5 τροφές που προσφέρουν την Βιταμίνη Α στο maximum

Μπορεί η βιταμίνη C να είναι ίσως η πιο γνωστή “σούπερ – βιταμίνη”, όμως γνωρίζουμε καλά πως κι αυτή η καημένη από μόνη της δε μπορεί να μας κρατήσει απόλυτα υγιείς. Είναι, επομένως, βασικό, να φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε κάθε απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο από τη διατροφή μας σε αν μη τι άλλο ικανοποιητικά ποσοστά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη διανύουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο αντιμετώπισης της Covid-19, επίσης μπαίνουμε σε εποχή επιπλέον ιώσεων, η ενίσχυση του οργανισμού είναι το Α και το Ω ώστε να περάσουμε κι αυτό το χειμώνα υγιείς και δυνατοί. Τι σημαίνει αυτό; Χρειαζόμαστε ακόμη ένα σύμμαχο: τη βιταμίνη Α.

               Η βιταμίνη Α, είναι μία λιποδιαλυτή ένωση που στην ουσία εξισορροπεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού . Αυτό συμβαίνει επειδή παραμένει για περισσότερο χρόνο στο σώμα συγκριτικά με την υδατοδιαλυτή C. Αν μάλιστα καταναλώνουμε και λεγόμενα “καλά” λιπαρά, διευκολύνουμε την απορρόφηση της Α από το σώμα εξασφαλίζοντας… Υγιή όραση και γερά οστά, αρμονική οργανική λειτουργία και λιγότερα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Credits: unsplash.com/@enginakyurt
      Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις 700 μονάδες (900 για τους άνδρες) την πολύτιμη βιταμίνη Α;

01 Γλυκοπατάτες. Ψήνοντας μία μετρίου μεγέθους γλυκοπατάτες (με τη φλούδα της) για να συνοδεύσεις το γεύμα σου σου προσφέρει το εντυπωσιακό 150% (ναι, σωστά το έγραψα!) της Ημερήσιας Συνιστώμενης ποσότητας (ΗΣΠ) σε βιταμίνη Α. Αυτό σημαίνει πως με μία μόλις μεριδούλα έχεις εξασφαλίσει μία καλή πρόσληψη βιταμίνης Α. Άσε που η γλυκοπατάτα τείνει να γίνει από τις κορυφαίες επιλογές γαρνιτούρας είτε της τηγανίσουμε είτε τις ψήσουμε σε κύβους!

 02 Σπανάκι. Κάτι ήξερε η μαμά όταν έλεγε “δες το Ποπάυ, πόσο δυνατός γίνεται όταν τρώει σπανάκι”! Το σπανάκι μας προσφέρει, εκτός από σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία, μία γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης Α που αγγίζει το 60% της ΗΣΠ.

  03 Καρότα. Ακούς συνέχεια για τη β-καροτένη που περιέχουν τα καρότα, ώρα να μάθεις και τι είναι αυτή! Πρόκειται για μίαν μορφή της βιταμίνης Α που συναντούμε σε ζωηρόχρωμα λαχανικά, όπως… ναι, σωστά μαντέψατε! Μισό μπολ καρότων προσφέρει τη μισή ΗΠΣ, ενισχύοντας έτσι την υγεία των ματιών και μειώνοντας το ρίσκο παθήσεων όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή καταρράκτη.

 04 Συκώτι. Αν στην ιδέα ενός καλοψημένου κομματιού μοσχαρίσιου συκωτιού σου κάνει τα σάλια… να τρέχουν, συγχαρητήρια, γιατί έτσι εξασφαλίζεις το 713% της ΗΠΣ! Μάλιστα, από το συκώτι αλλά και κάθε τροφή ζωικής προέλευσης, προσλαμβάνεις την προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή αλλιώς… τη ρετινόλη που κάνει το δέρμα σου σφριγηλό κι υγιές!

  05 Χόρτα, λαχανίδες και κάθε “πρασινάδα” που συγγενεύει με το λάχανο. Με μία μερίδα (περίπου ένα μπολ) βρασμένα χόρτα, kale, ή λάχανο, εξασφαλίζεις από το 80% έως και το 98% της ΗΣΠ σε βιταμίνη Α. Επίσης, συνδυαστικά με ελαιόλαδο, η βιταμίνη Α απορροφάται πολύ ευκολότερα από το σώμα.

               Μιας και το προλαμβάνειν ήταν πάντα καλύτερο του θεραπεύειν… ώρα να κάνεις μία ανανέωση στο εβδομαδιαίο σου μενού !

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@ferhadd

You may also like