Το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή είναι η “αισιοδοξία”

  Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πως πραγματικά φτάνουμε στον πάτο της καθημερινότητας.  Σε κάποιες από αυτές, ίσως νιώθουμε πως δεν μπορούμε εύκολα να σηκωθούμε για να συνεχίσουμε και θέλουμε ένα ελκυστικό κίνητρο.. Ή ένα γερό ταρακούνημα για να βγούμε από αυτό τον θολωμένο λήθαργο. Είτε το παθαίνουμε συχνά είτε όχι, το μοναδικό κλειδί που χρειάζεται να έχουμε στην τσέπη μας και δεν πρέπει να το χάνουμε ποτέ είναι η αισιοδοξία! Το να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και απρόσμενα γεγονότα στη ζωή με θετική προσδοκία δε μας βοηθά μόνο να έχουμε καλύτερη καθημερινότητα, αλλά μας επιτρέπει να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε πως δεν θα μας επηρεάσει σοβαρά το άγχος την συγκεκριμένη στιγμή. Η κατανόηση, η ανιδιοτέλεια και η ευγνωμοσύνη είναι παράγοντες ψυχικής και σωματικής υγείας για τον εαυτό μας και την ποιότητα των σχέσεων μας. Τρία βήματα για να διατηρούμε την αισιοδοξία στη ζωή μας no matter what…

1… Παρατήρησε τον τρόπο που σκέπτεσαι!

Πόσο συχνά εστιάζεις στο θετικό και πόσες φορές στο αρνητικό; Αν η ζυγαριά σου στρέφεται περισσότερο στο αρνητικό, δοκίμασε να το αλλάξεις. Προσπάθησε να υπερισχύσει η θετική σου πλευρά… Είναι μια άσκηση που χρειάζεται να την κάνεις καθημερινά αλλά θα δεις άμεσα αποτελέσματα.

2… Προσελκύουμε το συναίσθημα και όχι μόνο την σκέψη

Αισθάνεσαι λύπη, θυμό, απογοήτευση; Είναι καλό να αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και να τα παρατηρήσεις. Μια άλλη οπτική είναι να τα γράφεις σε ένα ημερολόγιο και να εκφράζεις το πως νιώθεις για αυτά. Μπορεί έτσι να τα αποδεχτείς πιο γρήγορα και να αποβάλλεις τα αρνητικά σημεία που σε πιέζουν και να νιώσεις ανακούφιση.

3… Go back

Κάνοντας ένα βήμα πίσω βοηθά να γίνεις αντικειμενικός και να εστιάσεις και στις δύο πλευρές σου. Στο θετικό και στο αρνητικό. Είναι συχνό φαινόμενο να διαπιστώνουμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομερά τελικά. Δίνοντας στον εαυτό σου μια εναλλακτική προοπτική, είναι πιθανό να αξιολογείς καλύτερα την επόμενη φορά.

Tip: Να είσαι αισιόδοξος δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν ποτέ αρνητικά συναισθήματα, αλλά θα σε βοηθήσει να έχεις μια ουσιαστική ζωή. 

Featured image: unsplash.com/@thoughtcatalog

You may also like