3 Συμβουλές για να ξεχωρίσετε στην δουλειά σας

Και θα γίνετε απαραίτητοι κι αναντικατάστατοι…

Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον, ζούμε (δυστυχώς) σε μία εποχή επαγγελματικής αβεβαιότητας κι αστάθειας. Δεύτερον, το ρητό “ουδείς αναντικατάστατος” έχει δόσεις αλήθειας. Κι όμως, αυτό το ρητό μπορούμε να το καταρρίψουμε, ειδικά αν εργαζόμαστε σ’ έναν τομέα που μας ενδιαφέρει και μας αρέσει; Τι χρειαζόμαστε, λοιπόν;

01 Αυτοπεποίθηση και προθυμία: Ας ξεκινήσουμε με τις πρώτες εντυπώσεις, οι οποίες σχεδόν πάντα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αν κι είναι λογικό τις πρώτες εβδομάδες σ’ ένα νέο χώρο εργασίας να νιώθουμε “έξω από τα νερά μας” είναι σημαντικό να λειτουργούμε όσο γίνεται πιο ανεξάρτητα, με αποφασιστικότητα και να μη διστάζουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Επίσης, δε διστάζουμε να εκφράζουμε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία σχετικά με κινήσεις μας σε συνεργάτες ή και τον εργοδότη μας. Ακόμη, η ικανότητα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όπου χρειαστεί, ακόμη κι αν δεν είναι δουλειά του πόστου μας, δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας προς συνεργάτες αλλά κι εργοδότη.

02
 Οργάνωση: Παντού υπάρχει ένα άτομο που έχει την ικανότητα να οργανώνει τον τρόπο λειτουργίας μίας επιχείρησης, που μπορεί να έρθει, για παράδειγμα, σ’ επαφή με συνεργάτες άλλου τμήματος ή με προμηθευτές. Η ικανότητα της οργάνωσης προσφέρει κι αυτή μία αίσθηση ασφάλειας. Βοηθάει επίσης όταν είμαστε η “ήρεμη δύναμη” που σε καταστάσεις ανάγκης μπορεί να κάνει τη ροή της δουλειάς να κυλήσει as nothing ever happened!

03 Διατηρούμε ψηλά των πήχη των στόχων και των επιδιώξεών μας: Σκοπός μας δεν είναι απλά να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αν στοιχεία μας μας όπως η δημιουργικότητα κι η αποφασιστικότητα μπορούν να αναπτύξουν την επιχείρηση (κι άρα, εν συνεχεία, να εξελιχθούμε κι εμείς οι ίδιοι), τα χρησιμοποιούμε στον ανώτερο δυνατό βαθμό. Επίσης, η προθυμία του να εκπαιδευόμαστε, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στη δουλειά μας, να μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση με τους συνεργάτες μας και να την αξιοποιούμε έχει μεγάλη σημασία.
Κρατήστε αυτά τα τρία πράγματα στο μυαλό σας και η επιτυχία είναι μαζί σας!

Photo credits: Brooke Cagle (unsplash)

You may also like