11 «λεπτομέρειες» που μπορούν να οδηγήσουν προς τον χωρισμό

Γιατί ειδικά εδώ είναι που ισχύει η φράση “η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά”!

Όλες οι σχέσεις έχουν τα καυγαδάκια τους – άλλωστε ξέρετε τι λένε, είναι το αλατοπίπερό τους! Τι ξέρατε, όμως, πως όταν κάποια καυγαδάκια για κάτι αντικειμενικά ανούσιο επιμένουν μπορούν να οδηγήσουν σε τίτλους τέλους; Φαίνεται παράλογο, ίσως και να είναι… ή μήπως όχι;

               01 Το να βγάλει ένας από τους δύο τα σκουπίδια ίσως φαίνεται υπερβολικό να οδηγήσει σε αναταραχές στη σχέση. Αν, όμως ο ένας από τους δύο νιώθει πως είναι ο “μόνος υπεύθυνος που όλα περνούν από τα χέρια του” τότε, ναι, αν η κατάσταση επιμένει, τότε μπορεί να προκαλέσει τριγμούς. Αυτό, βέβαια, μπορεί να έχει άλλα υπόβαθρα, όπως το ότι ο σύντροφος που αναλαμβάνει την όποια δουλειά του σπιτιού νιώθει πως ο άλλος τον αγνοεί. Αν νιώσουμε πως ακόμη κι αυτό μας εξοργίζει, τότε πρέπει να συζητήσουμε με το σύντροφό μας για το τι μας ενοχλεί μέσα στη σχέση.

               02 Όταν η ρουτίνα του ύπνου του ενός προκαλούν… αϋπνίες στον άλλον, τότε μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να γίνει αφορμή ακόμη και για καυγάδες. Δε μιλάμε για το αν γυρίζει στο κρεβάτι τη νύχτα, αλλά για το αν ο ένας προτιμά ένα σκληρό στρώμα κι ο άλλος όχι. Η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή απ’όσο νομίζουμε, καθώς ένα στρώμα ή μαξιλάρια μνήμης που προσαρμόζονται στο σώμα του καθενός μπορούν να μας γλιτώσουν από (μικρο)τσακωμούς που θα προκληθούν μόνο και μόνο επειδή δεν κοιμόμαστε καλά.

               03 Ο ένας κρυώνει υπερβολικά κι ο άλλος… ζεσταίνεται; Όταν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να νιώθει άνετα μόνο ένας από εμάς, σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξύθυμες συμπεριφορές. Καλό είναι να θυμόμαστε πως η όποια ευαισθησία στη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση  και πονοκεφάλους, καθιστώντας αδύνατο να αφιερωθούμε σε οποιαδήποτε ασχολία.

               04 Τα μηνύματα είναι ένας βολικός τρόπος επικοινωνίας, όμως η αλήθεια είναι πως καμία φορά… παρεξηγούνται. Όταν αργούμε να απαντήσουμε σ’ ένα μήνυμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη κι αισθήματα εγκατάλειψης. Η δε μάλιστα απότομη απάντησή μας για την καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ανούσιο καυγά. Προτού, λοιπόν, αρχίσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα, καλό είναι να διαχειριστούμε ψύχραιμα την όποια αντίδραση κι επίσης, αν βρισκόμαστε από την άλλη πλευρά, να σκεφτούμε λογικές εξηγήσεις για την όποια αργοπορία ή ένταση στον τόνο του μηνύματος.

               05 Οι διακοπές μας χαλαρώνουν και μας διασκεδάζουν – εκτός αν δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με το σύντροφό μας σε τίποτα, όπως το πού θα μείνουμε, πού θα φάμε ή πώς θα μετακινηθούμε. Ιδανικά προετοιμάζουμε ως ένα βαθμό το ταξίδι, γιατί ο σκοπός να είναι να το απολαύσουμε μαζί κι όχι να γυρίσει ο καθένας… με διαφορετικό μέσο!

               06 Καθόμαστε για φαγητό με το σύντροφό μας κι ενώ ανταλλάσσουμε τα νέα της ημέρας, χτυπάει το κινητό μας και τρέχουμε να δούμε ποιος είναι και να απαντήσουμε. Αν αυτό είναι μία φορά ενοχλητικό όταν το κάνουμε ενώ είμαστε με την παρέα μας, φανταστείτε πόσο άσχημο φαίνεται σ’ εκείνον, ο οποίος ίσως και να νιώσει πως δεν ενδιαφερόμαστε για όσα έχει να μας πει. Κι οι δυο μας έχουμε τις υποχρεώσεις μας , καμία αντίρρηση, αλλά ξέρετε τι λένε για τα “δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη” – φανταστείτε πόσο μπορεί αυτό να ισχύσει στη σχέση μας!

               07 Όταν αρχίζουμε να συνηθίζουμε ο ένας την παρουσία του άλλου (κυρίως σε μία μακροχρόνια σχέση), πιθανό είναι να μειώνονται οι στιγμές οικειότητας. Και δε μιλάμε μόνο για το σεξ, αλλά όταν αρχίζουμε να βλέπουμε την αγκαλιά “με το κιάλι” ή δε βλέπουμε ούτε τηλεόραση μαζί, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν χάθηκε η όποια σπίθα ανάμεσά μας. Καλό είναι να φροντίζουμε να περνάμε στιγμές οικειότητας με το σύντροφό μας, ειδάλλως οι τριγμοί δε θ’ αργήσουν να φανούν.

               08 Όσο και να έχουμε συνηθίσει το χρόνο που περνάμε με το σύντροφό μας, το να μην το θεωρούμε δεδομένο και να του θυμίζουμε πώς νιώθουμε για εκείνον ακόμη και με μερικά κομπλιμέντα είναι συμπεριφορές που μπορούν να διατηρήσουν υγιή τη σχέση.

               09 Δεν είναι κακό να έχει δημιουργηθεί μία ρουτίνα που εξυπηρετεί και τους δύο, όμως πού και πού κάτι καινούριο μπορεί να ανανεώσει τη σχέση. Ακόμη κι η επίσκεψη σ’ ένα νέο εστιατόριο ξεφεύγει από τη στασιμότητα. Όταν τίποτα δεν αλλάζει, τότε είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να αρχίσουμε να εκφράζουμε εντόνως τα όποια παράπονά μας.

               10 Ακούγεται ανόητο, αλλά έχει και μία δόση αλήθειας: ο χρόνος που περνάμε στα social media αλλά κι ο τρόπος χρήσης τους από μέρους μας μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραία για τη σχέση μας. Αν νιώθουμε πως μπαίνουμε σ’ έναν φαύλο κύκλο συγκρίσεων με άλλα ζευγάρια ή ακόμη και κάποια μεμονωμένα άτομα, τότε καλό είναι να συζητήσουμε με το σύντροφό μας ώστε να τεθούν κι από τις δύο πλευρές κάποια όρια.

               11 Όσο παρανοϊκό κι αν φαίνεται, το ότι νιώθουμε απόλυτα καλά και χαρούμενοι σε μία σχέση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο χωρισμό. Ο λόγος; Κυρίως οφείλεται στην ποιότητα προηγούμενων σχέσεων. Αν για παράδειγμα, μαλώναμε συνεχώς με τους πρώην μας, η “νηνεμία” στην παρούσα σχέση λειτουργεί σα “συναγερμός”, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να δικαιώσουμε την (συνήθως ανυπόστατη) υποψία πως δε μπορεί όλα να είναι τόσο καλά ή ακόμη και η αγωνία πως δεν αξίζουμε να είμαστε χαρούμενοι.

               Σας είπα από την αρχή πως οι λόγοι φαίνονται πραγματικά ανούσιοι με την πρώτη ματιά. Δεν είναι άλλωστε προβλήματα οικονομικής φύσεως, ασυμφωνίας χαρακτήρων ή ακόμη κι απιστίας. Όμως, προκειμένου να γλιτώσουμε τη σχέση μας από μεγαλύτερους μπελάδες και να τη διατηρήσουμε υγιή, ίσως είναι φρόνιμο να προσέξουμε αυτά τα “μικροπράγματα”!

You may also like