4 συνήθειες – τροχοπέδη στο πρωινό μας γεύμα

Δεν έχει πάει καλά καλά μεσημέρι και ξαφνικά νιώθεις πως πεινάς…Παρά το γεγονός πως τρεις ώρες πριν έφαγες το πρωινό σου πριν φύγεις από το σπίτι. Ή νιώθεις τόσο φουσκωμένος από το πρωινό σου σε σημείο που νιώθεις και κουρασμένος. Κάτι από αυτά τα δύο σε κάνουν να πιστεύεις πως ανταποκρίνονται στο πρόβλημά σου; Η απάντηση είναι στις πρωινές σου διατροφικές συνήθειες.

               Το πρωινό είναι όντως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και για τους διατροφολόγους είναι αδιανόητο να ξεκινά τη μέρα του κάποιος χωρίς αυτό. Ωστόσο, ουσιώδη ρόλο παίζουν κι οι τροφές που αποτελούν το πρωινό μας. Αυτό σημαίνει πως και σε αυτό το γεύμα πιθανώς κάνουμε λάθη τα οποία ευτυχώς διορθώνονται. Ποια είναι αυτά;

               01 Τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες

               Το donut ή η τυρόπιτα που αγοράζουμε μαζί με τον καφέ μας καθ’ οδόν για το γραφείο μπορεί να μας εξασφαλίζουν πως δεν ξεκινάμε τη μέρα μας νηστικοί. Όμως στην πραγματικότητα δε μα προσφέρουν απολύτως τίποτα, ίσα ίσα που μεγαλώνουν το πρόβλημα. Οι απλοί υδατάνθρακες έχουν χάσει την διατροφική τους αξία σε βιταμίνες όπως σίδηρο και βιταμίνη Β εξαιτίας της επεξεργασίας που έχουν υποστεί… Με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε στην ουσία άχρηστες θερμίδες. Επιπλέον, οι τροφές αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται γρήγορα από  το σώμα ως καύσιμο. Έτσι, έχουμε απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο κι άρα μεταπτώσεις στην ενέργεια και την αποδοτικότητά μας. Και φυσικά λίγο αργότερα θα αισθανθούμε πως εξακολουθούμε να πεινάμε. Απόδειξη του πόσο ψευδώς χορταστική ήταν τελικά αυτή η τυρόπιτα.

Μία εναλλακτική είναι να προτιμούμε να ετοιμάζουμε μερικές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με βούτυρο αμυγδάλου,  φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, σε συνδυασμό με μία κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα, αν θέλουμε και κάτι πιο γλυκό. Ωστόσο, είναι βασικό το πρωινό μας να περιλαμβάνει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.

               02 Καταναλώνουμε ζαχαρώδη δημητριακά

               Ειδικά όταν το πρωινό μας είναι αποκλειστικά τα δημητριακά (κυρίως του εμπορίου) και δεν συνοδεύεται από άλλα είδη τροφών, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα έχουμε την προαναφερόμενη αυξομείωση στο σάκχαρο του αίματος Επακόλουθο, λοιπόν, θα είναι η υπερκατανάλωση, και πιθανώς η επιλογή ενός γρήγορου και πιθανώς ανθυγιεινού σνακ… Κι έπειτα ενός ακόμη κι ο κύκλος δε θα φαίνεται να σταματά. Εφόσον θέλουμε να καταναλώνουμε και δημητριακά, μπορούμε να στραφούμε σε καταστήματα που δίνουν βαρύτητα στην παρασκευή και προετοιμασία των προϊόντων. Βεβαίως δεν ξεχνάμε να κάνουμε συνδυασμούς που μας εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

               03 Δεν τρώμε καν πρωινό

              Χάνω βάρος” δε σημαίνει “μένω νηστικός για να το καταφέρω”. Και φυσικά κανένας ειδικός δε συστήνει να μην τρώει πρωινό όποιος επιθυμεί να χάσει βάρος – το αντίθετο γίνεται. Το πρωινό γεύμα, όταν μάλιστα είναι ισορροπημένο, ενεργοποιεί το μεταβολικό ρυθμό κι άρα έχουμε περισσότερη ενέργεια για τη μέρα που ξεκινά. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος όχι μόνο μας οδηγεί σε μία καθιστική καθημερινότητα (διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν αντοχές για κάτι παραπάνω), αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση το βάρος αυξάνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν, όμως, αφιερώνουμε χρόνο σε ένα καλό (όχι απαραίτητα πλούσιο) πρωινό με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, η μέρα μας ξεκινά δυναμικά και στη διάρκειά της είναι λιγότερες οι πιθανότητες να υποκύψουμε σε διατροφικούς πειρασμούς.

               04 Αμελούμε τη σημασία της πρωτεΐνης στο γεύμα

               Σωστά παρατηρήσατε πως η αναφορά της πρωτεΐνης έγινε ουκ ολίγες φορές μέχρι αυτό το σημείο. Κι ο λόγος είναι ο εξής. Η πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε από τα αυγά, το γιαούρτι ή τους ξηρούς καρπούς είναι εκείνη που εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος όταν στο πρωινό μας καταναλώνουμε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο που έχει ανάγκη ο οργανισμός…Όμως η δουλειά τους είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζονται με στοιχεία που θα μας διατηρήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

               Ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κι όχι σε ποσότητα πρωινό είναι εκείνο που όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας μας με ενέργεια και καλή διάθεση. Αλλά σταδιακά θα θέσει και τις βάσεις για συνήθειες που θα συμβάλλουν στο σύνολο της υγείας μας.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@brookelark

You may also like