Τι πετυχαίνεις όταν πίνεις τσάι σε καθημερινή βάση;

Αν ο πρωινός καφές είναι εκείνος που μας δίνει την απαραίτητη ώθηση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια…Το απογευματινό τσάι είναι εκείνο που προσφέρει στο σώμα την κατάλληλη προεργασία να την αναπληρώσει. Οι χαλαρωτικές του ιδιότητες είναι μόνο ένα bonus του ζεστού αφεψήματος, είτε αυτό είναι πράσινο, είτε μαύρο τσάι, είτε με εκχυλίσματα φρούτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όμως, το τσάι μας δίνει ένα ακόμη όπλο κι αυτό είναι (εν μέρει) ενάντια στο χρόνο.

               Συγκεκριμένα, μία κινεζική έρευνα (με συμμετέχουσες πάνω από 1300 γυναίκες κάτω των 80 ετών) κατέληξε στο συμπέρασμα πως γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά τσάι πριν το στάδιο της εμμηνόπαυσης παρουσίαζαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστικών μετάλλων. Τι σημαίνει αυτό; Πως αυτές οι γυναίκες είχαν πυκνότερη οστική μάζα. Άρα ήταν πιο προστατευμένες από παθήσεις όπως η οστεοπόρωση που οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων που επέρχεται κατά την εμμηνόπαυση. Τονίζεται, λοιπόν, στην έρευνα, πως “κλειδί” σε αυτό το όφελος είναι η κατανάλωση τσαγιού πριν την εμμηνόπαυση. Αυτο γιατί σε γυναίκες που ξεκίνησαν να πίνουν τσάι μετά από αυτό το στάδιο δε παρουσιάστηκε καμία βελτίωση στην οστική τους πυκνότητα.

               Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως έρευνες έχουν καταδείξει πως η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστικής απώλειας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ναι, ακούγεται κάπως αντικρουόμενο… Όμως συγκριτικά, η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται στο τσάι είναι σημαντικά μικρότερη. Για την ακρίβεια, ένα φλυτζάνι καφέ περιέχει 95mg καφεΐνης, όταν το φλυτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει μόλις 35 mg.

               Στην επόμενη έξοδό σας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, λοιπόν, μην παραλείψετε να αγοράσετε ένα ή δύο πακετάκια τσαγιού. Αν βεβαίως θέλετε κάτι ακόμη πιο φυσικό…Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα βοτάνων όπου μπορείτε και να “παίξετε” με ποικιλίες γεύσεων.               

Πηγή: Eat This, Not That!

Featured image: unsplash.com/@forleaves

You may also like