Όταν το sex είναι καλό… κάνει και καλό! (Pt. I)

Το sex για τον άνθρωπο δεν είναι απλά για να διαιωνίσουμε τον γονιδιακό μας κωδικό και να φέρουμε στον κόσμο αυτόν απογόνους. Είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στους συντρόφους για να εκδηλωθεί το επίπεδο της οικειότητας μεταξύ τους. Και σίγουρα παίζει ιδιαίτερο ρόλο όταν η πράξη ικανοποιεί και τις δύο πλευρές – αλλιώς δεν έχει και πλάκα, έτσι; Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο περισσότερο μπορούμε να το εκτιμήσουμε όταν γνωρίζουμε πως ενισχύει τη σωματική και την πνευματική μας υγεία!

01 Με το sex καίμε θερμίδες. Και μάλιστα περισσότερες απ’ όσο θα καίγαμε στο γυμναστήριο! Φυσικά παίζει ρόλο κι η φυσική κατάσταση του καθενός, αλλά και πάλι το sex τονώνει τους μύες, αυξάνει τον καρδιακό παλμό κι όλο το σώμα δραστηριοποιείται – όπως ακριβώς γίνεται με οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση κι ο χορός. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013 όπου οι συμμετέχοντες φορούσαν activity trackers, οι άνδρες καίνε περίπου εκατόν μία θερμίδες κατά τη σεξουαλική πράξη (από τα προκαταρκτικά ως και την κορύφωση με μέση διάρκεια τα είκοσι πέντε λεπτά) κι οι γυναίκες εξήντα εννέα. Μπορεί τα νούμερα να μην ακούγονται υψηλά, αλλά σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου!

02 Βοηθά στον ύπνο. Μετά το sex, το σώμα μας απελευθερώνει προλακτίνη, μία ορμόνη που επιφέρει χαλάρωση. Ακόμη κι αν δεν αισθανόμαστε κουρασμένοι σε βαθμό που να θέλουμε να αποκοιμηθούμε αμέσως μετά την πράξη, το sex κι ο οργασμός μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως.

03 Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και μειώνει το στρες. Σε μία έρευνα του 2005 ζητήγθηκε από τους εθελοντές να καταγράψουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα για δύο εβδομάδες. Έπειτα τους ανατέθηκαν εργασίες κι ασχολίες που μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα άγχους, όπως το να μιλήσουν σε κοινό. Όσοι έκαναν sex κατά την περίοδο αυτή, παρουσίασαν λιγότερες εξάρσεις σε ό,τι αφορά την αρτηριακή πίεση και τις ξεπερνούσαν πιο γρήγορα σε αντίθεση με τους λιγότερο δραστήριους σεξουαλικά εθελοντές. Κι ως γνωστόν, η ισορροπημένη αρτηριακή πίεση μειώνει το άγχος.

Σε μία άλλη έρευνα διαπιστώθηκε πως άντρες που έκαναν sex δύο φορές την εβδομάδα επί είκοσι χρόνια είχαν λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιον τύπο καρδιοπάθειας σε σχέση με όποιον έκανε sex για λιγότερο από μία φορά το μήνα. Για την ακρίβεια, αυτό το ρίσκο μπορούσε να μειωθεί κατά 50% μετά από δέκα χρόνια. Γενικότερα, τα άτομα που έχουν μία υγιή σεξουαλική ζωή έχουν γενικότερα έναν πιο βελτιωμένο τρόπο ζωής. Κι αυτό γιατί το sex βοηθά στην εξισορροπημένη απελευθέρωση οιστρογόνων και τεστοστερόνης, με τις ορμόνες αυτές να επηρεάζουν όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος.

04 Προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου. Κάποιες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συχνή εκσπερμάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα πράγματα, όμως, είναι πιο ξεκάθαρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που έκαναν sex τουλάχιστον μία φορά το μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο συγκριτικά με σεξουαλικά ανενεργές γυναίκες.

05 Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Κι όμως, το sex μπορεί να μας προφυλάξει ακόμη κι από το κοινό κρυολόγημα. Σε μία έρευνα του πανεπιστημίου Wilkes της Pennsylvania, φοιτητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους ζωή ενώ μετά έδωσαν δείγματα σάλιου για να ελέγχουν τα επίπεδα του IgA, ενός αντισώματος που καταπολεμά τους ιούς. Οι φοιτητές που έκαναν sex μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν επίπεδα του IgA αυξημένα κατά 30% σε σύγκριση με τους πιο “νωθρούς” συμφοιτητές τους.

06 Ανακουφίζει τον πόνο. Κορίτσια, η δικαιολογία “μωρό μου, έχω πονοκέφαλο” για να αποφύγετε το sex είναι πια μύθος! Σε μία έρευνα Γερμανών επιστημόνων, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν να κάνουν sex ενώ είχαν πονοκέφαλο ή ημικρανία ένιωσαν μερική ή και πλήρη ανακούφιση. Κατά το sex, αυξάνεται η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Ενίοτε, ο πόνος συσχετίζεται με τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή. Όταν, λοιπόν, η ροή αυτή αλλάζει, επηρεάζεται αυτόματα κι η αίσθηση του πόνου.

Μείνετε συντονισμένοι, γιατί το sex μας κάνει καλό και σε άλλα επίπεδα!

You may also like