκομμένη νηστεία (Pt. II)

Πριν λίγο καιρό γνωρίσαμε για τι ακριβώς μιλάμε όταν αναφερόμαστε στη διακεκομμένη νηστεία, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να την εφαρμόσει κανείς. Ο λόγος που το δεύτερο μέρος του θέματος καθυστέρησε είναι η επιθυμία μου να μελετήσω πρώτα τη νέα τάση προτού σας μεταφέρω ακριβώς τις προσδοκίες που αυτή εγκυμονεί, αλλά και τις επιφυλάξεις που (ίσως δικαιολογημένα) διατηρούν οι επιστήμονες. Με λίγα λόγια, η κυριότερη απορία είναι “έχει όντως αποτελέσματα;”. Κι αν όντως η απάντηση είναι “ναι”, ακολουθεί η επερώτηση του αν υπάρχει κάποιο τίμημα.

Ας δούμε, αρχικά, πώς μπορεί να ωφελήσει αυτό το σύστημα διατροφής…

Στη διάρκεια έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, εκατό υπέρβαροι συμμετέχοντες διαμοιράστηκαν σε τρεις ομάδες με διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής. Στην πρώτη ομάδα γινόταν περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων σε καθημερινή βάση (στην οποία βασίζονται κι οι περισσότερες δίαιτες), στη δεύτερη ίσχυε το πλάνο της διακεκομμένης νηστείας όπου υπήρχαν μέρες στη βδομάδα όπου οι συμμετέχοντες νήστευαν και στην Τρίτη ομάδα οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν το τυπικό τους πρόγραμμα διατροφής. Στο τέλος της έρευνας που διήρκησε δώδεκα μήνες, οι συμμετέχοντες των δύο πρώτων ομάδων είχαν όντως χάσει βάρος σε σύγκριση με εκείνους της τρίτης ομάδας. Ωστόσο, εκείνοι που ακολούθησαν το διατροφικό πλάνο της διακεκομμένης νηστείας δεν είχαν δραματικά καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή τους.

Επομένως, μπορούμε ίσως να προσδώσουμε στη διακεκομμένη νηστεία το θετικό πως όντως μπορεί κάποιος να χάσει βάρος. Επιπλέον, για όσους τηρούν το πλάνο με βάση τις ώρες που τρώνε, ένα όφελος είναι πως τρώνε πιο συνειδητά, καθώς αντιστέκονται στον πειρασμό να καταναλώσουν φαγητό ή ανθυγιεινά σνακς λίγο πριν τη βραδινή κατάκλιση. Ακόμη, την παχυσαρκία να συνδέεται αποδεδειγμένα με την κακή ποιότητα ύπνου, η διακεκομμένη νηστεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της.

Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν…

Στην προσπάθειά του να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει επίσης να έχει αντιληφθεί πως ναι μεν καλό είναι να περιορίσει τις θερμίδες που καταναλώνει, αλλά και να προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Όταν κάποιος ακολουθεί το πλάνο της διακεκομμένης νηστείας με την αντιστοιχία “5 προς 2” (σημ.: μπορείτε να θυμηθείτε τα πλάνα πατώντας εδώ) είναι πολύ πιθανό τις μέρες που θα φάει κανονικά να καταναλώσει πίτσα, burgers και γενικά φτωχές σε διατροφική αξία τροφές, με την πεποίθηση πως ανταμείβει τον εαυτό του επειδή την προηγούμενη μέρα δεν έφαγε τίποτα.

Η διακεκομμένη νηστεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, καθώς αυτές οι εναλλαγές μπορούν να μειώσουν τις επιδόσεις μας στη δουλειά – κι όχι μόνο – δημιουργώντας αίσθημα κόπωσης. Ακόμη, μπορεί να σταθεί τροχοπέδη στις κοινωνικές μας σχέσεις: για παράδειγμα, θα είναι δύσκολο να ακολουθήσει την παρέα του για δείπνο όταν έχει βάλει όριο να τρώει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις έξι το απόγευμα.

Τέλος, δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως η διακεκομμένη νηστεία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων καρκίνου , τον περιορισμό των φλεγμονών στον οργανισμό αλλά και την επιβράδυνση της γήρανσης. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από πειράματα που έγιναν σε ζώα, πράγμα που δεν τα κάνει απολύτως ακράδαντες αποδείξεις πως όντως η διακεκομμένη νηστεία υπόσχεται μία καλύτερη υγεία, εκτός από απώλεια σωματικού βάρους.

Επομένως, προτού κανείς αποφασίσει να ξεκινήσει τη διακεκομμένη νηστεία, καλό είναι να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του, ειδικά αν έχει κάποιο ιατρικό ιστορικό όπως, λόγου χάρη, διαβήτη. Ο γιατρός μας είναι εκείνος που, ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορεί να μας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να φοβόμαστε πως θα υπάρχουν στερήσεις.

You may also like