Είμαστε “Εθισμένοι” στην ευτυχία;

Είναι η κοινωνία μας εθισμένη στην αναζήτηση της ευτυχίας;


Φαίνεται πλέον ότι δεν μπορούμε να περάσουμε την ημέρα μας αν δεν διαβάσουμε άρθρο ή κάποιο βιβλίο για το «μυστικό της ευτυχίας»! Το να είσαι συνεχώς χαρούμενος είναι το «new normal» ή πρόκειται για μία νέα τάση, όπως παλιότερα που όλοι «ήμασταν τα πάντα»;

Απόλαυση και θετική σκέψη είναι μεταδοτικές και ευχάριστες. Το να είσαι χαρούμενος είναι καλό. Και θέλουμε να αισθανόμαστε καλά όλη την ώρα. Το πρόβλημα είναι, με την τεράστια γκάμα συναισθημάτων που κατακλύζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, μια συνεχόμενη ευτυχισμένη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Οι πνευματικές συνέπειες αυτής της αναζήτησης της ευχαρίστησης είναι ότι βρίσκουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται διαφορετικά -ένα εξίσου ανθρώπινο συναίσθημα- όπως θλίψη, θυμό και προσπαθούμε να απαλλαχτούμε από αυτά άμεσα.

Η άμεση αντίδρασή μας είναι «Τι μου συμβαίνει; Τι κάνω λάθος». Οπότε προσπαθούμε να το καταπνίξουμε, να το απομακρύνουμε, να το «θάψουμε», ώστε να μην το νιώθουμε… όπως και οτιδήποτε μας αποσυντονίζει από την «εύρεση της ευτυχίας» .
Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να «δουλέψουμε» αυτό το άσχημο συναίσθημα και να αναζητήσουμε γιατί πραγματικά βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση και ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας. Παύουμε να συμπαθούμε τους άλλους που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, σα να έχουν κάποιον διακόπτη τα συναισθήματα μας και γυρίζοντάς τον, μπορούμε να τα εξαφανίσουμε.

Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι ή απλά να το δείχνουμε;

Πρέπει να ξεφύγουμε από την τάση του «πρέπει να είμαστε χαρούμενοι» και να προσπαθήσουμε το «πρέπει να είμαστε ανθρώπινοι».
Αντί να κυνηγούμε την ευτυχία, θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να είμαστε ουσιαστικοί κι ανθρώπινοι. Όπως το να βρούμε την ισορροπία στα συναισθήματά μας και να μην μας φοβίζουν, οτιδήποτε κι αν νιώθουμε. Αυτή είναι η βασική διαφορά του να ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματά μας και στο να τους επιτρέπουν να μας κυριαρχούν.

Επιστρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει το καλό, το κακό και το άσχημο! Ζήστε κι «αγκαλιάστε» την τεράστια γκάμα συναισθημάτων που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας υπέροχη, με ουσία και πάθος. Μην κρίνετε βιαστικά τους εαυτούς σας…δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και βρίσκουν τη θέση τους… Απολαύστε τις μικρές στιγμές ευτυχίας… είναι πολυτέλεια!!! Κι όταν μπορείτε να νιώσετε με κάποιον όμορφα, μην τον απομακρύνετε. Φροντίστε να τους κρατήσετε κοντά σας και μην σας τρομάζει το ενδιαφέρον που δείχνουν για εσάς. Δεν είναι κακό να θέλει κάποιος να μοιραστεί τις «σκοτούρες» σας και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες φάσεις που περνάτε. Σαφέστατα ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο που λειτουργεί, αλλά μην πληγώνετε τους άλλους που σας νοιάζονται. Δεν υπάρχουν στεγανά στις σχέσεις, αυτό είναι σίγουρο και «η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές στιγμές»!

Αφήστε τα πρέπει και τα social media…και ζήστε τη στιγμή. Μην βρίσκετε χαζές δικαιολογίες για να είστε μόνοι σας και να απομονώνεστε. Πείτε την αλήθεια στον εαυτό σας, και στους άλλους που νοιάζονται για εσάς.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε «αρκετοί», απλά ότι έχουμε το θάρρος να τολμήσουμε να κάνουμε κάτι. Κι ας είναι λάθος!

Τα φιλιά μου και να προσέχετε τους εαυτούς σας. Αξίζετε το καλύτερο!

You may also like