Το αβοκάντο έχει ένα ακόμη μυστικό για εμάς…

Πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, το αβοκάντο δε θεωρείται τυχαία super food τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, έχει την ευκολία να “ταιριάξει” σε κάθε μας πιάτο… Από σάντουιτς και πρωινό γεύμα μέχρι σαλάτες και πιάτα με κοτόπουλο. Κι αυτό το κάνει ακόμη πιο ισχυρό μας σύμμαχο στην προσπάθεια για μία υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, οι εκπλήξεις που μας κρύβει το αβοκάντο δε σταματούν εδώ…

               Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μάλιστα ξεπερνά ακόμη και τη μπανάνα. Το κάλιο είναι ένας απαραίτητος για το σώμα ηλεκτρολύτης που βοηθά στη μείωση των μυϊκών πόνων εξισορροπώντας την ποσότητα των υγρών στο σώμα μας.  Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, με μία μέτρια μπανάνα προσλαμβάνουμε 422 mg καλίου, ενώ ένα μέσου μεγέθους αβοκάντο μας προσφέρει 690 mg.

Ακόμη, μέσω του αβοκάντο προσλαμβάνουμε περίπου 12 mg βιταμίνης C, η οποία επίσης συμβάλλει στη μείωση του μυϊκού πόνου. Σύμφωνα με μία μικρή ελεγχόμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, ζητήθηκε από 18 ενήλικες άνδρες να εκτελέσουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή δυσφορία. Προηγουμένως, ένα μέρος των συμμετεχόντων κατανάλωση βιταμίνη Cκι οι υπόλοιποι ένα placebo. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όσοι είχαν καταναλώσει συμπληρώματα με βιταμίνη Cανέφεραν αξιοσημείωτα μικρότερη αίσθηση πόνου 24 ώρες μετά την εκτέλεση των ασκήσεων.

Μία ακόμα έρευνα υποστηρίζει…

… του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, σε μία ομάδα 12 ενήλικων γυναικών που είχαν καταναλώσει αβοκάντο παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής πίεσης και του καρδιακού παλμού μετά την άσκηση…Διευκολύνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης του σώματος.

Να γνωρίζετε ότι το αβοκάντο περιέχει περίπου 152 θερμίδες και περίπου 5 γραμμάρια λιπαρά. Οπότε καλό είναι να περιοριζόμαστε σε μία μερίδα αβοκάντο την ημέρα… Αν προσπαθούμε να μειώσουμε το βάρος μας.

Από εκεί κι ύστερα, νομίζω πως το αβοκάντο μπορεί να γίνει ο νέος μας φίλος σε μία υγιεινή ζωή!

Πηγή: Eat This, Not That!

Featured image: unsplash.com/@louishansel

You may also like