ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΚΟΚΕΦΟΣ ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ

“Όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες”, συνηθίζουμε όλοι να λέμε όταν νιώθουμε κάπως υποτονικά ή αν δεν είμαστε όσο ευδιάθετοι είμαστε συνήθως. Φαίνεται, όμως, πως αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν… βρέχει! Προσωπικά πολλές φορές έχω αποδώσει τυχόν αισθήματα ανίας ή κακοκεφιάς στη βροχή και θεωρώ πως δεν είμαι κι η μόνη. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό, όμως, από επιστημονικής άποψης;

               Φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρές βάσεις για το συσχετισμό καιρού και διάθεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα σχεδόν το 9% είναι πιθανό να βιώσει τα λεγόμενα “rainy day blues”. Συγκεκριμένα, αυτό το ποσοστό δηλώνει πως τις μέρες που βρέχει αισθάνεται πιο ευερέθιστο, πως έχει λιγότερη  αυτοπεποίθηση και όχι τόσο καλή κι αισιόδοξη διάθεση – ακόμη κι αν δεν έχει συμβεί κάτι να δικαιολογεί όλα αυτά. Η αιτία αποδίδεται ως επί το πλείστον στο ηλιακό φως που (εκ των πραγμάτων) περιορίζεται σε μία βροχερή ημέρα.

               Και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα blues συναισθήματα;

Η “εύκολη λύση” θα ήταν να κουρνιάσουμε στη γωνίτσα μας, αν όχι στο κρεβάτι μας. Εντούτοις, αυτό σαφώς και δεν είναι η λύση. Αντίθετα, αν δεν βρέχει έντονα, καλό είναι να βγούμε για μία βόλτα. Ναι, ναι, σωστά διαβάσατε , καθώς ακόμη και με τη βροχή, μπορούμε ακόμη να εκτεθούμε στο φως της ημέρας… Και να “τσιμπήσουμε” λίγη βιταμίνη D, που θα αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό κι άρα θα βελτιώσει και τη διάθεσή μας.

Από την άλλη, αν βρέχει δυνατά εμποδίζοντάς μας να βγούμε από το σπίτι… Μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε δραστηριότητες που θα μας κάνουν να χαλαρώσουμε ή και να αισθανθούμε πιο δημιουργικοί. Ένα καλό βιβλίο, μία κωμική ταινία ή σειρά, ένα hobbyή ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια θα μας κάνουν να ξεχάσουμε πως έξω βρέχει καρεκλοπόδαρα!

Φυσικά, ένα ισχυρό “φάρμακο” είναι και η γυμναστική. Ακόμη κι αν η ένταση της βροχής δε μας επιτρέπει να γυμναστούμε έξω, μερικά σετ ασκήσεων στο σπίτι θα μας προσδώσουν ενέργεια ενώ οι ενδορφίνες που απελευθερώνει το σώμα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή μας.

“Rainy day blues”? No more!

Πηγή: WebMD

Featured image: pexels.com/@quang-nguyen-vinh

You may also like