4 οφέλη του καλαμποκιού που θα ήθελες να μάθεις

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται με το καλαμπόκι και συχνά αναρωτιόνται διάφορα πράγματα. Είναι λαχανικό ή υδατάνθρακας ; Κάνει πραγματικά καλό στην υγεία ή τελικά δεν το έχουμε ανάγκη; Τεχνικά, το καλαμπόκι είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας των προϊόντων ολικής άλεσης και δεν περιέχει γλουτένη. Κάτι που το καθιστά μια καλή εναλλακτική λύση για το σιτάρι, ειδικότερα για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη. Παρακάτω θα μάθεις 4 οφέλη του αγαπημένου καλαμποκιού, που θα σε εκπλήξουν!

1. Είναι γεμάτο βασικά θρεπτικά συστατικά

Το καλαμπόκι περιέχει ποικιλία βιταμινών Β καθώς και κάλιο. Το τελευταίο μέταλλο, υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις, ενώ αποτρέπει μυϊκές κράμπες και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Το καλαμπόκι επίσης παρέχει περίπου περίπου 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από άλλους παρόμοιους σπόρους. Συγκεκριμένα η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στο σχηματισμό των βλεννογόνων στο αναπνευστικό σύστημα.

2. Παρέχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, τα κύρια καροτενοειδή καλαμποκιού, βοηθούν στην προστασία των ματιών σας και έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Εν τω μεταξύ, η αντιοξειδωτική κουερσετίνη έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τόσο την οξεία όσο και τη χρόνια φλεγμονή ενώ προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

@nahimgood (unsplash)
3. Κάνει καλό στην πέψη

Άλλο ένα όφελος για την υγεία από την κατανάλωση καλαμποκιού είναι ότι λαμβάνουμε μια δόση αδιάλυτων ιών, η οποία δεν διασπάται και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι αδιάλυτες ίνες παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και στη συνέχεια βοηθούν καλύτερα στην απόρριψη απορριμμάτων από το σύστημα. Αυτό το γεγονός αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα ενώ οι ίνες επίσης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας τα συναισθήματα πληρότητας μετά το γεύμα.

4. Φέρει πολλά προνόμια όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης

Ως προϊόν ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που προστατεύουν την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση των τροφίμων ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Ναι, το καλαμπόκι συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας παρά την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά φυσικά το μέγεθος της μερίδας παίζει καθοριστικό ρόλο. Μισό φλιτζάνι καλαμποκιού είναι η ιδανική ποσότητα για να καταναλώνεις μόνο του ή να το προσθέτεις στα φαγητά σου.

Photo credits: @hafizyahya/ @nahimgood (unsplash)

You may also like