3 ΜΥΘΟΙ+ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Το άγχος είναι κάτι που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στην καθημερινή μας ζωή. Είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή, αλλά συχνά παρεξηγείται ή υποτιμάται. Παρακάτω έχουμε 3 κοινούς μύθους που το αφορούν, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

1. Πρέπει να κατανοήσετε την προέλευση του άγχους σας

Ακριβώς επειδή η ανάλυση του παρελθόντος σας είναι ενδιαφέρουσα δεν σημαίνει ότι είναι χρήσιμη. Ο λόγος είναι ότι η  αρχική αιτία του άγχους σας είναι σπάνια η αιτία διατήρησης του άγχους σας.

Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι μπορείτε να εντοπίσετε το άγχος σας στο επίμαχο διαζύγιο των γονιών σας όταν ήσασταν 6 ετών. Αυτό μπορεί κάλλιστα να ήταν το γεγονός που πυροδότησε ή κίνησε το άγχος σας. Αλλά το διαζύγιο των γονιών σας δεν σας  προκαλεί άγχος αυτή τη στιγμή ως ενήλικας.

Το άγχος σας προκαλείται από τις συνήθειές σας στο παρόν. Και μέχρι να αντιμετωπίσετε αυτές τις αιτίες, το άγχος σας θα παραμείνει.

Εξερευνήστε λοιπόν και επεξεργαστείτε με κάθε τρόπο την προέλευση του άγχους σας στο παρελθόν. Αλλά μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι αυτό θα αντιμετωπίσει αυτό που προκαλεί το άγχος σας στο παρόν.

2. Το άγχος είναι επικίνδυνο

Ακριβώς επειδή κάτι το νιώθετε ως κακό δεν σημαίνει ότι είναι. Για παράδειγμα: Ο μυϊκός πόνος μετά από μια καλή προπόνηση είναι άσχημος, αλλά είναι καλό σημάδι, επειδή σημαίνει ότι οι μύες σας μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Λοιπόν, το άγχος εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τον μυϊκό πόνο. Νιώθετε  άσχημα αλλά δεν είναι επικίνδυνο.

Βλέπετε, το άγχος είναι απλώς μια μορφή ανακριβούς ή άστοχου φόβου. Και όπως όλα τα άβολα συναισθήματα, ενώ μερικές φορές είναι επώδυνα και τρομακτικά, ο φόβος και το άγχος από μόνα τους δεν μπορούν να σας βλάψουν άμεσα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έμμεσοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το άγχος. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, για παράδειγμα, το οποίο σχετίζεται με ποικίλα κακά αποτελέσματα.

3. Το άγχος είναι αδυναμία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αίσθημα άγχους είναι σημάδι αδυναμίας. Ως παιδί, ίσως οι γονείς ή τα αδέρφια σας να σας επέκριναν όποτε αναφέρατε ότι αισθάνεστε φόβο.

Όποια και αν είναι η προέλευση αυτής της πεποίθησης, μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο να την αλλάξετε. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν διανοητικά ότι το αίσθημα άγχους δεν είναι σημάδι αδυναμίας, εξακολουθούν να αισθάνονται έτσι.

M.E.

Featured image: freepik.com/@drazenzigic

You may also like