3 σημάδια ότι έχετε “τοξικούς” φίλους

Όλοι έχουμε υπάρξει σε αντίστοιχη κατάσταση. Νιώθουμε κάπως ανυπόμονοι, ανήσυχοι ή απλά μπερδεμένοι σχετικά με την σχέση μας με κάποιο φίλο. Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά συχνά πυκνά, δέχεστε μηνύματα πως η φιλία σας έχει γίνει ανθυγιεινή, ακόμα και τοξική και ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε την σχέση σας, ως ουδέτεροι. Και κάπου εκεί συνειδητοποιείτε πως ο ανταγωνισμός ήταν λίγο μεγαλύτερος. Πως ίσως υπήρχαν και σημάδια ζήλειας. Πιάσατε τον εαυτό σας, να μην θέλει να μοιραστεί τα επιτεύγματά του, μόνο και μόνο για να μην νιώσει ανεπαρκής, όσον αφορά τα δικά του, ο απέναντι. Καλώς ήρθατε στον κόσμο των τοξινών. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε μερικά σημάδια που θα σας δείξουν τι είδους σχέσεις πραγματικά έχετε.

#1 Είναι αυτονόητο πως δεν γίνεται όλες οι συναντήσεις με τους φίλους μας, να οδηγούν σε ξέφρενα πάρτυ. Γιατί είμαστε άνθρωποι. Γιατί έχουμε προβλήματα. Και γιατί δεν βρισκόμαστε πάντα στην καλύτερη διάθεση.  Αλλά αν νιώθετε σε σταθερή βάση, την διάθεσή σας βαριά μετά από κάθε συνάντηση μαζί τους, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι δεν είναι αρκετά υποστηρικτικοί. Άλλο το να λες την ειλικρινή σου άποψη και να μην χρυσώνεις το χάπι, και άλλο το να μην προσπαθείς να τον βοηθήσεις ή ακόμα χειρότερα να του προσθέτεις έξτρα βάρος.

#2 Έχετε μήπως την αίσθηση ότι κάποιος φτιάχνει λίστα με όλα σας τα λάθη που έχετε κάνει μέχρι τώρα; Αυτό, μπορεί να έχει μόνο μια κατάληξη και αυτή είναι η γενική αίσθηση ανησυχίας όποτε είστε γύρω από αυτούς. Οι φίλοι δεν είναι δίπλα μας, για να μας κρίνουν ούτε για να μας αλλάξουν. Μας δέχονται ακριβώς όπως είμαστε. Δίπλα τους πρέπει να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός, χωρίς να καταπιεζόμαστε.

#3  Το παρακάτω σημάδι, δεν αφορά μόνο τις φιλικές σχέσεις αλλά όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει ένας άγραφος νόμος, που λέει πως ο πρώτος που θα σου προτείνει να κάνετε κάτι μαζί μια δεδομένη ημέρα και ώρα, έχει προτεραιότητα. Ανεξάρτητα από τις προτάσεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν από άλλους.  Αν κάποιος λοιπόν συμφωνεί να έρθει σπίτι σας να αράξετε, να πιείτε ένα κρασί και να πείτε τα νέα σας, τότε αυτό θα γίνει. Δεν έχει σημασία αν ύστερα σας προτείνει κάποιος άλλος να πάτε σε συναυλία ή στο θέατρο ή οπουδήποτε αλλού. Φυσικά τα πλάνα αλλάζουν και άνθρωποι είμαστε αλλά αν σας «φτύνει» επανειλημμένως γιατί του πρότειναν κάτι που θεωρεί καλύτερο από την παρέα μαζί σας, τότε δεν είστε στις προτεραιότητές του, συνεπώς τα συμπεράσματα δικά σας.

You may also like