5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το 2χρονο παιδάκι σας

2 year old boyΕίναι μόλις 2 ετών, αλλά μπορεί πλέον να επικοινωνεί πολύ καλύτερα μαζί σας. Ούτως ή άλλως, είναι ένας μικρός άνθρωπος!

1. Είναι συναισθηματικό
Με το που σβήσει το δεύτερο κεράκι του δεν θα χρειάζεται πια να μαντεύετε τι μπορεί να νιώθει. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κάποιες φορές, μάλιστα, με τη φωνή τους, τις παλάμες και τα πόδια. Σε αυτό το στάδιο έχετε το καθήκον να μάθετε στο παιδί σας να εκφράζεται με υγιή τρόπο. Φροντίστε, επίσης, να το διαβεβαιώσετε ότι είναι εντάξει να νιώθει κάποιες φορές λυπημένο.

2. Μιλάει περισσότερο
Πέρασε ο καιρός που το λεξιλόγιό του περιελάμβανε μόνο μερικές λεξούλες. Τώρα μπορεί να κάνει ερωτήσεις, να δώσει οδηγίες και να λέει μικρές ιστορίες (με σύντομες προτάσεις).

3. Μπορεί να βιώσει το άγχος του αποχωρισμού
Είναι η εποχή που το παιδί αρχίζει πραγματικά να ανακαλύπτει τον εαυτό του και να αποζητά την ανεξαρτησία του. Ωστόσο, καθώς αναπτύσσει τη δική του ταυτότητα, μπορεί να βιώσει το άγχος του αποχωρισμού και το φόβο. Πρόκειται για ένα κοινό συναίσθημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας όταν βρίσκονται έξω από το οικείο περιβάλλον τους ή όταν απλά δεν είναι σε διάθεση να αποχωριστούν τη μαμά τους ή τον μπαμπά τους-ίσως επειδή είναι άρρωστα ή νυσταγμένα. Βοηθήστε το παιδί σας να ηρεμήσει, λέγοντάς του ότι σύντομα θα επιστρέψετε κοντά του.

2 year old girl4. Μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του
Πολλά παιδάκια 2 ετών επιμένουν να πλύνουν μόνα τους τα δόντια τους. Επιτρέψτε του να το κάνει, αλλά ολοκληρώστε την περιποίηση οι ίδιες. Κι αυτό διότι μπορεί να έχει κάθε πρόθεση αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να καθαρίσει τα δόντια του όπως πρέπει. Αυτό θα συμβεί αργότερα, περίπου στην ηλικία των 6-7. Ωστόσο και μόνο η επαφή με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώθει κάπως ανεξάρτητο.

5. Μπορεί να ντυθεί μόνο του
Μπορεί ήδη να ξέρει να ξεντύνεται. Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ πιθανό και να ντύνεται μόνος του ή μόνη της και μάλιστα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μην προβάλλετε αντίσταση, ακόμη και όταν το δωμάτιο μετατρέπεται σε μία στοίβα από ρούχα.

Πηγές: http://www.healthcentral.com, BabyCenter.com

You may also like