4 “Ξεχασμένες” ασκήσεις για τους Γλουτιαίους

Όταν έρχεται η ώρα για τη γυμναστική μας κι ειδικά η ώρα των γλουτιαίων οι πιο διάσημες ασκήσεις είναι τα καθίσματα (squats) κι η γέφυρα(hip bridge) –άντε, ενίοτε και τα lunges! Όπως συμβαίνει όμως με κάθε μυϊκή ομάδα, έτσι και οι γλουτιαίοι χρειάζονται μίαν ποικιλία ασκήσεων. Κάτι τέτοιο βοηθάει ώστε οι μύες να μη “συνηθίσουν” μόνο σε συγκεκριμένες ροές κινήσεων, αλλά αυξάνει και την αντοχή τους μειώνοντας και το ρίσκο τραυματισμών. Έτσι ανακαλύψαμε μερικές ασκήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αυτήν την ποικιλία και που χρειάζονται ελάχιστα για να εκτελεστούν. Και πριν τις παρουσιάσουμε τις δοκιμάσαμε κιόλας!

01 “Καλημέρα”.

Το όνομα της άσκησης οφείλεται στην κίνηση “υπόκλισης” που πραγματοποιείται. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση ανάλογη με εκείνη των γοφών και με ένα βαράκι (κλασσικό, τύπου kettlebell ή ένα γεμάτο μπουκάλι νερό αν δεν υπάρχουν βαράκια) κόντρα στο στήθος μας. Ανασηκώνουμε ελαφρώς τα δάχτυλα των ποδιών με τη βοήθεια ενός step. Στη συνέχεια εισπνέουμε κι οδηγούμε προς τα πίσω τους γοφούς μας και λυγίζουμε ελαφρώς τα γόνατα, ενώ ταυτόχρονα χαμηλώνουμε μπροστά τον κορμό – φροντίζουμε η πλάτη μας να είναι ίσια μέχρι ο κορμός να είναι σχεδόν παράλληλος με το πάτωμα. Εκπνέουμε κι επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση.

 02 Ανοίγματα γονάτων.

Για αυτήν την άσκηση θα χρειαστούμε μία καρέκλα κι ένα λάστιχο αντίστασης. Καθόμαστε στην άκρη της καρέκλας έχοντας περάσει τα πόδια μας από ένα λάστιχο σε ύψος λίγο πάνω από τα γόνατα. Εισπνέουμε και στην εκπνοή κινούμε τα γόνατά μας προς τα έξω απομακρύνοντας το ένα από το άλλο. Κρατάμε τη θέση για 5 δευτερόλεπτα και τα επαναφέρουμε αργά στην αρχική θέση.

 03 Προβολές με βαράκια.

Σε αυτήν την άσκηση όσο πιο μεγάλο το βήμα τόσο πιο έντονη η ενεργοποίηση των μυών στους μηρούς. Βεβαίως ο κανόνας “take iteasy” εξακολουθεί να ισχύει! Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση ανάλογη με τους γοφούς και με ένα βαράκι σε κάθε χέρι. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα (ή όσο μας επιτρέπει η τρέχουσα φυσική μας κατάσταση) μπροστά με το δεξί πόδι και λυγίζουμε το γόνατο σε γωνία 90 μοιρών ενώ το αριστερό πίσω μας έχει χαμηλώσει κι αγγίξει το πάτωμα. Ισορροπώντας το βάρος στο δεξί μας πόδι σηκωνόμαστε και φέρνουμε το αριστερό πόδι μπροστά για να επαναλάβουμε την κίνηση. Συνεχίζουμε πραγματοποιώντας στην ουσία βάδιση.

 04 Sumo squat με βαράκι.

Λόγω της θέσης που έχει το σώμα η άσκηση δεν δραστηριοποιεί μόνο τους γλουτιαίους αλλά και τους έσω μηριαίους. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη των ώμων, με τα δάχτυλα των ποδιών να “κοιτούν” προς τα έξω και κρατώντας στο στήθος μας ένα βαράκι. Εδώ φροντίζουμε οι αγκώνες μας να είναι κοντά στα πλευρά μας και να μην “ανοίγουν”. Κρατώντας την πλάτη ίσια, κάνουμε κάθισμα χαμηλώνοντας το σώμα τόσο ώστε οι μηροί να έρθουν σε παράλληλη θέση με το πάτωμα ή όσο μας είναι ανεκτό. Ενεργοποιούμε τον κορμό για να ισορροπήσουμε το βάρος του σώματος. Δίνουμε ώθηση με τις φτέρνες επανερχόμαστε στην αρχική θέση – ακριβώς όπως με τα κλασσικά squats.

unsplash.com/@yourhousefitness

               Ιδανικά κάθε σετ θα αποτελείται από 10 έως 12 επαναλήψεις, αλλά θυμίζω πως ανάλογα με το επίπεδο της δραστηριότητάς σας, κάνετε όσες εσείς αισθάνεστε άνετα!

               Πηγή: Live Strong

Featured image: unsplash.com/@yourhousefitness

You may also like