4 είδη τσαγιού για να ελέγχουμε το βάρος μας

               Συχνά αντικαθιστά τον απογευματινό μας καφέ ώστε να μειώσουμε την καφεΐνη της ημέρας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του που ικανοποιούν κάθε γούστο σε επίπεδο γεύση και φυσικά… κάνει καλό! Ο λόγος για το τσάι, το ζεστό ρόφημα που μας ζεσταίνει και που θωρακίζει την υγεία μας, ειδικά το χειμώνα. Το τσάι, όμως, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να γίνεται σύμμαχός μας και στην εξισορρόπηση του σωματικού μας βάρους…Είτε μιλάμε για διατήρησή του είτε για απώλεια. Όμως επειδή, όπως προανέφερα, δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδιαλέξει, ας δούμε τις ποικιλίες που έχουν εμπνεύσει σχετικές μελέτες.

               #1

Δε θα μπορούσε να λείπει το πράσινο τσάι από τη λίστα μας, σωστά; Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αφέψημα έχει συνδεθεί σε έρευνες με μείωση φλεγμονών που σε βάθος χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Εκτός αυτού, όμως, σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού οδηγούσε σε απώλεια έως και 3 κιλών σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων. Αυτό οφείλεται στις κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι. Αυξάνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

               #2

Στην αγορά είναι περισσότερο γνωστό ως Earl Grey ή English Breakfast. Ο λόγος για το μαύρο τσάι το οποίο φαίνεται πως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην απώλεια περιττού βάρους. Αν κι ακόμη πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, οι αντιοξειδωτικές φλαβόνες που περιέχει το μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI). Με τη μείωση αυτή να εξαρτάται κι από την ποσότητα φλαβονών που οι συμμετέχοντες στα έρευνες κατανάλωναν.

               #3

Το τσάι Oolong είναι ένα παραδοσιακό κινεζικό αφέψημα με έντονο φρουτώδες άρωμα και αντίστοιχη γεύση. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση τσαγιού Oolong για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μείωση του σωματικού λίπους λόγω του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού. Εντούτοις, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων στις έρευνες ήταν μικρός για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων…Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει απολύτως τα μέχρι τώρα ευρήματα.

@purejulia/ unsplash

               #4

               Τα τσάγια βοτάνων όπως τσάι ginger ή ιβίσκου μας δίνουν την  επιλογή να παίξουμε με τις γεύσεις επιλέγοντας εκχυλίσματα από μπαχαρικά, βότανα και φρούτα. Αν και έχουν γίνει μόνο πρωταρχικές έρευνες σε πειραματόζωα, αυτή η κατηγορία τσαγιού δείχνει πως υπάρχει αξιόλογη επιρροή στη μείωση του σωματικού βάρους και του περιττού λίπους. Ακόμη, μελέτες σε ποντικούς έχει δείξει πως το τσάι rooibos (κόκκινο τσάι) εξισορροπεί και τα επίπεδα ορμονών που συχνά παίζουν το ρόλο τους στην αυξομείωση του βάρους. Βεβαίως, αναμένονται περισσότερες μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας προκειμένου όντως να διαπιστωθεί η συμβολή των τσαγιών βοτάνων στον έλεγχο του βάρους.

               Όποιο κι αν είναι το αφέψημα της επιλογής σας, ας μην ξεχνάμε πως περιέχει κι αυτό κάποια ποσότητα καφεΐνης. Πράγμα που σημαίνει πως καλό είναι να το καταναλώνουμε τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν το βραδινό μας ύπνο.

               Πηγή: Healthline

Photo credits : @forleaves / @purejulia/ unsplash

You may also like