5 πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζουμε καθημερινά στα παιδιά μας

“Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια”, “Τα παιδιά είναι καθρέπτες”… Kλασικές φράσεις τόσο σημαντικές και συγχρόνως τόσο αληθινές που ως γονείς δεν πρέπει δευτερόλεπτο να βγάζουμε από την σκέψη μας. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ενήλικες. Και αν θέλουμε να γίνουν ενήλικες που σέβονται και τους σέβονται, αξίζει καθημερινά να τους θυμίζουμε 5 πράγματα. Ποια είναι αυτά; Θα τα μάθετε παρακάτω:

1. Να είναι αυτόνομα

Όποια και αν είναι η ηλικία των παιδιών σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε να τους τονίζετε πόσο σημαντικό είναι να είναι αυτόνομα. Το να τους τα προσφέρουμε όλα έτοιμα στα χέρια μόνο καλό δεν κάνει, ενώ δεν τους προετοιμάζουμε να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες. Εξηγείστε τους με απλά λόγια πόσο σημαντικό είναι να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού ή στο συμμάζεμα του δωματίου τους. Σιγά – σιγά θα καταλάβουν ότι δεν φτιάχνουν όλα δια μαγείας, ενώ χρειάζεται προσπάθεια για όλα.

2. Να είναι ευγενικά

Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να βλέπεις και να ακούς ευγενικά παιδιά. Η ευγένεια είναι ένα εφόδιο και ένα ‘’όπλο’’ που όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί κατά την διάρκεια της ζωής τους. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και τους κάνει μοναδικούς. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέπτης μας, γι’ αυτόν πριν φωνάξετε στο αυτοκίνητο, πριν μιλήσετε με αγένεια στις δημόσιες υπηρεσίες, θυμηθείτε ότι ‘’καταγράφουν’’ τα πάντα και με την πρώτη ευκαιρία θα συμπεριφερθούν όπως εσείς.

@gisele/ instagram

3. Να λένε την γνώμη τους

Το ότι είναι μικρά σε ηλικία δεν σημαίνει ότι δεν έχουν άποψη ή δεν μπορούν να την εκφράσουν. Οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε κατάσταση, αφήστε τα να σκεφτούν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι συμμετέχουν και ότι η γνώμη τους έχει βαρύτητα τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στο φιλικό τους περιβάλλον. Αυτή τη τακτική θα τους βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, αφού πάντα θα έχουν την ανάγκη να εκφράζονται και να μιλούν για να συναισθήματά τους.

4. Να λένε “σ’ αγαπώ”

Οκ, δεν λέμε να χρησιμοποιούν σαν ΄΄καραμέλα΄΄ τη λέξη σ’ αγαπώ όμως τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να την αναφέρουν συχνά στους ανθρώπους που έχουν κοντά τους και τους αγαπούν πραγματικά. Είναι μια λέξη που περιέχει άπειρα συναισθήματα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνει τους ανθρώπους που την δέχονται ευτυχισμένους. Ακόμα και σήμερα πολλοί ενήλικοι άνθρωποι ντρέπονται να την πουν, κάτι που πρέπει να σταματήσει σήμερα, τώρα, αύριο!

5. Να μοιράζονται

Είτε το παιδί σας είναι μοναχοπαίδι είτε έχει αδέρφια, πρέπει να καταλαβαίνει ότι το να μοιράζεσαι είναι μια κίνηση που περιέχει αγάπη και ενδιαφέρον για τον απέναντι. Το να μοιράζεσαι δείχνει ότι δεν σε νοιάζει μόνο ο εαυτός σου, το ΄΄εγώ΄΄ σου, αλλά σε ενδιαφέρει και ο άλλος να έχει ότι έχεις και εσύ ή ακόμα παραπάνω.

Photos: @gisele / instagram

You may also like